Przepis na ryba w galarecie

Dzisiaj troszkę kuchni żydowskiej czyli Ryba faszerowana w galarecie, Pamiętam ten smak z dzieciństwa. Jak tylko jest okazja gości na naszym stole 400g filetów rybnych duża cebula 2 marchewki 1 Zobacz więcej
Ryba w galarecie - świąteczny przepis Przepyszna ryba w galarecie, nieodzowny element każdej Wigilii. Poznaj wspaniały przepis na domowego pstrąga w galarecie. Palce lizać. Dla 4 osób PT3H Czas Zobacz więcej
RYBA W GALARECIE - TRADYCYJNE POTRAWY INACZEJ - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU TRADYCYJNE POTRAWY INACZEJ RYBA W GALARECIE (20.12.2016)RYBA PO GRECKU (18.12.2016)RYBA SMAŻONA - W Zobacz więcej
Klarowanie wywaru po ugotowanych rybach - karp, łosoś, itd. Jak zrobić galaretę do ryby, żeby była smaczna i przezroczysta? Wywar po gotowaniu ryby. przelać do mniejszego garnka, przez gęste sito. Zobacz więcej
Ryba faszerowana w galarecie - danie kuchni żydowskiej - mielona ryba, cebula, rodzynki. Na stałe już w kuchni polskiej - często podawane na Wigilię. Składniki: 70 dag ryby (ja użyłam mrożonego Zobacz więcej
wiosenka27
wiosenka27 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksplozja smaku
Ryba w różowej galarecie

Ryba w różowej galarecie 712

Ryba w różowej galarecie Przedstawiam Wam wspaniałą przystawkę jaką jest ryba w słodko - kwaśnej galarecie. Dodatkowym atutem tej potrawy jest jej różowy kolor. Rybkę możecie usmażyć dowolną, ja Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Ryba w galarecie

Ryba w galarecie 2139

Ryba w galarecie Ryba w galarecie przepis na delikatną rybę w galarecie. Najłatwiej przygotować można pstrąga – zazwyczaj obieram go z ości, żeby nie męczyć się z ośćmi w galarecie. Uwielbiam też Zobacz więcej
janiolka
janiolka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
ryba w galarecie

ryba w galarecie 800

chyba w drugiej klasie szkoły średniej postanowiono zrobić wigilię dla całych dwóch klas się w niej uczących, plus oczywiście nauczycieli i rodziców. mając już pewne doświadczenie zgłosiłam się do Zobacz więcej
W moim rodzinnym domu był to specjał nad specjały. Przypomniałam sobie o nim w kontekście rozważań "co by tu w tym roku na wigilię". Danie niby jakby z lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku, nieco Zobacz więcej
BonAppetitMalgorzata
BonAppetitMalgorzata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bon Appetit Malgorzaty
Karp w galarecie

Karp w galarecie 10014

Podstawa Wigilii - królewski karp w galarecie :) o dziwo nie lubię :) ale moi rodzice nie wyobrażają sobie bez niego świąt :) tak więc w tym roku też jest :) Składniki: 1 duży karp (od 1,5 kg do 2 kg) Zobacz więcej
kuchenneklimaty
kuchenneklimaty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenne Klimaty
RYBA W GALARECIE

RYBA W GALARECIE 579

RYBA W GALARECIE Składniki: sprawiony mały karp 2 marchewki 1 pietruszka selera 1 mały por po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu liść laurowy 3 łyżki rodzynków sól cukier 2 łyżeczki żelatyny Zobacz więcej
kuchenneklimaty
kuchenneklimaty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenne Klimaty
RYBA W GALARECIE

RYBA W GALARECIE 477

RYBA W GALARECIE Składniki: sprawiony mały karp 2 marchewki 1 pietruszka selera 1 mały por po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu liść laurowy 3 łyżki rodzynków sól cukier 2 łyżeczki żelatyny Zobacz więcej
Karp w galarecie - klarowanie galarety. Nie wszyscy lubią karpia, ale w polskiej tradycji był, jest i jeszcze długo będzie. W mojej rodzinie część lubi karpia właśnie w galarecie i to właśnie dla nich Zobacz więcej
Agnieszka
Agnieszka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jem Krem
Ryba faszerowana w galarecie

Ryba faszerowana w galarecie 1963

Składniki do przyrządzenia ryby: - litr wywaru z włoszczyzny* - 60 g białej ryby bez ości ( dorsz, sola, morszczuk, mintaj) mrożonej albo świeżej - czerstwa bułka (duża kajzerka) ewentualnie bułka Zobacz więcej
Ryba faszerowana w galarecie- w moim rodzinnym domu był to specjał nad specjały. Przypomniałam sobie o nim w kontekście rozważań „co by tu w tym roku na wigilię”. Danie niby jakby z lat Zobacz więcej
Miss Disorderly
Miss Disorderly Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Feed Me Better
Ryba (jesiotr) w galarecie.

Ryba (jesiotr) w galarecie. 1088

Zawsze uważałam, że jem stanowczo za mało ryb. Podobno, jak większość Polaków. Najczęściej dlatego, że po prostu nie wiem, gdzie kupić ryby dobrej jakości, ze sprawdzonego źródła i w rozsądnych Zobacz więcej
Galarety, galaty, auszpiki. Różne nazwy, ale ta sama zasada przyrządzania. Lubię je w każdej postaci – wieprzową z golonki z czosnkiem, drobiową z groszkiem i jajkiem oraz rybną. Ta ostatnia jest Zobacz więcej
Greta
Greta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
winegreta
Ryba faszerowana w galarecie

Ryba faszerowana w galarecie 2851

Ryba faszerowana w galarecie | Wariacje Grety :) Przejdź do wpisów Makarony Zupy Sosy i dipy Przystawki Dania główne Ciasta i torty Wariacje Grety :) Najciekwasze i najpyszniejsze … zapraszam Zobacz więcej
Anyzkowo
Anyzkowo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Anyżkowo
Ryba w galarecie

Ryba w galarecie 1375

Ryba w galarecie - pstrąg Składniki : 2 filety z pstrąga (świeże) 2 marchewki 1 pietruszka garść migdałów garść rodzynek ziele angielskie liść laurowy 1,5 łyżki żelatyny sól pieprz Przygotowanie : Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Ryba faszerowana w galarecie

Ryba faszerowana w galarecie 8721

Rybę faszerowaną robiłam zawsze na święta moja Babcia. Przyznam, że nie było to moje ulubione danie gdy byłam dzieckiem, przekonywałam się do niej całe lata. Dziś robię ją rzadko, ale bardzo mi Zobacz więcej

Ryba w galarecie kojarzy się większości z wykwintnym i eleganckim daniem, podawanym na wyjątkowe okazje lub święta. Tymczasem potrawa ta jest znana od dawna i bywała jadana również w dni powszednie. Szczególnie chętnie rybę w galarecie przygotowywano na piątkowe obiady bezmięsne, oraz dla osób na diecie.

Najistotniejsza w daniu jest galareta. To zagęszczony żelatyną wywar z rybich głów, płetw i warzyw, przyprawiony liściem laurowym, sola i ziarnami pieprzu. W galarecie zatopione są nie tylko kawałki ryby, ale również gotowane warzywa, groszek, jajka, plastry cytrusów, a w przypadku karpia po żydowsku, również rodzynki i migdały. Smak ryby w galarecie zależy również od gatunku ryby. Najczęściej to karp lub szczupak, innym razem okoń, lesz, sandacz, łosoś, lin. Niektórzy do przygotowania ryby w galarecie używają mocniejszych w smaku dorszy i mintaja.

Niezależnie od rodzaju ryby, użytej do przygotowania ryby w galarecie czy dodatków trzeba wiedzieć, że zatapiane płaty muszą być pozbawione ości. Ryba w galarecie zatopiona musi być w wywarze klarownym i odpowiednio doprawionym.