ryba po podhalańsku

nikol
nikol Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Nikol od Kuchni
Ryba po Podhalańsku

Ryba po Podhalańsku 386

1
Ryba po Podhalańsku Szukając nowości i zastępstwa na tegoroczną Wigilię dla "Ryby po Grecku", która nam się jakoś przejadła, trafiłam na "Rybępo Podhalańsku". Zrobiłam ją wczoraj na obiad z połowy Zobacz więcej
Porcja dla 4 osób. Rybę pokroić na kawałeczki. Posolić i popieprzyć. Obtoczyć je w mące, a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w platerki, selera i Zobacz więcej
Poleca: Ewa Źródło: Nikol od kuchni To danie nosi nazwę "ryba po Podhalańsku". Nie mam pojęcia dlaczego :) Ja nazwałam je bardziej opisowo ;) W każdym razie - jest przepyszne. Delikatne, jak na obiad Zobacz więcej
Pstrąg jest znakomitą słodkowodną rybą, której nie może zabraknąć w żadnej góralskiej karczmie – jego nieobecność w karcie menu nie jest po prostu możliwa. Najczęściej – oprócz co najmniej jednego Zobacz więcej
jest właśnie z gatunku tych intrygujących, nieoczywistych. Bo jak inaczej nazwać połączenie sałaty i oliwek z bryndzą i wędzonym śledziem? Nasza rodzima bryndza podhalańska, duma regionu, weszła w Zobacz więcej
w tych okolicach świetnie smakują też okrągłe, drożdżowe przysmaki - bugle zembrzyckie. Również Oświęcim wypełnią aromaty produktów regionalnych i tradycyjnych. Wśród nich prym wiedzie królewska ryba Zobacz więcej
bazę stanowi wyjątkowa sól wielicka. Smaki Małopolski zawitają też do Wadowic, kojarzonych z rozsławioną kilka lat temu kremówką. Warto wiedzieć, że w tych okolicach świetnie smakują też okrągłe, Zobacz więcej
cena. Tym sposobem na ziemiach polskich zwyczaj jedzenia śledzi w ramach wigilijnego postu szybko się rozpowszechnił. Karpia hodowano w Polsce od XII w., ale ponieważ był rybą drogą i hodowaną tylko Zobacz więcej
potrawy Bigos świąteczny Kapusta z grzybami Groch z kapustą Łazanki zapiekane Krokiety z kapustą i pieczarkami Pierogi z kapustą i pieczarkami Bigos podhalański Bigos Ryba po grecku Kurczak pieczony Zobacz więcej
sylwiaB
sylwiaB Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kolory smaków
Szparagi z łososiem

Szparagi z łososiem 60

0
Sezon na szparagi już się rozpoczął. Miłośnicy tych warzyw czekali na ten moment z utęsknieniem. Powoli ruszają wszelkie wariacje kulinarne z szparagami w roli głównej. Mam szeroki dostęp do świeżych Zobacz więcej
i... wędzonych ryb. Pysznie smakuje zapiekany i często traktowany jest jako zamiennik parmezanu. Na nie mniejsze uznanie zasługują inne produkty podhalańskich baców, np. półmiękki ser o nazwie Zobacz więcej
, krwawnik, zioła, kwiaty nasturcji, słynne czarne pieczywo Atelier Amaro z czarnuszką i palonym sianem łąkowym, do chleba masło kurkowe 2. jagnięcina podhalańska podwędzana igłami modrzewiowymi, Zobacz więcej
chcieli spróbować, chociażby podhalańskich czy podlaskich albo dolnośląskich lub wielkopolskich serów zagrodowych, to rezerwujcie sobie czas i miejsce w brzuchach. Bo jeszcze przy okazji na pewno Zobacz więcej
bloga 2013(120) grudzień(23) Życzenia Sałatka jarzynowa KokoToffi Cytrynowa karpatka Piersi zapiekane w ziołach "Odjechana" kolacja Ryba po grecku Pękające kulki Piernik z dżemem Anielski piernik Zobacz więcej
– tak, to moja stała fucha na tym festiwalu ) pozbyłem się kawałka opuszka palca – uwierzcie mi że to tak samo wyszło Były również pierogi z pełnokrwistą kaszanką podhalańską i karmelizowaną cebulą, Zobacz więcej
– tak, to moja stała fucha na tym festiwalu ) pozbyłem się kawałka opuszka palca – uwierzcie mi że to tak samo wyszło Były również pierogi z pełnokrwistą kaszanką podhalańską i karmelizowaną cebulą, Zobacz więcej
Sącz ( 26 lipca). Poznaliśmy smak i aromat najlepszych miodów, wędlin, chlebów, soków, dań gotowych przygotowanych z regionalnych produktów, serów, wypieków, ryb i przetworów z warzyw i owoców. W Zobacz więcej