rye

ZOBACZ TAKŻE:

Na blogu gotujebolubi.pl(kilka informacji jest także tutaj) znalazłem kolejny przepis Chada-a Robertson-a. Zarówno wygląd jak i użyte składniki, zwłaszcza kiełki żyta, są wystarczającym powodem aby Zobacz więcej
Odkąd nauczyłam się przyrządzać zakwas uwielbiam eksperymentować z jego różnymi rodzajami. Często w mojej kuchni stoi zakwas z buraków, oczywiście zakwas na chleb, a od niedawna również zakwas na Zobacz więcej
Na co dzień staram się unikać pszennego pieczywa. Gustuję raczej w te ciemne, pełnoziarniste, pieczonezwysokiej jakościmąki. Jednak domowego chleba, obojętnie jaki by nie był, spróbuję zawsze! Ten Zobacz więcej
Smakołyki Angeli via Facebook Polish/English/Italian Składniki/Ingredients/Ingredienti: półtora szklanki mąki żytniej (razowej)/ 1&1/2 cup rye flour/ 1&1/2 di tazza di farina di segale 1-4 Zobacz więcej
Smakołyki Angeli via FacebookPolish/English/Italian Składniki/Ingredients/Ingredienti: 100 g mąki żytniej (typ 720)/ 3.5 oz rye flour/ 100 g di farina di segale 150 g mąki pszennej pełnej/ 5 oz Zobacz więcej
bijana
bijana Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
od a do z na talerzu
light silesian rye

light silesian rye 184

Chlebowego szalenstwa ciąg dalszy. Dzis chlebek z tej strony http://mojeekspresjekulinarne.blox.pl/2010/10/Light-Silesian-Rye-chleb-zytni-jasny.html Chlebek bardzo smaczny, chrupiąca skorka i Zobacz więcej
Składniki: 2 szklanki zakwasu 300g białej kiełbasy 100g wędzonego boczku 2 jajka ugotowane na twardo pół cebuli 1 ząbek czosnku kostka rosołowa 2 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego 2 Zobacz więcej
beolha
beolha Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
lubię gotować
Bodiam castle, Rye

Bodiam castle, Rye 31

Internet na farmie,na której mieszkaliśmy mnie pokonał. Działał zazwyczaj między 1 a 5 w nocy.Po kilku męczących dniach i nieprzespanych nocach doszłam do wniosku, że dla dobra własnego,moich uczniów Zobacz więcej
Emilia Voit
Emilia Voit Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
COOKILLU
Light rye bread

Light rye bread 22

I decided to bake a bread which will be similar to Greek bread. Plus olive oil, that gives specific, good taste. Additionally fresh basil. I wrote that the name Basil comes from the male Greek name Zobacz więcej
Anula
Anula Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Anula's Kitchen
Polish sour rye soup - zurek...

Polish sour rye soup - zurek... 58

I come from Silesia region, which is a region in the south part of Poland. Zurek is one (if not the) most famous soup there and one that is made frequently. I remember when I was only few years old I Zobacz więcej
Lithuanian Wheat and Rye Bread Zakupiłam gotową mieszankę mąk o nazwie chleb litewski. W składzie przeczytałam, że mamy mąkę pszenną typ 750, mąkę żytnią typ 2000, że zdrowa żywność i na tym czytanie Zobacz więcej
Jest kategoria chlebów, którą darzę szczególną sympatią. Są tote wszystkie chleby tysiąca ziaren: zpestkami, nasionami, owocami, kaszami. Bardzo lubię wtrakcie jedzenia natykać się naróżne Zobacz więcej
Przygotuj ciasto, jak do pizzy, ale dodaj więcej mąki (ok. szklanki). Wykrawaj większe koła (np. za pomocą miski do zupy). Kładź na każde po 2 łyżki nadzienia, zlepiaj brzegi (posmaruj wodą i Zobacz więcej
Chleb śląski żytni - jasny (Light Silesian Rye) Chleb śląski żytni. Takiego chleba w moich przepisach brakowało. Znaleziony na blogu u Gosi przepis na chleb Dana Leparda, będzie u mnie często Zobacz więcej
Wheat and rye bread with amaranthus Ostatnio odnowiła się we mnie mania pieczenia chleba. Jak jeden się skończy to kupuję mąkę i piekę następny. To jest kolejna odsłona gotowej mieszanki, którą można Zobacz więcej
Kiedy zobaczyłam ten chlebuś u Pieczarki Mysi zaczarował mnie .... ta piękna popękana skórka ...już sam wygląd pokazał jaka jest chrupiąca. Nie pomyliłam się, a chleb ten na stałe zagościł na naszym Zobacz więcej
Zwykły pszenno-żytni chleb na zakwasie i drożdżach. Taki najprostszy bez dodatków. Upieczony dla Karmel-itki i wspólnie z nią konsumowany. Z przyrządzoną wspólnie pastą z gotowanych warzyw. A potem z Zobacz więcej
Powoli i miarowo znów zaczynam wchodzić w rytm pieczenia domowego chleba. W tym tygodniu to już drugi z moich bochenków. Dark silesian rye z przepisu Daniela Leadera to pozycja obowiązkowa dla każdego Zobacz więcej
ŻYTNIA TARTA ZE SZPARAGAMI / RYE ASPARAGUS TART Raz na jakiś czas mam ochotę na tartę albo quiche i ten dzień ostatnio nastąpił. Tak jak wszystko w mojej kuchni tarta też jest w zdrowszej, bo Zobacz więcej
bebak
bebak Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinaria Ewy
Light Silesian Rye

Light Silesian Rye 203

Wczoraj wieczorem piekłam ten chleb po raz pierwszy i od razu się w nim zakochałam. Ma mięciuteńki miąższ, baaardzo chrupiącą skórkę i smak na tyle neutralny, że pasują do niego wszelkie dodatki. Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: