rydze z papryką

Korzystajmy z sezonu na rydze .Sałatka na ciepło z rydzami składniki 5 szt rydzy, mix sałat 1 garść 2 kawałki papryka marynowana, 1 łyżeczka masło, sól ziołowa pieprz biały Mix sałat myjemy i Zobacz więcej
składniki: 2000 g rydzy 400 g papryki 500 g cebuli 125 ml octu 10 % 100 g cukru 180 g koncentratu pomidorowego 125 ml oleju 6 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe 1 główka czosnku wykonanie: Zobacz więcej
małego kalafiora 4-5 dużych rydzów 2 ziemniaki 1 cebula 1 marchewka Kawałek małej cukinii Kawałek małego selera bulwiastego 2-3 łyżki gęstej śmietany Koperek Łyżka oleju, łyżka masła Sól, pieprz, Zobacz więcej
Wiem , wiem.... Możecie już mieć dosyć moich wariacji na temat carpaccio z buraka. Ja jednak jestem od niego uzależniona i kolejne kombinacje to dla mnie czysta przyjemność. Skończyły się kapary więc Zobacz więcej
Nadszedł sezon grzybowy, a z nim możliwość zapełnienia spiżarni smacznymi darami lasu. Mamy to szczęście, że w naszych wielkopolskich lasach mamy dostęp do rydzów, jak również do innych smakowitych Zobacz więcej
Na FB-kupisałam, że u nas w tym roku jest zatrzęsienie rydzów. Przy okazji przepisu na rydze w pomidorachpokazałam, że można je podać w innej postaci niżsmażone w panierce rydze.Bardzo lubię rydze Zobacz więcej
przystawką, -jako dodatek do drugich dań, - jako przystawka na koktajlowych, świątecznych przyjęciach - na kanapki do pracy, w podróż zamiast wędliny. Takie pieczarki i inne grzyby twarde: rydze, Zobacz więcej
Beata M
Beata M Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Po_żarcie
Pierogi z warzywami

Pierogi z warzywami 142

0
szklanki (letnia) masło 1 łyżka (stopione) Z podanych składników zarobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na minimum 20minut. Nadzienie: marchew 2szt pietruszka 1szt seler 1/3 średniej sztuki Zobacz więcej
w słoikach albo mrozimy w woreczkach. I tak rozumiem sezon na "coś", porządek w przyrodzie i w szafie. W listopadowy poranek zjem na śniadanie konfiturę z truskawek, dosładzaną z braku innych Zobacz więcej
zachęcają do spożywania tych gorących przekąsek, mnie nastraja jesiennie ich zapach unoszący się w powietrzu i wpadający przez otwarte okno - nie wspominając o jego natężeniu po wyjściu z domu Zobacz więcej
, do puree kukurydzianego dodałam też przesmażone rydze, bo akurat miałam i musiałam jakoś wykorzystać :) Przyznam, że pomysł z kukurydzianą pierzynką jest super i warto go przetesować też do innych Zobacz więcej
Jajecznica z rydzami | MariaGotuje.pl Strona główna Czytam, polecam Kontakt Moje gotowanie Polityka prywatności Menu Close Przystawki Dania Główne Desery Ciasta Zupy Grillujemy Jedzmy polskie jabłka Zobacz więcej
Tym razem przepis właściwie własny, ze wskazówkami od mietki. Od niej również miałam rydze – prosto z gór Ostatnio dwa razy popełniłam rzeczoną tartę, za pierwszym razem miałam głosy iż zdarzyły się Zobacz więcej
Piotr Sajdak
Piotr Sajdak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
the red plate
Śledzie

Śledzie 2281

3
w naczyniu. Do śmietany (250 ml) dodajemy trzy łyżki majonezu, 150ml musztardy mieszamy wraz z posiekanym szczypiorem, doprawiamy czerwoną papryką, pieprzem i szczyptą cynamonu. Zalewamy pocięte Zobacz więcej
katemi
katemi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pod beskidzkim niebem
Amchur

Amchur 113

0
Przepisy strona główna beskid niski przepisy prasa stary dom zdrojowy święto rydza tapety ZetPeTy Zdrojowa Spiżarka BIULETYN środa, 6 lutego 2013 Amchur czyli mango indyjskie /Magnifera indica/ Tę Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomarańcza
Rydze na kilka sposobów

Rydze na kilka sposobów 3727

1
W tym roku obrodziły rydze. Do mojego koszyka wpadło ich całe mnóstwo. ;-) Wykorzystałam je na różne sposoby.Część usmażyłam na sklarowanym maśle, z solą i pieprzem. Większość zblanszowałam i Zobacz więcej
. Ten melanż nie jest moim pomysłem. Kiedyś to ja służyłam pomocą młodszemu pokoleniu. Teraz to ono podsuwa mi różne cenne pomysły. Tak było z gremolatą. Roboty niewiele a radość jedzenia bezcenna. Zobacz więcej
:). Opowiem także co nieco o hiszpańskich Świętach, bo to właśnie one już za pasem:). Składniki (na 4 porcje): 700 g mięsa wołowego na gulasz 1 szalotka 300 g batatów 300g grzybów (u mnie rydze) 350 Zobacz więcej
Kris: Rydz mleczaj popularnie nazywany ryżokiem lub rydzykiem. Rośnie głównie pod sosnami i lubi gleby piaszczyste. Rydze w polskich lasach rosną od sierpnia do końca października. Nie każdy lubi Zobacz więcej
do marynowania. Bardzo dobrze smakują również z zasmażaną kapustą. Polecam również marynowane borowiki i marynowane na ostro rydze. Potrzebujemy - Kolczaki marynowane 1 kg młodych kolczaków 5 Zobacz więcej