ryba w occie

Ryba w occie to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego wykorzystania ryby. Takie danie jest nie tylko pyszne, ale będzie się nadawało zarówno na obiad jak i na kanapki. Największą zaletą zalewy octowej jest to, że kwas zawarty w occie dokładnie rozpuszcza wszystkie małe ości zawarte w rybie. Dodatkowo ocet jest świetnym konserwantem, dzięki czemu rybę w zalewie octowej można długo przechowywać.

\ \

Ryba w zalewie octowej to przysmak wywodzący się z Warmii i Mazur – krainy jezior i ryb. Popularna jest także na Podlasiu i w wielu domach w całej Polsce. Smak potrawy będzie w dużym stopniu zależał od gatunku użytej ryby. Do marynowania w zalewie octowej nadaje się tak naprawdę każda ryba o białym mięsie. Najczęściej jednak wykorzystuje się mintaja, pstrąga, okonia, szczupaka, tilapię, dorsza, sielawę lub śledzia. To czy rybę przed zamarynowaniem smaży się samą czy w panierce zależy od specyfiki przepisu. Smak samej zalewy będzie zależał nie tylko od ilości użytego octu, ale także od tego, czy będziemy dodatkowo aromatyzować zalewę np. cebulą lub ziołami. Można spotkać zalewy bardzo octowe, mocne, o wyrazistym smaku, a także wręcz przeciwnie – delikatne i łagodne.

Tradycyjny przepis na pyszną rybkę w octowej zalewie. Ryby najlepiej smakują następnego dnia lub po dwóch dniach. Idealne na wigilijny, świąteczny czy sylwestrowy stół. 1 kg nototeni (lub innej Zobacz więcej
adazgajewska
adazgajewska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ada w kuchni
Ryba w occie

Ryba w occie 30

Do niedawna ryby w occie mogły dla mnie nie istnieć, ale za sprawą mojej koleżanki, która podarowała mi słoik własnoręcznie zrobionych śledzi, zakochałam się w nich bez pamięci. Ten właśnie pierwszy Zobacz więcej
Nie ma Świąt Bożego Narodzenia bez ryb w occie, robię je także na inne okazje, ale Święta to obowiązkowo.Zawsze robię jekilka dni wcześniej, wtedy są najlepsze, muszą dobrze przejść zalewą octową. Zobacz więcej
Zimą śliwki w occie to moje ulubione jedzenie. Z jednej strony ich korzenny smak z mocnym akcentem goździka kojarzy się z piernikami i świętami, z drugiej to takie wspomnienie lata. Są pyszne z Zobacz więcej
barwis1984
barwis1984 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pobite gary Barbary
Klopsiki w occie

Klopsiki w occie 12

No to mamy koniec karnawału.Niektórzy świętowali Ostatki w weekend, inni świętować będą dopiero jutro. Klopsiki w occie to potrawa, która sprawdza się na różnego rodzaju przyjęciach. To przekąska Zobacz więcej
okurrrka
okurrrka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
O kurrrka!
Polska: Śledzie w occie

Polska: Śledzie w occie 36

Polska to zdecydowanie śledziowy kraj, na półkach sklepowych aż się roi od śledzi. Dlaczego zatem warto zrobić je samemu w domu? Dla tych, co czytają etykiety, sklepowe śledzie często zawierają Zobacz więcej
Kasia.K
Kasia.K Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje pasje - mój świat
Ryby w occie

Ryby w occie 910

Cześć Jakiś czas temu przygotowałam rodzince rybki w occie. Jest to jeden z moich smaków dzieciństwa. Dziadek, jak był młodszy, często jeździł na ryby. Jego "połów" był zawsze zagospodarowywany w Zobacz więcej
Wędzone ryby, a zwłaszcza makrela są bardzo popularne na polskich stołach. Zwykle serwujemy je na kanapkach w formie pasty lub solo, jedynie z dodatkiem masła. Jednak zbliżające się święta skłoniły Zobacz więcej
Goszka
Goszka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
To co kocham
Śliwki w occie

Śliwki w occie 15681

Zamknęłam jesień w słoiku czyli zrobiłam śliwki w lekkim occie. Schodzi z nimi kilka dni, więc należy uzbroić się w cierpliwość, ale smak wynagradza poniesiony trud. Ja je uwielbiam i potrafię zjeść Zobacz więcej
CrazyParsley
CrazyParsley Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Crazy Parsley
Śliwki w occie

Śliwki w occie 2

Śliwki w occie | The Crazy Parsley Blog menu HOME PRZEPISY ZUPY DANIA WEGETARIAŃSKIE DANIA MIĘSNE DODATKI DESERY PRZETWORY INSPIRACJE PODRÓŻE SEZONOWO KSIĄŻKI OGRÓD O MNIE Śliwki w occie 2016-09-20 Zobacz więcej
Do octu może trafić każda usmażona ryba, ja preferuję usmażone mięsiste filety rybne. Potrzebujemy: - dowolną ilość filetów rybnych ze skórą lub bez, może być kilka gatunków (proporcje na 1 kg) - olej Zobacz więcej
cozjeść
cozjeść Obserwuj blogaObserwujesz bloga
jedztaniej
Ryba w occie

Ryba w occie 1498

Dziś podrzucę Wam mój rodzinny przepis, praktykowany już od kilku dobrych lat. Jako, że zarówno mój ojciec, jak i ja jesteśmy zapalonymi wędkarzami, czasem do domu przywiezie się kilka porządnych ryb. Zobacz więcej
Takie marynowane śledzie są uniwersalną przekąską. Można je wykorzystać zarówno solo, polane olejem, wykorzystać do sałatki śledziowej albo przygotować rozmaite sosy śmietany albo majonezowy. Zobacz więcej
Kiedy myślimy o kuchni Słowian, takiej z X wieku, przychodzi nam nam myśl sucha kasza i właściwie nic więcej, a okazuje się że to bzdury! Słowianie jedli smacznie, ich menu było bardzo urozmaicone, Zobacz więcej
Śledzie w occie są obowiązkowe na stole w czasie świąt Bożego Narodzenia. Jest to przepis mojej mamy, od lat robi te śledzie i kojarzą mi się wyłącznie ze świętami. Są bardzo delikatne, można je długo Zobacz więcej
abbra
abbra Obserwuj blogaObserwujesz bloga
moje kucharzenie
Śliwki w occie

Śliwki w occie 11055

W tym roku postanowiłam uzupełnić zapasy śliwkowych przetworów. Planowałam zrobienie powideł, ale musiałam zmienić plany, ponieważ dostałam torbę twardych, niezbyt dojrzałych węgierek. Na powidła się Zobacz więcej
gosik2.0
gosik2.0 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rodzinka w Kuchni
Gruszki w occie

Gruszki w occie 11121

Dziś marynat ciąg dalszy - gruszki w occie. Tak jak śliwki w occie, przepis na gruszki jest przepisem mojej babci. Zastosowanie to samo, czyli przystawka do mięs, pasztetów, wędlin, ale też do mięs z Zobacz więcej
gosik2.0
gosik2.0 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rodzinka w Kuchni
Dynia w occie Mamy

Dynia w occie Mamy 11557

Dynia marynowana Mamy jest słodko-kwaśna, korzenna. Pasuje do pieczeni, wędlin, serów. Ma wielu wielbicieli, do których ja się nie zaliczam. Dlaczego wobec tego zrobiłam? Dla mojego rodzeństwa. Zobacz więcej
Przepis na pyszną rybę w marynacie octowej. Składniki: • 1 kg filetów ryby – u mnie mintaj • sok z połówki cytryny • sól, biały pieprz Panierka • 3 jajka • mąka • bułka tarta • olej do smażenia Zobacz więcej
jelka
jelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinarna pasja
Dynia w occie

Dynia w occie 9967

"Oj, dawno już nie zamieszczałam nic na blogu. W pracy zatrzęsienie roboty - koszmarna, papierkowa robota. Brrr...! Ale, jako że dziś sobota, znalazłam chwilę na zajęcie się moją piękną dynią, Zobacz więcej