rydze w occie

. Choc, czy ja wiem? Muchomory to nie zarty. Jezeli nie wiecie gdzie znalezc grzyby, to zapraszam do siebie. Jest ich tyle, ze dla kazdego wystarczy. Trzeba korzystac, bo nigdy nie wiadomo jak bedzie Zobacz więcej
Zimowe rydze w marynacie . W spiżarni na zimę musi być grzybek w słoiczku :) składniki 1 cebula, 2 marchewki 1 kg rydze, pieprz kulki, liść laurowy, 1 litr woda, 200 ml ocet 10 % Wodę 1 litr Zobacz więcej
Znalazłam i byłam szczęśliwa. Grzybów było za mało, żeby zaprawiać w occie, postanowiłam więc wrzucić je na masło. Czyli rydze pur, usmażone bez panierki, na samym maśle i doprawione wyłącznie solą. Zobacz więcej
Magda G
Magda G Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kolorowa Kuchnia Magdy
Marynowane rydze

Marynowane rydze 2813

0
Marynowane rydze, czyli pyszne weki na zimę. Uwielbiam rydze, dlatego dzisiaj przedstawiam Wam przepis na Marynowane rydze, aby ich smakiem cieszyć się także zimą. Polecam! Potrzebne składniki: rydze Zobacz więcej
Nadeszła zima, za oknem wieje lodowaty orkan, miło otworzyć słoiczek z jesiennymi zapasami. Rydze po cygańsku przygotowałam w październiku, w szczycie sezonu grzybowego. Składniki: 3 kg rydzy 10 Zobacz więcej
składniki: 2000 g rydzy 400 g papryki 500 g cebuli 125 ml octu 10 % 100 g cukru 180 g koncentratu pomidorowego 125 ml oleju 6 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe 1 główka czosnku wykonanie: Zobacz więcej
Dzisiaj byłam na spacerze w lesie i znalazłam takie oto okazy. Te mniejsze upiekłam na patelni a z tych większych zrobiłam jajecznicę. Uwielbiam takie smażone rydze. A wy też lubicie grzyby leśne? Zobacz więcej
dorota20w
dorota20w Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorota smakuje
Grzyby marynowane

Grzyby marynowane 3086

2
Grzybki w occie to nieodłączny element mojego dzieciństwa. Robiła je moja babcia, robiła moja mama. Słoiczki otwierane były tylko na rodzinne imprezy a my dzieciaki zawsze strofowani, by nie jeść Zobacz więcej
joanna
joanna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rogalik od kuchni
Rydze marynowane

Rydze marynowane 2852

1
Duży wyjechał. Nieprędko wróci. Gdy po chorobie zajrzałam do lodówki, zorientowałam się, że zostawił swoje rydze, co to miały zostać zjedzone po usmażeniu na maśle... Nie pozostało mi nic innego, jak Zobacz więcej
swiatzpiernika
swiatzpiernika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Świat z piernika
Marynowane rydze

Marynowane rydze 1529

0
Długo wyczekiwane! W weekend udało nam się zebrać pierwsze w tym roku rydze- oczywiście w Wysowej! Przyznaję, że część z nich niemalże od razu trafiła na patelnię, ale kilka ocalało i trafiło do Zobacz więcej
Obiecałam wypróbować przepis na rydze po cygańsku, który dostaliśmy w Wysowej i w końcu się udało! Jest świetny! Grzybki z powodzeniem mogą służyć w tej wersji, jako zimna przystawka, a nawet jako Zobacz więcej
Rydze zebrane były 3 grudnia ... Piękne, dorodne ... nawet w sezonie takich nie miałam w swoich rękach ... Nartura potrafi nas zadziwić... Usmażyłam, wpakowałam do wieloziarnistego pieczywa, zapiekłam Zobacz więcej
Ojciec Dyrektor
Ojciec Dyrektor Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Slow Foodzik
Smażone rydze.

Smażone rydze. 10339

2
Trwa odwieczny spór czy smaczniejszy jest rydz czy borowik. A Wy jak sądzicie? Ja uważam, że rydz smaczniejszy.Najczęściej spotkamy go marynowanego w occie, ale jak pojawią się świeże to zawsze je Zobacz więcej
Dziś zapraszam Was na jesienny rarytas, czyli rydze. Dostałam je od przyjaciół i czym prędzej postanowiłam skonsumować. Cechą rozpoznawczą rydza jest to, że przy uszkodzeniu wydziela pomarańczowe Zobacz więcej
W tym roku pierwszy raz w życiu zbierałam rydze samodzielnie. Dawniej je omijałam i taktowałam jak niejadalne psiaki, bo - pamiętając słowa piosenki w wykonaniu Heleny Majdaniec - myślałam, że Zobacz więcej
Jesienią w lesie łatwo o rydza, a jak wiadomo każdy dybie na rydza!, moje marynowane w zalewie octowej. Marynata; 3 szklanki wody 2 szklanki octu 10% szklanki cukru 1 listek laurowy 5-6 ziaren Zobacz więcej
MilionSmakow
MilionSmakow Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Milion Smaków
Rydze na maśle

Rydze na maśle 677

0
Mleczaj rydz to zdecydowanie najsmaczniejszy grzyb rosnący w Polsce. Występuje od sierpnia do listopada, ale niestety z roku na rok coraz trudniej znaleźć go samemu w lesie. Na szczęście od czasu do Zobacz więcej
Od ostatniego wypadu do lasu było ciepło, do tego popadał deszcz. Więc powinny pojawić się ponownie jesienne grzyby, czyli rydze! Mieliśmy nadzieję, że nikt nas nie uprzedzi, gdyż rydze to rarytas Zobacz więcej
Uwielbiam spacery po lesie, o każdej porze roku można w nim znaleźć prawdziwe skarby, zwłaszcza jesienią - grzyby. Marynowane najlepsze. SKŁADNIKI Dowolne grzyby - maślaki, rydze, borowiki, Zobacz więcej
Rydze w pomidorach bazują na przepisie Piotra na rybę w pomidorach. Rydze w pomidorach, a właściwie w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym to będzie w następnym roku pozycją nr 1 jesiennego menu. Rydze w Zobacz więcej