ryba w agar

{{headerMessage}}
Wegetariańskie blogi rozpisują się na temat tego, czym zastąpić rybę na świątecznym stole. Nie mogę odmówić sobie takiej okazji i proponuję „rybę” w galarecie. Do podrobienia smaku ryby najlpiej użyć Zobacz więcej
{{headerMessage}}
0,5 kg karpia (ja wzięłam płaty – szybciej i łatwiej), 2 cebule, 1/2 szklanki piwa, 1 garść rodzynek, 5 goździków, 5 ziaren ziela angielskiego, 1 marchew, 1 pietruszka, 1/4 małego selera, 1/2 cytryny, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
natrzeć rybę i odstawić na 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rybę obtoczyć w wiórkach kokosowych, ułożyć na blasze wyłożonej papierem, obok ułożyć kawałki limonki i piec około 20 minut . Zobacz więcej
ozzie
ozzie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
salaterka
Galareta bez żelatyny

Galareta bez żelatyny 231

1
{{headerMessage}}
Bardzo lubię wszelkie galarety ale nie znoszę zapachu żelatyny. Odkrycie agaru było więc dla mnie kamieniem milowym. Fajnie pachnie morzem, czego zupełnie nie czuć w gotowym daniu , świetnie zastyga. Zobacz więcej
Borówka
Borówka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Borówkowy świat
Mikrobiologia

Mikrobiologia 63

0
{{headerMessage}}
agaru - rybka w curry z ząbkami czosnku a żeby poprawić sobie humor - chlebek:). Zielona ryba 2 filety z czerniaka zielona pasta curry koperek świeży ocet ryżowy oliwa z oliwek sól, pieprz czosnek - Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W moim rodzinnym domu w okresie międzyświątecznym królują ryby. Jedną z ulubionych potraw jest karp w galarecie. Jednak ze względu na to, że karp jest bardzo ościsty i moje dzieci za nim nie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Sushi... z czym nam się kojarzy? Danie kuchni japońskiej z ryżu zaprawionego octem ryżowym z dodatkami: owocami morza, rybami, omletem, warzywami...oraz wodorostami nori. Od jakiegoś czasu można zjeść Zobacz więcej
Taste me
Taste me Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Taste me!
Wegański galart z selerybą

Wegański galart z selerybą 36

0
{{headerMessage}}
- galart jest po prostu ładny. Z kolorowymi warzywami, tofu, selerybą, czymkolwiek chcecie - na pewno będzie wspaniale prezentował się na świątecznym (i nie tylko :) ) stole. Wegański galart z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
konieczności siedzenia w kuchni po nocach. Powrzucałam tu i tam na facebooku przepis na kotlety sojowe a'la ryba w occie i jak się okazało, jeszcze wiele osób tego sposobu nie znało, kilka kolejnych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepisów na rybę z selera, czyli tzw."selerybę" w okresie świątecznym pojawia się więcej niż obrońców krzyża, przed Pałacem Prezydenckim. Nie będę zbytnio odstawał od towarzystwa i w ramach przekąski Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W zimie mam ochotę na ryby. Raz na jakiś czas sięgam po dobrej jakości tuńczyka w puszce - jem go na zimno - w sałatkach lub na ciepło - w sosach. Sałatka z kaszą bulgur, tuńczykiem i jarmużem to moje Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mój pierwszy chutney. Miałam go zrobić już jakiś czas temu, ale jakoś tak okazji nie było. Oj, żałuję, że tyle czasu zwlekałam! Absolutny strzał w dziesiątkę, naprawdę :). Idealny dodatek do Zobacz więcej
justylla
justylla Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Readeat.pl
Kulinetki #2

Kulinetki #2 73

0
{{headerMessage}}
nie ma w nim ani grama podstawowego składnika czyli ryby bonito. Są za to aromatyczne shitake i zielone kombu. Bulion jest intesywny, aromatyczny, genialny. W sam raz pod zupę miso. A przepis Zobacz więcej
{{headerMessage}}
również wegetarianie. Kremowa konsystencja panna cotty idealnie współgra z delikatnym truskawkowym musem, który można przygotować w kilka chwil. Panna cotta z sosem truskawkowym – wersja Zobacz więcej
{{headerMessage}}
galaretek używam roślinnej substancji żelującej agar-agar. Takie galaretki mają delikatniejsza konsystencję, niż robione z żelatyny. I dlatego miałam kłopot z wyjęciem agarowej galaretki ze skorupki, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
bez grama ryby była pasta z najnowszej (i wspaniałej) książki Jadłonomii, do złudzenia przypominająca pastę z makreli, zawdzięczająca swój charakterystyczny smak wędzonemu tofu i dodatkowi glonów Zobacz więcej
{{headerMessage}}
I kolejny przepis na wegańską wigilię. Zamiast ryby – tofu w galarecie, a galaretka z agaru. Aby galareta miała „morski” smak należy użyć glonów – ja miałam nori. Oprócz nadania rybiego smaku, smaku Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ryba faszerowana czyli gefiltefish Dzisiaj gotujemy rybę faszerowaną wg receptury mojej babci (Ola). Przysmak znany wszystkim – pojawia się na stole wigilijnym w wielu polskich domach. Do takiej ryby Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, to jest chyba jedyna rzecz, która kojarzy mi się ze świętami. Nie choinka, mandarynki ani "ryba" (tofu) po grecku. Przepisu nie trzeba nawet "weganizować", wystarczy zadbać tylko o to, by podstawowe Zobacz więcej
Agata gotuje
Agata gotuje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Agata gotuje
Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa 131

0
{{headerMessage}}
Gofry z gotowej mieszanki prosto z nadmorskiej budki, lody-świderki z proszku rozrabianego według legend w pralce Frani, ryba z mrożonki i do tego frytki ze starego oleju. Smaki lata dla jednorazowego Zobacz więcej