ryba z harissa

Jusia
Jusia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jusia gotuje ...
Ryba w harissie.

Ryba w harissie. 196

0
Ryba w harissie. Harissa to typowo Libijska / Tunezyjska przyprawa. Pasta powstała z połączenia papryki, paprykiwędzonej,papryczek chili, czosnku, często z kolendrą. W Tunezji używana jest do mięsa, Zobacz więcej
. Cieszy mnie to, bo do obowiązkowej ogórkowej, żurku i kapuśniaku, mogę dołączyć jesienią, zimą i wiosną tajskie curry, chilli con carne, syczuańskiego kurczaka czy poniższą rybę w harissie. Nawiasem Zobacz więcej
Ciasto marchewkowe z jabkiem » Łosoś pieczony z szalotką, jabłkiem i pomidorem Pyszna jesienna potrawa i do tego maksymalnie prosta. Składniki na dwie małe porcje 300 g filet z łososia 2 małe jabłka Zobacz więcej
Pastę Harrisa można kupić gotową w sklepach internetowych. Na jednej z wycieczek miałam okazję poznać jednego Tunezyjczyka, który opowiedział mi na chłopski rozum jak przygotować pastę Harissa Zobacz więcej
Na gorący olej wrzuciłam posiekaną dużą cebulę. 5 filetów mintaja pokroiłam na mniejsze części i osoliłam. Kiedy cebula się zeszkliła, ułożyłam na niej kawałki ryb, oprószyłam słodką mieloną papryką i Zobacz więcej
CooLinarNy
CooLinarNy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
CooLinarNy
Sosy sriracha i harissa

Sosy sriracha i harissa 595

0
Sriracha i harissa to dwa wspaniałe sosy zrobione z ostrych papryczek chilli. Zasmakują również tym, którzy nie lubią pikantnego, wystarczy dodać sosu mniej, bo smakują pysznie. Sriracha składa się z Zobacz więcej
W związku z postem przedstawiam pomysł na szybki obiad. Ryba w przepysznym sosie na ostro. Składniki: 500 gram mrożonego fileta z mintaja (może być inna ryba) 50 gram masła 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki Zobacz więcej
Makrele pieczone w harissie DanieDania główne Porcje Czas przygotowania 4porcje 5minut Czas gotowania 20-30minut Porcje Czas przygotowania 4porcje 5minut Czas gotowania 20-30minut Składniki 4sztuki Zobacz więcej
rybką. Limanda po tajsku 1/2 kgfiletówlimandy 5 pomidorów 1 trawa cytrynowa limonka 1 łyżeczka pasty chilli (harissy) lub papryczka chilli 2 cebule dymki pieprzświeżozmielony sól 3 łyżki oleju Zobacz więcej
Ilekroć wracam z wakacji przywożę ze sobą nowe pomysły kulinarne. Tym razem w hotelowej kuchni podpatrzyłam fajny sposób na zwykłą, dużą fasolę. Robi się ją szybko i pasuje do wielu dań z mięsa czy Zobacz więcej
Renata Fert
Renata Fert Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Apetyt na więcej
Domowy paprykarz

Domowy paprykarz 88

1
Zapowiadałam wczoraj ostre testowanie - na pierwszy ogień poszła Przyprawa Harissa, której piękna, ciemnoczerwona barwa i wyrazisty, przyjemnie palący skład (kolendra, papryka, kmin rzymski, chili, Zobacz więcej
frillia
frillia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Projekt Kuchnia
Para w ruch!

Para w ruch! 186

1
Nabyłam niedawno drogą kupna bambusowy koszyk do gotowania na parze i okazuje się, że była to świetna inwestycja (ok. 35 złotych). Koszyk jest dwupoziomowy, czyli spokojnie mogę przygotować w nim cały Zobacz więcej
Inspiracją dla tego przepisu była propozycja szefa kuchni Hotelu Radisson Blu w Krakowie – Stanisława Bobowskiego, na karpia orientalnego. Nasza wersja jest dość mocno zmodyfikowana – jednak efekt Zobacz więcej
Ryba wpływa na wszystko jak głosi pewne powiedzenie. Czerwona zupa rybna to propozycja na urozmaicenie repertuaru dań z ryby, w końcu nie często w polskich domach podaje się taki obiad :) Czas Zobacz więcej
Znowu sięgnąłem do mojej ulubionej i niezawodnej książki o rybach autorstwa Aldo Zillii nie zawiodłem się, zwłaszcza że orientalny smak z tego regionu chodził już za mną od dawna. Okonia morskiego Zobacz więcej
Harissa jest to tunezyjska pasta chili, która może służyć zarówno jako marynata do mięsa jak i dip. Pasuje m.in do dań z grilla jak i ryb. Można ją przechowywać nawet do 3 tygodni w lodówce lub długi Zobacz więcej
Marta
Marta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Codzienne gotowanie
Harissa

Harissa 680

0
Harissa to ostra pasta rodem z Tunezji (a tak przy okazji, Tunezja jest bardzo ciekawym krajem pod wzgledem kulinarnym, a poniewaz bylam tam w tym roku na wakacjach, to przyszlo mi do glowy, ze Zobacz więcej
ten przepislink tutaji przyprawa stała się prawdziwym przebojem. Nie mam niestety porównania z oryginalną amerykańską wersją, ale ta jest po prostu super! Dzięki niej nawet nieszczególnie lubiane Zobacz więcej
jestsmak
jestsmak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jest Smak
Piekielna peperonata

Piekielna peperonata 75

0
Peperonata to rodzaj włoskiego, warzywnego gulaszu, przyrządzanego z papryki, pomidorów i cebuli. Można ją podawać samodzielnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Wybornie sprawdzi się jako dodatek do Zobacz więcej
Jeden z najprostszych sposobów na przygotowanie ryby (zaraz po tym z koperkiem ) - wystarczy wysmarować rybę harissą i usmażyć. Jeśli lubisz pikantne dania, na pewno Ci zasmakuje. Przygotowanie zajmie Zobacz więcej