ryba w occie

Ryba w occie to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego wykorzystania ryby. Takie danie jest nie tylko pyszne, ale będzie się nadawało zarówno na obiad jak i na kanapki. Największą zaletą zalewy octowej jest to, że kwas zawarty w occie dokładnie rozpuszcza wszystkie małe ości zawarte w rybie. Dodatkowo ocet jest świetnym konserwantem, dzięki czemu rybę w zalewie octowej można długo przechowywać.

\ \

Ryba w zalewie octowej to przysmak wywodzący się z Warmii i Mazur – krainy jezior i ryb. Popularna jest także na Podlasiu i w wielu domach w całej Polsce. Smak potrawy będzie w dużym stopniu zależał od gatunku użytej ryby. Do marynowania w zalewie octowej nadaje się tak naprawdę każda ryba o białym mięsie. Najczęściej jednak wykorzystuje się mintaja, pstrąga, okonia, szczupaka, tilapię, dorsza, sielawę lub śledzia. To czy rybę przed zamarynowaniem smaży się samą czy w panierce zależy od specyfiki przepisu. Smak samej zalewy będzie zależał nie tylko od ilości użytego octu, ale także od tego, czy będziemy dodatkowo aromatyzować zalewę np. cebulą lub ziołami. Można spotkać zalewy bardzo octowe, mocne, o wyrazistym smaku, a także wręcz przeciwnie – delikatne i łagodne.

PATI197799
PATI197799 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
PATI197799
RYBA W OCCIE

RYBA W OCCIE 431

0
{{headerMessage}}
Ryba w occie z kolorową posypką. składniki: 1 kg filetów rybnych 4-6 sztuk ogórków konserwowych 2-4 cebule półlitrowy słoik papryki czerwonej w occie zalewa: 3 łyżki octu 1 łyżka oleju 2 szklanki wody Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis na pyszną rybę w marynacie octowej. Składniki: • 1 kg filetów ryby – u mnie mintaj • sok z połówki cytryny • sól, biały pieprz Panierka • 3 jajka • mąka • bułka tarta • olej do smażenia Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ryba mąka olej ocet cebula cukier sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy Zanim zaczniesz smażyć rybę przygotuj zalewę. ZALEWA Pokrojoną w piórka cebulę podsmaż na niewielkiej ilości oleju, Zobacz więcej
ilka_86
ilka_86 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Uwielbiam gotować!
Ryba opiekana w occie

Ryba opiekana w occie 429

1
{{headerMessage}}
Rybę w takiej postaci często jadłam z bratem będąc dzieckiem, kupowała ją nasza Mama. Po latach postanowiłam sama przygotować tę pyszność - i jak na pierwszy raz wyszła całkiem dobra :) W smaku inna Zobacz więcej
Kasia.K
Kasia.K Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje pasje - mój świat
Ryby w occie

Ryby w occie 904

1
{{headerMessage}}
w ocet. Rybki w occie Przygotuj patelnię, łopatki, miski, nóż i deskę do krojenia, płaski talerz, ręczniki papierowe. Przygotuj składniki: 6 większych płotek, średnią cebulę, 1/2 - 1 l ciepłej wody, Zobacz więcej
karolagotuje
karolagotuje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
KarolaGotuje
Ryba w occie

Ryba w occie 634

3
{{headerMessage}}
Nie wiem jak dla Wy, ale ja uwielbiam ryby pod każdą postacią. Śmiało mogłabym nimi zastąpić każde inne mięso. Nie mogło być zatem inaczej- nadmiar ryb, których nie daliśmy rady zjeść podczas urlopu Zobacz więcej
Bilcia
Bilcia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
malpandom.blogspot.com
Ryba w occie

Ryba w occie 155

0
{{headerMessage}}
Oto smak moich wigilii i nie tylko :) Rybka idealnie pasująca na wszelkie świeta i imprezy. Zbliżają się andrzejki więc jako zakąska - rewelacja. nawet mój mąż, który jak wiecie ( lub jeszcze nie) nie Zobacz więcej
cozjeść
cozjeść Obserwuj blogaObserwujesz bloga
jedztaniej
Ryba w occie

Ryba w occie 1476

4
{{headerMessage}}
Dziś podrzucę Wam mój rodzinny przepis, praktykowany już od kilku dobrych lat. Jako, że zarówno mój ojciec, jak i ja jesteśmy zapalonymi wędkarzami, czasem do domu przywiezie się kilka porządnych ryb. Zobacz więcej
gotujebochce
gotujebochce Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuje Bo Chce
Ryba w occie

Ryba w occie 261

1
{{headerMessage}}
się zerwała, ale nie musiałem długo czekać, po chwili złapałem jako pierwszy na statku rybę. Chwila stania w jednym miejscu i szyper płynął w kolejne miejsce i tak przez 10 godzin. Mój wynik - 16 Zobacz więcej
olive thym &
olive thym & Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Olive Thyme & ...
RYBA W OCCIE

RYBA W OCCIE 326

0
{{headerMessage}}
Klasyka. Dla nas nie ma świąt bez tej potrawy. Fakt, smak octu skutecznie zabija smak ryby, ale nic na to nie poradzę, że uwielbiam takie połączenie. Zdaję sobie sprawę z tego, że ryba w occie ma tyle Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis miał pojawić się przed Wigilią ale jakoś nie zdążył. No to będzie teraz, w sam raz na ostatki :) Ryba w occie to było coś, za czym naprawdę tęskniliśmy po przejściu na wegetarianizm. Nie za Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Następna rybka Wigilijna, prosta w wykonaniu i smaczna. Rybę można na wiele sposobów z robić, jednym z nich jest właśnie w occie. Składniki : 1,5 kgmintaja cebula 3 szt pieprz ziołowy do smaku sól do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nie ma Świąt Bożego Narodzenia bez ryb w occie, robię je także na inne okazje, ale Święta to obowiązkowo.Zawsze robię jekilka dni wcześniej, wtedy są najlepsze, muszą dobrze przejść zalewą octową. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ryba usmażona i następnie zamarynowana w occie ma kilka zalet. Do największych z nich należy to, że można ją długo przechowywać. Poza tym jest smaczna, pod wpływem octu miękną ości i nie są tak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przygotowanie: Filety rybne dzielimy na pół, każdą z 4 części solimy i smażymy na patelni bez tłuszczu, najlepiej pod przykryciem, żeby rybka była soczysta. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki kroimy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przypadku śledź) w occie powinna mieć słodko-słono-kwaśny smak dlatego tak trudno jest napisać jej dokładny przepis. W przypadku takiego przepisu na potrawę wigilijną powinniśmy się kierować swoim Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis miał pojawić się przed Wigilią ale jakoś nie zdążył. No to będzie teraz, w sam raz na ostatki :) Ryba w occie to było coś, za czym naprawdę tęskniliśmy po przejściu na wegetarianizm. Nie za Zobacz więcej
{{headerMessage}}
suszonego oregano 2 łyżki odcedzonych kaparków (ze słoika, w zalewie) sól i świeżo mielony pieprz kawałek masła ocet balsamiczny przygotowanie: obrałam ząbki czosnku i pokroiłam w cieniutkie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z wodą, solą, cukrem i zielem ang., następnie dolej ocet. 4. Rybę ułóż w słoiku otaczając szczelnie cebulą i zalej gorącą zalewą – odstaw do ostudzenia. Na 2 dni wstaw do lodówki (bądź w inne zimne Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Bakalie siekam lub kroję w paski. Rodzynki, figi i daktyle namaczam w rumie. Odcedzam. Podgrzewam lekko miód i drewnianą łyżką porządnie mieszam z makiem. Dodaję pszenicę i bakalie, wszystko mieszam Zobacz więcej