rydze solone

przekąskami:Przekąska pierwsza - gotowane na parze zieloniutkie edamame (fasolki sojowe) z morską solą,Przekąska druga - biały domowy popcorn, czyli ziarna kukurydzy uprażone w przykrytym pokrywką Zobacz więcej
Składniki: świeże rydze masło natka pietruszki cebula sól pieprz Przygotowanie: Rydze umyć. Na patelni na maśle podsmażyć cebulkę drobno pokrojoną. Dodać rydze. Dusić 10 minut. Doprawić solą, Zobacz więcej
Korzystajmy z sezonu na rydze .Sałatka na ciepło z rydzami składniki 5 szt rydzy, mix sałat 1 garść 2 kawałki papryka marynowana, 1 łyżeczka masło, sól ziołowa pieprz biały Mix sałat myjemy i Zobacz więcej
Sezon grzybowy w pełni, możemy szlachetnego rydza prosto z patelni podać na stół: SKŁADNIKI: rydze masło sól Rydze umyć, osuszyć, odciąć trzonki. Na patelni rozgrzać masło, włożyć grzyby i obsmażyć z Zobacz więcej
Jesienny przysmak grzybiarza … Na patelni roztapiamy 2-3 łyżeczki masła, wrzucamy drobno pokrojony ząbek czosnku i cebulę – blanszujemy. Dodajemy rydze – obsmażamy – doprawiamy solą i pieprzem. Na Zobacz więcej
Rydze to według mnie zdecydowanie najlepsze grzyby rosnące w Polsce. Możne je przygotować na wiele sposobów.Doskonale smakują smażone po prostu na maśle z dodatkiem soli - jeśli jednak chcecie coś Zobacz więcej
Składniki: 70 dag grzyby leśne różne, 2 sztuki cebula, 4 łyżki masło, 1/2 łyżeczki pieprz mielony, - do smaku sól morska, 2 łyżki śmietana, - do smaku magi Kucharek, 1 łyżka liście selera posiekane Zobacz więcej
Dostałam prezent w postaci rydzów ze śląskich lasów. W mojejokolicyzupełnie nie ma tych grzybów, więcradość moja była tym większa.Postępowałamzgodnie zsugestiamimoich darczyńcówi efekt był świetny. Zobacz więcej
3-4 rydze na jednego człowieka 1 łyżeczka masła oliwa 4 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki sól i pieprz Rydze oczyściłam i umyłam. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy zarumieniłam wyciśnięty Zobacz więcej
Znalazłam i byłam szczęśliwa. Grzybów było za mało, żeby zaprawiać w occie, postanowiłam więc wrzucić je na masło. Czyli rydze pur, usmażone bez panierki, na samym maśle i doprawione wyłącznie solą. Zobacz więcej
Wulkan-smaku
Wulkan-smaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wulkan smaku
Zupa z rydzami

Zupa z rydzami 365

0
Składniki: 1 litr bulionu warzywnego ok 15 szt. rydzów 1 cebula 1 marchewka 1 szkl śmietany 18 % sól,pieprz Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie oleju rzepakowego w większym garnku. Dodajemy Zobacz więcej
Składniki: kilka rydzów (jak na zdjęciu) solidna łyżka masła (prawdziwego!) ząbek czosnku sól Rydze oczyścić pędzelkiem, jeśli są bardzo przybrudzone - szybko umyć i osuszyć. Na patelni roztopić Zobacz więcej
Veganza
Veganza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Veganza!
Makaron soba z rydzami

Makaron soba z rydzami 62

0
Składniki: 100g makaronu soba 15dag rydzów łyżka oliwy z oliwek jedna malutka lub pół średniej cebuli łyżeczka suszonych pomidorów łyżeczka pestek dyni nieduży pomidor (zagryzany jako dodatek dobrze Zobacz więcej
Kluczyk
Kluczyk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Anna Jurksztowicz I'jem
Duszone rydze

Duszone rydze 467

0
Rudy, rudy rydz :) Składniki: świeże lub mrożone rydze cebula sól, pieprz oliwa, masło Przygotowanie: Rydze umyć. Większe pokroić na kawałki. Osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę z łyżką masła. Rydze Zobacz więcej
Kluczyk
Kluczyk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuję i zjadam
Jajecznica z rydzami

Jajecznica z rydzami 31

0
Składniki: 3 jajka świeże rydze sól, pieprz, masło opcjonalnie: cebulka pokrojona w kostkę, natka Przygotowanie: Na maśle podsmażcie rydze (większe pokrójcie na kawałki). Dodajcie 1/2 cebuli Zobacz więcej
Lubicie smażone grzyby panierowane? Przygotowuje się tak jak kotlety schabowe, a grzyby zyskują na smaku. Kiedy rozpoczyna się sezon grzybowy to szczytem naszych marzeń jest znalezienie w lesie rydzów Zobacz więcej
Jeśli już jest wrzesień to znaczy, że pora na rydze. Podobno w Krynicy na forum nie było, choć to już tradycja. Najbardziej lubię takie proste, z patelni. Nie potrzeba dużo dodatków. Potrafią się same Zobacz więcej
Są takie rzeczy, których nie można zepsuć i które zawsze smakują tak dobrze. Rydze smażone na maśle to właśnie smak, na który czekam cały rok. Smażone z odrobioną oliwy truflowej, posypane intensywnie Zobacz więcej
Czasem nachodzi mnie ochota na coś nie-wykwintnego. Zwłaszcza teraz, kiedy jest zimno, deszczowo, szaro i ponuro, a organizm upomina się o coś tłustego i kalorycznego. RYDZE SMAŻONE NA MAŚLE Zobacz więcej
Smaki Świata
Smaki Świata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaki Świata
Rydze na maśle

Rydze na maśle 725

0
Sezon na grzyby się rozpoczyna. Niestety nie miałam okazji spróbować w tym roku moich ukochanych prawdziwków. Jedyne co udało znaleźć w lesie to rydze. Muszę przyznać, że były naprawdę pyszne. Jednak Zobacz więcej