ryba w garnku żeliwnym

Nade
Nade Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Food By NOD
Pstrąg marynowany w Whisky

Pstrąg marynowany w Whisky 155

0
Pstrąg marynowany 1/2 kg pstrąga (pstrąg musiał być wcześniej zamrożony) 1/2 dl cukru 1/2 dl soli 1-2 łyżki whisky Zróbmałe otwory w pstrągu i umieść go w formie skórą w dół. Polej whisky i pozostaw Zobacz więcej
ugotowanej ciecierzycy 400 g filetów ryby (u mnie morszczuk/dorsz, różnie) szczypta suszonego koperku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Na patelni/garnku żeliwnym rozgrzać olej, dodać cebulkę, Zobacz więcej
maciej
maciej Obserwuj blogaObserwujesz bloga
100 smaków
Gulasz z ośmiornicy

Gulasz z ośmiornicy 884

0
wytrawnego wina1 puszka pulpy pomidorowej 400 g200 g pomidorków koktajlowych na gałązce1/2 kawałka kory cynamonu2 ziela angielskie2 listki laurowe1/2 łyżeczki słodkiej papryki1/2 łyżeczki płatków Zobacz więcej
mięso, a w dodatku zdrowe. Składniki: 3 golonki indycze 3-4 duże ząbki czosnku majeranek sól, pieprz Przygotowanie: Umyte golonki nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy do nasłonienia na Zobacz więcej
. Paprykę pokroić w paski. Chorizo pokroić w plasterki. Do żeliwnego naczynia wlać oliwę i wrzucić chorizo. Podsmażyć. Chorizo przełożyć do miski, a do garnka włożyć kawałki kurczaka. Podsmażyć na Zobacz więcej
Moja mama zawsze powtarza - nie masz czasu robić obiadu? Zrób rybę! Lekko zmodyfikowałam to powiedzonko. Moje to - zrób obiad z rybą z jednego garnka :) Lekko podrasowałam danie Asii wyszło coś Zobacz więcej
łyżką. Na patelni roztopić masło. Nakładać porcje ciasta, smażyć placuszki z obu stron na złoto-brązowy kolor. Przechowywać w cieple do czasu usmażenia wszystkich placków – np. w podgrzanym żeliwnym Zobacz więcej
. Produkty są poukładane pod linijkę. Każda rzecz ma wyznaczone miejsce. I chociaż ja wolę w kuchni swobodę, rustykalność i klimatyczny artyzm, taka stylizacja fotografii może się podobać. Mnie Zobacz więcej
Dorsz ze szpinakiem w kremowym sosie zwinogronami Kolejny, bardzo udany przepis szefa kuchni Gordona Ramsay`a. W oryginalnym przepisie był halibut, którego zastąpiłam dorszem i myślę, że każda biała, Zobacz więcej
w ogród! Wyrychtowałam rower, schowałam kurtki zimowe... mam nadzieję że już tak zostanie:) Jeszcze gdyby było trochę cieplej, to byłaby już pełnia szczęścia! Chleb dostosowałam do pory roku, dodałam Zobacz więcej
by Ania Od dłuższego czasu zastanawiałam się nad zakupem nowej patelni. Miała to być patelnia grillowa – tego byłam pewna jednak obecnie jest ich tak dużo na rynku, że nie wiedziałam, na jaką się Zobacz więcej
pochodzi z Indii i podstawą jest ryż; smaki cudownie mieszają się w żeliwnym woku, a wcale nie ma ich dużo:) każdy dom ma dopasowaną do swoich upodobań wersję, ale ryż i to najlepiej długoziarnisty, Zobacz więcej
wyciskanego) 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka mąki 2 pęczki dymki (posiekany szczypior, cebulki pokrojone w plasterki) W żeliwnym garnku rozgrzać odrobinę oliwy. Obsmażać partiami Zobacz więcej
wzdłuż grzbietu - zobacz tu na zdjęciu jak to się robi). Opłukać i osuszyć. Delikatnie oprószyć solą. Filety z dorsza opłukać, osuszyć, pesetą wyjąć ości, pokroić w 2 - 3 cm kostkę, oprószyć solą. Na Zobacz więcej
tołpygi i woka przykryć. Dusić rybę na warzywach 10- 15 minut. Podawać rybę z warzywami, na których się gotowała i z ryżem. Ja lubię używać do takich potraw żeliwnego woka, ale można użyć dowolnego Zobacz więcej
jedząc je - wszystkie składniki tego dania po prostu idealnie ze sobą współgrały. Typowe, "prawdziwe" kedgeree jest z wędzonym łupaczem, ja dodaję do ryżu gotowaną rybę, taką jak łososia, po prostu Zobacz więcej
Patrycja
Patrycja Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Trufla
Chleb z patelni.

Chleb z patelni. 266

0
Uwielbiam żeliwną patelnię. Nie dość, że wychodzi na niej najlepsza jajecznica, można usmażyć na niej pierś kaczki, a potem od razu zapiec ją do chrupkości w piekarniku, owoce zapiekane pod kruszonką, Zobacz więcej
mieli żeliwne patelnie czy blaszane garnki. Bojkowie i Łemkowie wiedzieli co dobre i zdrowe. Nie obierali warzyw tylko dobrze je myli i moczyli dzięki temu ich potrawy nie były pozbawione witamin i Zobacz więcej
precelia
precelia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
wyspasmaku.blog.pl
Karp w galarecie

Karp w galarecie 138

0
: Filet z karpia oprószyć solą i mielonym pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odłożyć na kilka godzin do lodówki. Rybi łeb, szkielet pozostały po odcięciu filetów i płetwy - wszystko dobrze umyte - Zobacz więcej
na mniejsze kawałki. Każdy kawałek dorsza oprószamy solą, zanurzamy w mące, a następnie w jajku i smażymy ok. 4 minuty ( łącznie z obu stron), do lekkiego zarumienienia. Osuszamy na ręczniku Zobacz więcej