Przepis na ryba w zalewie octowej

Ryba w zalewie octowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego wykorzystania ryby. Takie danie jest nie tylko pyszne, ale będzie się nadawało zarówno na obiad jak i na kanapki. Największą zaletą zalewy octowej jest to, że kwas zawarty w occie dokładnie rozpuszcza wszystkie małe ości zawarte w rybie. Dodatkowo ocet jest świetnym konserwantem, dzięki czemu rybę w zalewie octowej można długo przechowywać.

\ \

Ryba w zalewie octowej to przysmak wywodzący się z Warmii i Mazur – krainy jezior i ryb. Popularna jest także na Podlasiu i w wielu domach w całej Polsce. Smak potrawy będzie w dużym stopniu zależał od gatunku użytej ryby. Do marynowania w zalewie octowej nadaje się tak naprawdę każda ryba o białym mięsie. Najczęściej jednak wykorzystuje się mintaja, pstrąga, okonia, szczupaka, tilapię, dorsza, sielawę lub śledzia. To czy rybę przed zamarynowaniem smaży się samą czy w panierce zależy od specyfiki przepisu. Smak samej zalewy będzie zależał nie tylko od ilości użytego octu, ale także od tego, czy będziemy dodatkowo aromatyzować zalewę np. cebulą lub ziołami. Można spotkać zalewy bardzo octowe, mocne, o wyrazistym smaku, a także wręcz przeciwnie – delikatne i łagodne.

Maja K
Maja K Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Na wschodzie Polski...
Ryba w zalewie octowej

Ryba w zalewie octowej 17016

Dzisiaj polecam przepis na smaczną rybkę w zalewie octowej, nazywaną na Podlasiu "rybą w occie". Sprawdza się zarówno na gościnie, jak i na co dzień lub w dni postne. Jeśli mamy takiej ryby sporo, Zobacz więcej
strongwomen
strongwomen Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pani poradnikowa domowa
Ryba w zalewie octowej

Ryba w zalewie octowej 13412

Filet z Mintaja w zalewie octowej. 1 kg mrożonych filetów- Mintaj/Tilapia/Panga/Dorsz czy co tam lubicie. Jajko i bułka tarta do panierki. Liść laurowy i ziele angielskie 3-4 łyżki cukru Pół cebuli w Zobacz więcej
shimizu
shimizu Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Czucherkowo
12. Ryba w zalewie octowej

12. Ryba w zalewie octowej 7624

W moim rodzinnym domu nieodzownym elementem każdej Wigilii i Sylwestra jest ryba w zalewie octowej. By i w tym roku tradycji stało się zadość, postanowiłam samodzielnie przygotować tę potrawę na Zobacz więcej
srk76
srk76 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Blog rodzinny
Ryba opiekana w zalewie octowej

Ryba opiekana w zalewie octowej 6779

Gdy byłem dzieckiem wujek z Goczałkowic pokazał i nauczył mnie wędkarstwa. Jeszcze kiedyś wrócę do tego przyjemnego dla duszy zajęcia ale dziś muszą mi wystarczyć smakołyki, które znam z tamtych Zobacz więcej
Ryby smażone w zalewie octowej … na moim wigilijnym stole nie może zabraknąć Składniki: 1 kg ryb (szczupak, plotka, leszcz lub inne) sól pieprz mąka pszenna olej do smażenia Składniki na zalewę: Zobacz więcej
Wstyd się przyznać ale to moje "smaki" podczas nocnego podjadania, zaraz po opędzlowaniu słoika nutelli :DSkładniki: dowolna ilość całych, wypatroszonych ryb ( u mnie odrzańskie leszcze) - uwaga mają Zobacz więcej
migotka28
migotka28 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Monia miesza i gotuje
Ryba w zalewie octowej

Ryba w zalewie octowej 6685

Polecam pyszną rybkę w zalewie octowej. Idealna na przekąskę, można zajdać samą lub z chlebkiem. Przygotowanie jest bardzo proste, jedynie trzeba trochę odczekać aby rybka dobrze przeszła marynatą. Zobacz więcej
Pyszna ryba idealna do chlebka, jak i na piątkowy obiad. Składniki na 1 litr zalewy ( trzeba zwiększyć proporcje odpowiednio do ilości ryb) szklanka octu 3 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru Zobacz więcej
Urszula111
Urszula111 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Proste potrawy
Ryba smażona w zalewie octowej

Ryba smażona w zalewie octowej 7349

Rybę ( najlepiej słodkowodną ) oprawić i pokroić na dzwonka Usmażyć tylko w mące Przygotować zalewę z podanych składników - gotując ja chwilę Do słoja włożyć usmażoną rybę i zalać ciepłą jeszcze Zobacz więcej
Polecam pyszną rybką , opiekaną w zalewie octowej. Kolejny przysmak Marzenki. Taką rybkę lubimy wszyscy, można użyć dowolnej ryby. Najlepiej przygotować ją wcześniej, najlepsza po paru dniach. Zobacz więcej
strongwomen
strongwomen Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Słodko na talerzyku
Ryba w zalewie octowej

Ryba w zalewie octowej 6571

Rybka w zalewie octowej Składnki: 1 kg mrożonych filetów- Mintaj/Tilapia/Panga/Dorsz czy co tam lubicie. Jajko i bułka tarta do panierki. Liść laurowy i ziele angielskie 3-4 łyżki cukru Pół cebuli w Zobacz więcej
Joanna2882
Joanna2882 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ze smakiem i aromatem
RYBA W ZALEWIE OCTOWEJ

RYBA W ZALEWIE OCTOWEJ 40507

RYBA W ZALEWIE OCTOWEJ - 1 kg. filetów rybnych - jajko i bułka tarta do panierki Zalewa octowa: - 1 szkl. octu - 4 szklanki wody - 0,5 szklanki cukru - 1 łyżka soli Do słoika: - 2 szt. ziela Zobacz więcej
weronikka1
weronikka1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W kuchni u Moniki
Ryba w zalewie octowej

Ryba w zalewie octowej 16884

Składniki: ok. 650g ryby (ja użyłam ryby mintaj), bułka tarta, mąka pszenna, cytryna, sól, pieprz, majeranek, olej. Zalewa octowa: 2 duże cebule, 1 marchew, 3/4 szklanki octu, 1l wody, 3 listki Zobacz więcej
slyvvia
slyvvia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Makaron i rodzynka
Ryby w zalewie octowej.

Ryby w zalewie octowej. 5494

Ryby w zalewie 2 cebule 2l wody 6 łyżek octu spirytusowego 1 łyżka soli 6 kuleczek ziela angielskiego 5 liści laurowych3 łyżki cukru1,2kg filetów ryby o białym mięsie (mintaj, morszczuk, dorsz...) Zobacz więcej
Ryby w zalewie octowej pokochałam miłością pierwszą i chyba na zawsze. Zwłaszcza te z mazurskich jezior. Problemy z gotowcami są dwa: cena nieadekwatna do kosztów składników i często sam smak. Dobre Zobacz więcej
Marynowana ryba w occie Standardowo ryba w occie jest podsmażona i marynowana z cebulą. Proponuję dodać nieco więcej dodatków – ryba w zalewie octowo-pomidorowej potrafi zaskoczyć. Zróbcie sami i Zobacz więcej
SKŁADNIKI: RYBA: 1 kg filetów rybnych słoik ogórków konserwowych 2 cebule czerwone 1 papryka czerwona i 1 zielona sól i pieprz bułka tarta 2-4 jajka (w zależności od wielkości) olej do smażenia Zobacz więcej
Nie przepadam za rybą, ale reszta domowników lubi, więc zrobiłam ;p Potrzebne składniki: sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, liść laurowy, ryby, cebula, ocet, olej, koncentrat pomidorowy Sposób Zobacz więcej
Dzisiejszy przepis wziął się odrobinę z konieczności. Otóż, ze spotkania z przyjaciółmi została mi smażona ryba. Na następny dzień nikt już nie miał na nią ochoty i musiałam szybko wymyślić co z nią Zobacz więcej
Katerina2804
Katerina2804 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Katerina&Kuchnia
CUKINIA W ZALEWIE OCTOWEJ

CUKINIA W ZALEWIE OCTOWEJ 15602

No i przyszła zmora na wszelkie przetwory.Dziś proponuję wam przepis na cukinię w delikatnej zalewie octowej. Można ją później wykorzystać do sałatek, jak i dodatek do obiadów. SKŁADNIKI ok 2 kg Zobacz więcej