ryba w agar

To po prostu ryba w galarecie. Ja zamiast agar-agar dodałam zwykłą żelatynę. Przepis z ,,Nie potrafię schudnąć. 350 nowych przepisów” dr Pierre Dukan. Składniki na 1 porcję: 125 ml wody 75 ml Zobacz więcej
To po prostu ryba w galarecie. Ja zamiast agar-agar dodałam zwykłą żelatynę. Przepis z ,,Nie potrafię schudnąć. 350 nowych przepisów” dr Pierre Dukan. Składniki na 1 porcję: 125 ml wody 75 ml Zobacz więcej
Wegetariańskie blogi rozpisują się na temat tego, czym zastąpić rybę na świątecznym stole. Nie mogę odmówić sobie takiej okazji i proponuję „rybę” w galarecie. Do podrobienia smaku ryby najlpiej użyć Zobacz więcej
0,5 kg karpia (ja wzięłam płaty – szybciej i łatwiej), 2 cebule, 1/2 szklanki piwa, 1 garść rodzynek, 5 goździków, 5 ziaren ziela angielskiego, 1 marchew, 1 pietruszka, 1/4 małego selera, 1/2 cytryny, Zobacz więcej
natrzeć rybę i odstawić na 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rybę obtoczyć w wiórkach kokosowych, ułożyć na blasze wyłożonej papierem, obok ułożyć kawałki limonki i piec około 20 minut . Zobacz więcej
ozzie
ozzie Obserwuj blogaObserwujesz bloga
salaterka
Galareta bez żelatyny

Galareta bez żelatyny 208

1
Bardzo lubię wszelkie galarety ale nie znoszę zapachu żelatyny. Odkrycie agaru było więc dla mnie kamieniem milowym. Fajnie pachnie morzem, czego zupełnie nie czuć w gotowym daniu , świetnie zastyga. Zobacz więcej
Borówka
Borówka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Borówkowy świat
Mikrobiologia

Mikrobiologia 60

0
agaru - rybka w curry z ząbkami czosnku a żeby poprawić sobie humor - chlebek:). Zielona ryba 2 filety z czerniaka zielona pasta curry koperek świeży ocet ryżowy oliwa z oliwek sól, pieprz czosnek - Zobacz więcej
W moim rodzinnym domu w okresie międzyświątecznym królują ryby. Jedną z ulubionych potraw jest karp w galarecie. Jednak ze względu na to, że karp jest bardzo ościsty i moje dzieci za nim nie Zobacz więcej
Sushi... z czym nam się kojarzy? Danie kuchni japońskiej z ryżu zaprawionego octem ryżowym z dodatkami: owocami morza, rybami, omletem, warzywami...oraz wodorostami nori. Od jakiegoś czasu można zjeść Zobacz więcej
Wczoraj, kiedy wrzucałam przepis na selerybę, pisałam, żebyście nie wylewali wody po ugotowaniu selera. Dlaczego? A dlatego, że selerowo-algowy wywar jest idealny do selerybowego galartu! Nienawidze Zobacz więcej
konieczności siedzenia w kuchni po nocach. Powrzucałam tu i tam na facebooku przepis na kotlety sojowe a'la ryba w occie i jak się okazało, jeszcze wiele osób tego sposobu nie znało, kilka kolejnych Zobacz więcej
Przepisów na rybę z selera, czyli tzw."selerybę" w okresie świątecznym pojawia się więcej niż obrońców krzyża, przed Pałacem Prezydenckim. Nie będę zbytnio odstawał od towarzystwa i w ramach przekąski Zobacz więcej
Mój pierwszy chutney. Miałam go zrobić już jakiś czas temu, ale jakoś tak okazji nie było. Oj, żałuję, że tyle czasu zwlekałam! Absolutny strzał w dziesiątkę, naprawdę :). Idealny dodatek do Zobacz więcej
justylla
justylla Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Readeat.pl
Kulinetki #2

Kulinetki #2 67

0
nie ma w nim ani grama podstawowego składnika czyli ryby bonito. Są za to aromatyczne shitake i zielone kombu. Bulion jest intesywny, aromatyczny, genialny. W sam raz pod zupę miso. A przepis Zobacz więcej
również wegetarianie. Kremowa konsystencja panna cotty idealnie współgra z delikatnym truskawkowym musem, który można przygotować w kilka chwil. Panna cotta z sosem truskawkowym – wersja Zobacz więcej
galaretek używam roślinnej substancji żelującej agar-agar. Takie galaretki mają delikatniejsza konsystencję, niż robione z żelatyny. I dlatego miałam kłopot z wyjęciem agarowej galaretki ze skorupki, Zobacz więcej
przygotować dania do złudzenia przypominające te z dodatkiem mięsa, ryb czy jaj. W zeszłym roku moim odkryciem była czarna sól dzięki której można zajadać się daniami „psedojajecznymi”. Odkryciem Zobacz więcej
I kolejny przepis na wegańską wigilię. Zamiast ryby – tofu w galarecie, a galaretka z agaru. Aby galareta miała „morski” smak należy użyć glonów – ja miałam nori. Oprócz nadania rybiego smaku, smaku Zobacz więcej
Ryba faszerowana czyli gefiltefish Dzisiaj gotujemy rybę faszerowaną wg receptury mojej babci (Ola). Przysmak znany wszystkim – pojawia się na stole wigilijnym w wielu polskich domach. Do takiej ryby Zobacz więcej
, to jest chyba jedyna rzecz, która kojarzy mi się ze świętami. Nie choinka, mandarynki ani "ryba" (tofu) po grecku. Przepisu nie trzeba nawet "weganizować", wystarczy zadbać tylko o to, by podstawowe Zobacz więcej