ryba w zalewie octowej

Ryba w zalewie octowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego wykorzystania ryby. Takie danie jest nie tylko pyszne, ale będzie się nadawało zarówno na obiad jak i na kanapki. Największą zaletą zalewy octowej jest to, że kwas zawarty w occie dokładnie rozpuszcza wszystkie małe ości zawarte w rybie. Dodatkowo ocet jest świetnym konserwantem, dzięki czemu rybę w zalewie octowej można długo przechowywać.

\ \

Ryba w zalewie octowej to przysmak wywodzący się z Warmii i Mazur – krainy jezior i ryb. Popularna jest także na Podlasiu i w wielu domach w całej Polsce. Smak potrawy będzie w dużym stopniu zależał od gatunku użytej ryby. Do marynowania w zalewie octowej nadaje się tak naprawdę każda ryba o białym mięsie. Najczęściej jednak wykorzystuje się mintaja, pstrąga, okonia, szczupaka, tilapię, dorsza, sielawę lub śledzia. To czy rybę przed zamarynowaniem smaży się samą czy w panierce zależy od specyfiki przepisu. Smak samej zalewy będzie zależał nie tylko od ilości użytego octu, ale także od tego, czy będziemy dodatkowo aromatyzować zalewę np. cebulą lub ziołami. Można spotkać zalewy bardzo octowe, mocne, o wyrazistym smaku, a także wręcz przeciwnie – delikatne i łagodne.

Joanna2882
Joanna2882 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ze smakiem i aromatem
RYBA W ZALEWIE OCTOWEJ

RYBA W ZALEWIE OCTOWEJ 35905

7
{{headerMessage}}
RYBA W ZALEWIE OCTOWEJ - 1 kg. filetów rybnych - jajko i bułka tarta do panierki Zalewa octowa: - 1 szkl. octu - 4 szklanki wody - 0,5 szklanki cukru - 1 łyżka soli Do słoika: - 2 szt. ziela Zobacz więcej
weronikka1
weronikka1 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W kuchni u Moniki
Ryba w zalewie octowej

Ryba w zalewie octowej 15945

2
{{headerMessage}}
Składniki: ok. 650g ryby (ja użyłam ryby mintaj), bułka tarta, mąka pszenna, cytryna, sól, pieprz, majeranek, olej. Zalewa octowa: 2 duże cebule, 1 marchew, 3/4 szklanki octu, 1l wody, 3 listki Zobacz więcej
Maja K
Maja K Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Na wschodzie Polski...
Ryba w zalewie octowej

Ryba w zalewie octowej 14753

2
{{headerMessage}}
Dzisiaj polecam przepis na smaczną rybkę w zalewie octowej, nazywaną na Podlasiu "rybą w occie". Sprawdza się zarówno na gościnie, jak i na co dzień lub w dni postne. Jeśli mamy takiej ryby sporo, Zobacz więcej
migotka28
migotka28 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Monia miesza i gotuje
Ryba w zalewie octowej

Ryba w zalewie octowej 6149

7
{{headerMessage}}
Polecam pyszną rybkę w zalewie octowej. Idealna na przekąskę, można zajdać samą lub z chlebkiem. Przygotowanie jest bardzo proste, jedynie trzeba trochę odczekać aby rybka dobrze przeszła marynatą. Zobacz więcej
piegusek
piegusek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pieguskowa kuchnia
Ryba w zalewie octowej

Ryba w zalewie octowej 167

0
{{headerMessage}}
momentach czasu. Najczęściej przyrządzam w ten sposób małe pstrągi, płocie, genaralnie rybę słodkowodną i nieodfiletowaną. Ryba w zalewie octowej: pstrąg, mąka, sól, olej. Zalewa: 5 szkl wody, 1 szkl Zobacz więcej
piegusek
piegusek Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pieguskowa kuchnia
Ryba w zalewie octowej

Ryba w zalewie octowej 434

0
{{headerMessage}}
Ryba w zalewie octowej | Każdy ma jakiegoś bzika CIASTA All Ciasta biszkoptowe Ciasta drożdżowe Ciasta ucierane Ciasto bezowe CIASTA KOKOSOWE CIASTO Z JABŁKAMI 12 listopada 2015 CIASTA JESIENNA Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tak przygotowana ryba kojarzy mi się ze świętami w rodzinnym domu. Na wigilijnym stole zwykle pojawia się kilka różnych ryb. Ryby, które pozostają lądują w octowej zalewie i świetnie smakują już Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ocet (3/4 szklanki na 1 litr wody) i zagotowujemy całość. W tym czasie rybki solimy i pieprzymy oraz obtaczamy w mące i smażymy w głębokim oleju. Rybki po smażeniu studzimy oraz studzimy zalewę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Polecam pyszną rybką , opiekaną w zalewie octowej. Kolejny przysmak Marzenki. Taką rybkę lubimy wszyscy, można użyć dowolnej ryby. Najlepiej przygotować ją wcześniej, najlepsza po paru dniach. Zobacz więcej
shimizu
shimizu Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Czucherkowo
12. Ryba w zalewie octowej

12. Ryba w zalewie octowej 7250

0
{{headerMessage}}
W moim rodzinnym domu nieodzownym elementem każdej Wigilii i Sylwestra jest ryba w zalewie octowej. By i w tym roku tradycji stało się zadość, postanowiłam samodzielnie przygotować tę potrawę na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ryby smażone w zalewie octowej … na moim wigilijnym stole nie może zabraknąć Składniki: 1 kg ryb (szczupak, plotka, leszcz lub inne) sól pieprz mąka pszenna olej do smażenia Składniki na zalewę: Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiejszy przepis wziął się odrobinę z konieczności. Otóż, ze spotkania z przyjaciółmi została mi smażona ryba. Na następny dzień nikt już nie miał na nią ochoty i musiałam szybko wymyślić co z nią Zobacz więcej
srk76
srk76 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Blog rodzinny
Ryba opiekana w zalewie octowej

Ryba opiekana w zalewie octowej 6414

1
{{headerMessage}}
płynęła potokiem do ust już na sam widok odkręcanego słoika. Oczywiście dla zrobienia opiekanych ryb w zalewie octowej wystarczy wybrać się do najbliższego sklepu i zakupić nawet pospolitego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Marynowana ryba w occie Standardowo ryba w occie jest podsmażona i marynowana z cebulą. Proponuję dodać nieco więcej dodatków – ryba w zalewie octowo-pomidorowej potrafi zaskoczyć. Zróbcie sami i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jak większość moich ulubionych przepisów, tak i ten, poznałam dzięki mojej Babuni D. :) Marynowana ryba, którą pochłaniałam (jedzeniem nie można było tego nazwać:p) ogromnymi porcjami podczas Zobacz więcej
{{headerMessage}}
rybę obsmażamy i marynujemy w zalewie octowej. Już po kilku dniach leżakowania w takiej zalewie ości kruszeją, stają się bardzo mięciutkie, a wręcz rozpuszczają się i można rybę zjeść w całości, bez Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zwyczajny filet w jakże doskonałej odsłonie. Uwielbiam domowe opiekańce. Moja zalewa nie jest tak bardzo octowa przez co można znacznie więcej posmakować rybki. Robię ją nie tylko na święta. Często Zobacz więcej
ŁOWCA SMAKU
ŁOWCA SMAKU Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Łowca Smaku
Ryba w zalewie octowej

Ryba w zalewie octowej 35597

3
{{headerMessage}}
SKŁADNIKI: - 1 kg fileta z dorsza - przyprawa do ryb - 2 jajka - bułka tarta - olej - 1 cebula - 5 listków laurowych - kilka ziarenek ziela angielskiego - 1 łyżka cukru - 1 szklanka octu 10 % - 5 Zobacz więcej
strongwomen
strongwomen Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Słodko na talerzyku
Ryba w zalewie octowej

Ryba w zalewie octowej 6394

4
{{headerMessage}}
Rybka w zalewie octowej Składnki: 1 kg mrożonych filetów- Mintaj/Tilapia/Panga/Dorsz czy co tam lubicie. Jajko i bułka tarta do panierki. Liść laurowy i ziele angielskie 3-4 łyżki cukru Pół cebuli w Zobacz więcej