rye

ZOBACZ TAKŻE:

Na blogu gotujebolubi.pl(kilka informacji jest także tutaj) znalazłem kolejny przepis Chada-a Robertson-a. Zarówno wygląd jak i użyte składniki, zwłaszcza kiełki żyta, są wystarczającym powodem aby Zobacz więcej
Odkąd nauczyłam się przyrządzać zakwas uwielbiam eksperymentować z jego różnymi rodzajami. Często w mojej kuchni stoi zakwas z buraków, oczywiście zakwas na chleb, a od niedawna również zakwas na Zobacz więcej
Na co dzień staram się unikać pszennego pieczywa. Gustuję raczej w te ciemne, pełnoziarniste, pieczonezwysokiej jakościmąki. Jednak domowego chleba, obojętnie jaki by nie był, spróbuję zawsze! Ten Zobacz więcej
Smakołyki Angeli via Facebook Polish/English/Italian Składniki/Ingredients/Ingredienti: półtora szklanki mąki żytniej (razowej)/ 1&1/2 cup rye flour/ 1&1/2 di tazza di farina di segale 1-4 Zobacz więcej
bijana
bijana Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
od a do z na talerzu
light silesian rye

light silesian rye 187

Chlebowego szalenstwa ciąg dalszy. Dzis chlebek z tej strony http://mojeekspresjekulinarne.blox.pl/2010/10/Light-Silesian-Rye-chleb-zytni-jasny.html Chlebek bardzo smaczny, chrupiąca skorka i Zobacz więcej
Składniki: 2 szklanki zakwasu 300g białej kiełbasy 100g wędzonego boczku 2 jajka ugotowane na twardo pół cebuli 1 ząbek czosnku kostka rosołowa 2 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego 2 Zobacz więcej
beolha
beolha Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
lubię gotować
Bodiam castle, Rye

Bodiam castle, Rye 31

Internet na farmie,na której mieszkaliśmy mnie pokonał. Działał zazwyczaj między 1 a 5 w nocy.Po kilku męczących dniach i nieprzespanych nocach doszłam do wniosku, że dla dobra własnego,moich uczniów Zobacz więcej
Emilia Voit
Emilia Voit Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
COOKILLU
Light rye bread

Light rye bread 22

I decided to bake a bread which will be similar to Greek bread. Plus olive oil, that gives specific, good taste. Additionally fresh basil. I wrote that the name Basil comes from the male Greek name Zobacz więcej
Anula
Anula Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Anula's Kitchen
Polish sour rye soup - zurek...

Polish sour rye soup - zurek... 58

I come from Silesia region, which is a region in the south part of Poland. Zurek is one (if not the) most famous soup there and one that is made frequently. I remember when I was only few years old I Zobacz więcej
Lithuanian Wheat and Rye Bread Zakupiłam gotową mieszankę mąk o nazwie chleb litewski. W składzie przeczytałam, że mamy mąkę pszenną typ 750, mąkę żytnią typ 2000, że zdrowa żywność i na tym czytanie Zobacz więcej
Jest kategoria chlebów, którą darzę szczególną sympatią. Są tote wszystkie chleby tysiąca ziaren: zpestkami, nasionami, owocami, kaszami. Bardzo lubię wtrakcie jedzenia natykać się naróżne Zobacz więcej
Smakołyki Angeli via FacebookPolish/English/Italian Składniki/Ingredients/Ingredienti: 100 g mąki żytniej (typ 720)/ 3.5 oz rye flour/ 100 g di farina di segale 150 g mąki pszennej pełnej/ 5 oz Zobacz więcej
Przygotuj ciasto, jak do pizzy, ale dodaj więcej mąki (ok. szklanki). Wykrawaj większe koła (np. za pomocą miski do zupy). Kładź na każde po 2 łyżki nadzienia, zlepiaj brzegi (posmaruj wodą i Zobacz więcej
Chleb śląski żytni - jasny (Light Silesian Rye) Chleb śląski żytni. Takiego chleba w moich przepisach brakowało. Znaleziony na blogu u Gosi przepis na chleb Dana Leparda, będzie u mnie często Zobacz więcej
Wheat and rye bread with amaranthus Ostatnio odnowiła się we mnie mania pieczenia chleba. Jak jeden się skończy to kupuję mąkę i piekę następny. To jest kolejna odsłona gotowej mieszanki, którą można Zobacz więcej
Kiedy zobaczyłam ten chlebuś u Pieczarki Mysi zaczarował mnie .... ta piękna popękana skórka ...już sam wygląd pokazał jaka jest chrupiąca. Nie pomyliłam się, a chleb ten na stałe zagościł na naszym Zobacz więcej
Zwykły pszenno-żytni chleb na zakwasie i drożdżach. Taki najprostszy bez dodatków. Upieczony dla Karmel-itki i wspólnie z nią konsumowany. Z przyrządzoną wspólnie pastą z gotowanych warzyw. A potem z Zobacz więcej
Powoli i miarowo znów zaczynam wchodzić w rytm pieczenia domowego chleba. W tym tygodniu to już drugi z moich bochenków. Dark silesian rye z przepisu Daniela Leadera to pozycja obowiązkowa dla każdego Zobacz więcej
ŻYTNIA TARTA ZE SZPARAGAMI / RYE ASPARAGUS TART Raz na jakiś czas mam ochotę na tartę albo quiche i ten dzień ostatnio nastąpił. Tak jak wszystko w mojej kuchni tarta też jest w zdrowszej, bo Zobacz więcej
bebak
bebak Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinaria Ewy
Light Silesian Rye

Light Silesian Rye 203

Wczoraj wieczorem piekłam ten chleb po raz pierwszy i od razu się w nim zakochałam. Ma mięciuteńki miąższ, baaardzo chrupiącą skórkę i smak na tyle neutralny, że pasują do niego wszelkie dodatki. Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: