ryba w zalewie octowej

Ryba w zalewie octowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego wykorzystania ryby. Takie danie jest nie tylko pyszne, ale będzie się nadawało zarówno na obiad jak i na kanapki. Największą zaletą zalewy octowej jest to, że kwas zawarty w occie dokładnie rozpuszcza wszystkie małe ości zawarte w rybie. Dodatkowo ocet jest świetnym konserwantem, dzięki czemu rybę w zalewie octowej można długo przechowywać.

\ \

Ryba w zalewie octowej to przysmak wywodzący się z Warmii i Mazur – krainy jezior i ryb. Popularna jest także na Podlasiu i w wielu domach w całej Polsce. Smak potrawy będzie w dużym stopniu zależał od gatunku użytej ryby. Do marynowania w zalewie octowej nadaje się tak naprawdę każda ryba o białym mięsie. Najczęściej jednak wykorzystuje się mintaja, pstrąga, okonia, szczupaka, tilapię, dorsza, sielawę lub śledzia. To czy rybę przed zamarynowaniem smaży się samą czy w panierce zależy od specyfiki przepisu. Smak samej zalewy będzie zależał nie tylko od ilości użytego octu, ale także od tego, czy będziemy dodatkowo aromatyzować zalewę np. cebulą lub ziołami. Można spotkać zalewy bardzo octowe, mocne, o wyrazistym smaku, a także wręcz przeciwnie – delikatne i łagodne.

Ryby w zalewie octowej pokochałam miłością pierwszą i chyba na zawsze. Zwłaszcza te z mazurskich jezior. Problemy z gotowcami są dwa: cena nieadekwatna do kosztów składników i często sam smak. Dobre Zobacz więcej
gregorhspeed
gregorhspeed Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gregorhspeed w kuchni
Kanie w zalewie octowej

Kanie w zalewie octowej 6319

Jeszcze jeden alternatywny przepis na kanie, przy dużych zbiorach tego pysznego grzyba. Składniki 10 kapeluszy kani 4 jajka bułka tarta masło sól pieprz Zalewa : 1 szklanka octu 10% 5 szklanek wody Zobacz więcej
kosapopatelni
kosapopatelni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kosą po patelni
Kanie w zalewie octowej

Kanie w zalewie octowej 3838

Smażone, panierowane kanie w zalewie octowej z cebulką. Podobno pycha. Podobno bo przepis podał mi Ojciec, a sam tego nie jadłem - pierwszy raz to wypróbuje na sobie. Na efekt trzeba jednak chwilę Zobacz więcej
Joanna2882
Joanna2882 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ze smakiem i aromatem
RYBA W ZALEWIE OCTOWEJ

RYBA W ZALEWIE OCTOWEJ 39756

RYBA W ZALEWIE OCTOWEJ - 1 kg. filetów rybnych - jajko i bułka tarta do panierki Zalewa octowa: - 1 szkl. octu - 4 szklanki wody - 0,5 szklanki cukru - 1 łyżka soli Do słoika: - 2 szt. ziela Zobacz więcej
ŁOWCA SMAKU
ŁOWCA SMAKU Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Łowca Smaku
Ryba w zalewie octowej

Ryba w zalewie octowej 36807

SKŁADNIKI: - 1 kg fileta z dorsza - przyprawa do ryb - 2 jajka - bułka tarta - olej - 1 cebula - 5 listków laurowych - kilka ziarenek ziela angielskiego - 1 łyżka cukru - 1 szklanka octu 10 % - 5 Zobacz więcej
weronikka1
weronikka1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W kuchni u Moniki
Ryba w zalewie octowej

Ryba w zalewie octowej 16725

Składniki: ok. 650g ryby (ja użyłam ryby mintaj), bułka tarta, mąka pszenna, cytryna, sól, pieprz, majeranek, olej. Zalewa octowa: 2 duże cebule, 1 marchew, 3/4 szklanki octu, 1l wody, 3 listki Zobacz więcej
Maja K
Maja K Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Na wschodzie Polski...
Ryba w zalewie octowej

Ryba w zalewie octowej 16295

Dzisiaj polecam przepis na smaczną rybkę w zalewie octowej, nazywaną na Podlasiu "rybą w occie". Sprawdza się zarówno na gościnie, jak i na co dzień lub w dni postne. Jeśli mamy takiej ryby sporo, Zobacz więcej
Bożena
Bożena Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje domowe kucharzenie
Grzyby w zalewie octowej

Grzyby w zalewie octowej 2376

Grzybki w zalewie octowej..u mnie to akurat podgrzybki , ale w taki sposób można zrobić z każdymi grzybami..Zalewa do grzybów -to już sprawdzona od dawna przez moją mamę, tym razem dodałam troszkę Zobacz więcej
piegusek
piegusek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pieguskowa kuchnia
Ryba w zalewie octowej

Ryba w zalewie octowej 365

Ryba w zalewie octowej - Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia CIASTA All Ciasta bez pieczenia Ciasta biszkoptowe Ciasta drożdżowe Ciasta ucierane Ciasto bezowe Ciasto francuskie Ciasto kruche Zobacz więcej
Makrela to bardzo smaczna rybka, krucha, nie potrzebuje tak naprawdę długiego czasu pieczenia. Najczęściej ryba ta doceniana jest tylko w postaci wędzonej. Jednak ja przygotowałam świeżą makrelę w Zobacz więcej
strongwomen
strongwomen Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pani poradnikowa domowa
Ryba w zalewie octowej

Ryba w zalewie octowej 13181

Filet z Mintaja w zalewie octowej. 1 kg mrożonych filetów- Mintaj/Tilapia/Panga/Dorsz czy co tam lubicie. Jajko i bułka tarta do panierki. Liść laurowy i ziele angielskie 3-4 łyżki cukru Pół cebuli w Zobacz więcej
Mariolka90
Mariolka90 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
UGOTOWAĆ
Smażone sowy w zalewie octowej

Smażone sowy w zalewie octowej 619

Pomysł na wykorzystanie nadmiaru kań - smażone sowy marynowane w zalewie octowej. Prosta do przygotowania i bardzo smaczna przekąska na słono. Takie sowy idealnie smakują podane ze świeżym pieczywem. Zobacz więcej
Leszcze w zalewie octowej - Przetwory - Moje kuchenne inspiracje - bloog.pl Bloog FotoBloogi załóż bloga zaloguj MENU Moje kuchenne inspiracje Szaszłyki z kiełbasy (02.05.2017)Leszcze w zalewie Zobacz więcej
W zależnościod tego ,czym las łaskawie nas obdarzy, do przetworów wykorzystujemy różne gatunki grzybów. Najczęściej są to:prawdziwki, podgrzybki, kurki... te znamy i zbieramy,bo w lesie, jak i w Zobacz więcej
Moja rodzina bardzo lubi buraczki. W okresie jesiennym przygotowuję ich dość spore ilości tak, by wystarczyło nam na całą zimę, wiosnę i część lata. Zwykle bywają to tradycyjne buraczki tarte, które Zobacz więcej
Cześć! Zaczęliście już zimowe przygotowania? Robocie przetwory na zimę? Myślę, że to najwyższy czas już. Ja w tym roku zrobiłam całkiem sporo. Cukinia, ogórki, buraczki, grzybki i mam w zamyśle Zobacz więcej
Takiego wysypu grzybów, jaki mamy tej jesieni, nie pamiętam od wieków. W zasadzie tyle naraz widziałam chyba w dzieciństwie, a potem było ich już coraz mniej. Obecny wrzesień nie rozczarowuje Zobacz więcej
Pyszne małe kulki rybne smażone, zalane zalewąoctową.Robiłam już je dużo razy, ponieważ świetnie sprawdzają się jako przekąska na każdej imprezie. Oczywiście rybę można użyć jaką lubicie, ja często Zobacz więcej
Sielawa opiekana w zalewie octowej - KUCHNIA TOMKA KUCHNIA TOMKA Przekonaj się, że można jeść smacznie na co dzień. Blog Przepisy Tomka Moje podróże kulinarne Muzyka w mojej kuchni Te miejsca polecam Zobacz więcej
Di gotuje
Di gotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Di gotuje
Kotlety sojowe w zalewie octowej

Kotlety sojowe w zalewie octowej 597

Kiedyś zainspirowana pomysłem Dorotki na kotlety sojowe - postanowiłam spróbować... Miałam obawy, że będę musiała zjeść sama całą miskę. To w końcu kotlety sojowe, nie mięso, jakaś jego "podróbka" i w Zobacz więcej