rydze po cygańsku

Nadeszła zima, za oknem wieje lodowaty orkan, miło otworzyć słoiczek z jesiennymi zapasami. Rydze po cygańsku przygotowałam w październiku, w szczycie sezonu grzybowego. Składniki: 3 kg rydzy 10 Zobacz więcej
"Rydzetogrzyby jadalne, które są uważane za jedne z najsmaczniejszych grzybów - zwłaszcza duszone w maśle. Cechą rozpoznawczą rydzów jest ich pomarańczowy kolor, dzięki czemu można je łatwo znaleźć w Zobacz więcej
swiatzpiernika
swiatzpiernika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Świat z piernika
Rydze po cygańsku

Rydze po cygańsku 5326

Obiecałam wypróbować przepis na rydze po cygańsku, który dostaliśmy w Wysowej i w końcu się udało! Jest świetny! Grzybki z powodzeniem mogą służyć w tej wersji, jako zimna przystawka, a nawet jako Zobacz więcej
Rydze dzięki temu, że są twardymi grzybami doskonale nadają się do robienia przetworów. Na blogu znajdziecie przepis na Rydze po cygańsku lub Marynowane grzyby słodko-kwaśne. Dzisiejszy przepis Zobacz więcej
Życie ze smakiem
Życie ze smakiem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Życie ze smakiem
Marynowane rydze

Marynowane rydze 489

Jesień po powrocie z urlopu powitała nas słońcem i piękną pogodą. Lekki, ciepły wietrzyk, chmurki i feria barw na drzewach. Prawdziwa polska jesień. Wraz z nią przyszedł najprawdziwszy i Zobacz więcej
Nigra
Nigra Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Nigry czyli knuję i gotuję
Marynowane rydze

Marynowane rydze 4500

3,5 kg rydzów 1,5 l octu 10% 1,5 l wody 6 łyżek cukru 1 opakowanie białej gorczycy 1 opakowanie czarnego, ziarnistego pieprzu garstka zgniecionych liści laurowych sól Umyte rydze obgotowałam ok 4 Zobacz więcej
Artykuł Smażone rydze z szałwią pochodzi z serwisu Słone Słodkim Przeplatane. To jedno z najdoskonalszych i zarazem najprostszych sezonowych dań z grzybami. Smażone rydze z szałwią wprost uwielbiam i Zobacz więcej
oqchnia.pl
oqchnia.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
oQchnia!
Przepyszne rydze w occie

Przepyszne rydze w occie 594

W tym roku grzybów pod dostatkiem, ale takiej ilości rydzów jeszcze nie miałam. Oczywiście wiele zostało usmażonych na maśle klarowanym z dodatkiem czosnku (niebo w gębie) część podsmażona i do Zobacz więcej
kuchniabazylii
kuchniabazylii Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Bazylii
Rydze na maśle

Rydze na maśle 427

Rydze na maśle nauczyłam się jeść u mojego dziadka… z dużą ilością soli i świeżym pieczywem. Pycha Ciekawi mnie czy znacie i spożywacie? A jeżeli tak, w jakich postaciach? Czy smażycie, marynujecie? Zobacz więcej
ola.dedio
ola.dedio Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ola-w-kuchni
Rydze smażone na maśle

Rydze smażone na maśle 3106

Najprostszy przepis na pyszne rydze smażone na maśle. Dodatek czosnku i cebuli doda pikantności . Warto pamiętać, aby po umyciu rydze osuszyć i doprawić jedynie solą i pieprzem pod koniec smażenia. Zobacz więcej
Zupełnie nie wiem skąd wzięło się powiedzenie „lepszy rydz niż nic”. Wcale nie łatwo znaleźć rydzowe grzybowisko, a i smakiem rude rydze innym grzybom nie ustępują. Rydze są świetne do kiszenia i do Zobacz więcej
kosapopatelni
kosapopatelni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kosą po patelni
Marynowane rydze na ostro

Marynowane rydze na ostro 2490

Miało nie być już dziś przepisu ale przed chwilą powstało kilka słoiczków rydzów na ostro i nie mogłem się tym nie podzielić. Grzybki można w lasach kosić, to grzech z nich czegoś nie zrobić. Są Zobacz więcej
joanna święch
joanna święch Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Domowy Smak Jedzenia
rydze po cygańsku

rydze po cygańsku 1049

składniki: 2000 g rydzy 400 g papryki 500 g cebuli 125 ml octu 10 % 100 g cukru 180 g koncentratu pomidorowego 125 ml oleju 6 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe 1 główka czosnku wykonanie: Zobacz więcej
Mój Tata całe lata był mi przewodnikiem po lesie, uczył oznaczania grzybów i prowadził w swoje najlepsze miejsca jakie znał, zabierał swój stary znoszony zielony plecak, chleb z kawałkiem słoniny i Zobacz więcej
Kulinarna Ja
Kulinarna Ja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarna Ja
Rydze na maśle z patelni

Rydze na maśle z patelni 1251

Rudy, rudy, rudy rydz... Rydze są uważane za jedne z najsmaczniejszych grzybów, które można spotkać w polskich lasach. Występują w największej ilości w Bieszczadach, a rozpoznać go można po tym, że po Zobacz więcej
Grzyby ubóstwiam od zawsze. Przyjemność sprawia mi zarówno zbieranie ich w lesie, jak i ich jedzenie. Otwarty słoik grzybków marynowanych znika u mnie w oka mgnieniu, jak u innych paczka chipsów. Na Zobacz więcej
Bardzo ciekawa i po prostu przepyszna przekąska. Będzie się pojawiała na moim stole regularnie jeśli tylko uda mi się trafić rydze.Rydze są tutaj smażone klasycznie, ale z dodatkiem chorizzo, które Zobacz więcej
Ojciec Dyrektor
Ojciec Dyrektor Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Slow Foodzik
Smażone rydze.

Smażone rydze. 14718

Trwa odwieczny spór czy smaczniejszy jest rydz czy borowik. A Wy jak sądzicie? Ja uważam, że rydz smaczniejszy.Najczęściej spotkamy go marynowanego w occie, ale jak pojawią się świeże to zawsze je Zobacz więcej
Sezon grzybowy w pełni więc rydze często goszczą na naszym stole. Tym razem całkiem zwyczajnie smażyłam je na maśle a potem polałam karmelizowanym czosnkiem. Zwyczajnie to może brzmi ale danie jest Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Rydze kiszone z solą i cebulą

Rydze kiszone z solą i cebulą 5557

Kiszone rydze to smak, którego prawie nie pamiętam. Jadłam je wiele lat temu i później nie miałam już okazji. Po prostu nie spotkałam mleczaja rydza w takiej ilości żeby zakisić je choćby w niedużym Zobacz więcej