ryba w garnku żeliwnym

Chleb który dziś proponuję jest pyszny, aromatyczny z jakże ważną dla naszego organizmu kurkumą i wypiekany w garnku żeliwnym. Trochę się kruszy ale i tak jest znakomity w smaku. Nie doczeka momentu Zobacz więcej
Dziś powiem Wam jak z ryby przyrządzić całkowicie niewegetariański posiłek Musicie jednak spróbować tego sposobu przygotowania całej ryby. Smak jest niepowtarzalny, a i wygląd potrawy cieszy oko. Zobacz więcej
Jak upiec dobry chleb? Oczywiście najlepiej w piecu chlebowym. Ale cóż? Ilu z Was to jego szczęśliwi posiadacze... Moja Babcia mówiła: jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma... W żeliwnym Zobacz więcej
baby-w-kuchni
baby-w-kuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
BaBy w kuchni
Jak piec w garnku rzymskim?

Jak piec w garnku rzymskim? 326

Jak kupić sprzęt za 3 tysiące złotych, wydając tylko 40 złotych? To proste – zamiast piekarnika z funkcją pary wystarczy zaopatrzyć się w najprostszy garnek rzymski. Garnek rzymski to gliniane Zobacz więcej
Nette7
Nette7 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Fabryka smaku
Chleb pieczony w garnku żeliwnym

Chleb pieczony w garnku żeliwnym 327

Wpis obiecany :). Jestem przekonana, że kiedy po raz pierwszy wypróbujecie ten sposób pieczenia chleba nie będziecie chcieli piec go w żaden inny sposób. Przygotowanie ciasta (wcale nie trzeba go Zobacz więcej
Kolejny obiad z serii szybko i w jednym garze Składniki: Dorsz z mrożonki w bloku - 4 porcje szklanka ryżu 1 puszka anansów 1 pomidor kawałek imbiru mały pęczek świeżej kolendry 1 ząbek czosnku 5 Zobacz więcej
Zawsze powtarzam, że moją ulubioną metodą wypiekania chleba jest ta, która wymaga użycia żeliwnego garnka. Dzięki bardzo wysokiej temperaturze, do której rozgrzewa się garnek uzyskujemy jakby „mini Zobacz więcej
Otrzymuję sporo listów z prośbami o różnego typu porady dotyczące pieczenia chleba w garnku żeliwnym, postanowiłam więc poświęcić temu tematowi osobny post. Nie jestem w tym względzie żadnym guru, ale Zobacz więcej
Dzisiaj króluje ryba i to nie byle jaka - KARAŚ. Mam to szczęście, że dostałam piękny, duży okaz od znajomych i to jeszcze świeżo złowioną. Tak sobie pomyślałam, że nie będę jej dzielić na części i Zobacz więcej
Tego garnka używałam do tej pory tylko do chleba. Z braku większego żaroodpornego naczynia postanowiłam wykorzystać go do upieczenia udźca z indyka - i to był strzał w dziesiątkę :) Przepis: udziec z Zobacz więcej
Pyszny chleb na zakwasie pieczony w zeliwnym garnku. Z chrupiaca skorka i miazszem o regularnych, malych dziurkach (moj chleb jest bardzo mocno wypieczony poniewaz wlasnie takie lubimy:) Nie wymaga Zobacz więcej
Pamiętacie poprzednią karkówkę? Męczyło mnie, że jest pieczona w rękawie z folii. Trochę pokombinowałam i udało mi się uzyskać jeszcze lepsze efekty bez tegoż akcesorium. Wędlina się ani trochę nie Zobacz więcej
Lubie piec chleby w zeliwnym garnku. To taka mala odmiana od tradycyjnego pieczenia. Nie trzeba skladac ciasta chlebowego, formowac bochenka i zostawiac go do wyrastania w koszyku. Jedyne co nam Zobacz więcej
Bardzo smaczny chleb pszenno - żytni na zakwasie pieczony w żeliwnym garnku, który dzięki temu na lekko wilgotne wnętrze i mocno wypieczoną, chrupiącą skórkę i długo zachowuje świeżość. Chleb pszenno Zobacz więcej
Ostatnio po internecie krąży przepis na chleb pieczony w garnku. Ponieważ niedawno zaczęliśmyswoją przygodę z wypiekiem chleba, postanowiliśmy wypróbować ów przepis. Nasze źródło to szalonooka.pl. Zobacz więcej
Składniki: 230g aktywnego zakwasu żytniego 70g letniej wody 150g letniego mleka (jeśli ciasto wyjdzie zbyt suche można dodać trochę więcej) 25g oleju 140g mąki żytniej 400g maki pszennej 2 płaskie Zobacz więcej
Przepyszny chleb o fantastycznej grubej chrupiącej skórce. Gdy znalazłam ten przepis na Kwestii Smaku. Chlebsposobem przygotowania bardzo przypomina pieczony wcześniej przeze mnie chleb na ziarnku Zobacz więcej
Przepis na pyszną rybę zapiekaną w folii. Składniki: 2 filety rybne ( u mnie z miruny) ocet winny pół pęczka koperku łyżeczka masła ząbek czosnku sól, pieprz przyprawa do ryby Przygotowanie Filety Zobacz więcej
kuchniaoddwojga
kuchniaoddwojga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia od dwojga
Tatar w wedzonej ryby

Tatar w wedzonej ryby 53

Wędzone ryby, a zwłaszcza makrela są bardzo popularne na polskich stołach. Zwykle serwujemy je na kanapkach w formie pasty lub solo, jedynie z dodatkiem masła. Jednak zbliżające się święta skłoniły Zobacz więcej
W swoim życiu upiekłam już dziesiątki chlebów, ale pierwszy raz piekłam chleb w żeliwnym garnku i mam wrażenie, że od tej pory będzie to mój ulubiony sposób pieczenia. Chleb jest po prostu Zobacz więcej