ryż gotowany na bulionie - sprawdzone przepisy kulinarne

liczba wyników: 19623

Koperkowy ryż na bulionie

Buniabaje w kuchni

Doskonały dodatek do II dań . Czas : 30 minut Składniki : 20 dag suchego ryżu parabolicznego ( 2 torebki) 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 kostka bulionu drobiowego szczypta kurkumy 2,5  szklanki  wody 1/2 szklanki pokrojonego koperku W garnku o grubym dnie rozgrzać masło z olejem . Wsypać ryż .Smażyć chwilę mieszając tak by ziarn...

Tymiankowy ryż na bulionie

Buniabaje w kuchni

Nie pamiętam gdzie wpadł mi w okopomysł na podobny ryż. Chyba chodziło o kuchnię francuską. Pamiętam , że tamchodziło o ryż ugotowany na sypko, a następnie wymieszany z zeszkloną cebulą iusiekanym tymiankiem. Przerobiłam to na swoją wersję. Muszę przyznać , żepomysł fantastyczny. Podałam do sznycli z kurczaka . Czas: 3...

Ryż z rodzynkami na bulionie

Buniabaje w kuchni

Doskonały dodatek do duszonego kurczaka. W zasadzie taki ryż jest tak smaczny , że mogła bym go jeść samego. Podaję taki ryż wtedy kiedy gotuję kawałek  kurczaka w małej ilości wody ( tyle by starczyło jej potem na sos i do podlania ryżu). Warunkiem jest, że kurczak jest bez zbędnych dodatków a tylko w kremowym sosie (...

Ryż na bulionie z kurkumą

Buniabaje w kuchni

Złocisty , sypki , smaczny . Pięknie wygląda .Można go zrobić w wersji wegetariańskiej na bulionie warzywnym . Można podawać jako samodzielne danie np. z surówką . Można używać do sałatek warstwowych , faszerować nim warzywa . Jest po prostu pyszny . Czas 30 minut Składniki : 20 dag ryżu parabolicznego ( 2 torebki ) 2 łyżki mas...

Ryż curry - smażony/gotowany

Co ja gotuje? - czyli Tobiasz gotuje

Często do posiłków które przygotowuje, robię także ryć curry. Wszystko dla tego, że pasuje on do wielu potraw lepiej niż zwykły ryż, a po drugie ma lepszy smak niż zwykły ryż. Co będziemy potrzebowali do obu wersji ryżu: torebka ryżu, sól, curry. Ryż curry gotowany: Do garnka nalewamy wodę, s...

Ryż gotowany na parze

Chilli i Wanilia

Do przygotowania porcji na 2-3 osoby wystarczy kubek ryżu. Przed gotowaniem należy dokładnie wypłukać ryż zimną wodą,aby pozbyć się powstałej w wyniku ścierania się ziaren mączki ryżowej. Jest tobardzo ważny etap, płukać powinno się tak długo, aż woda przestanie być mętna. Wypłukany ryż przesypać do małego gar...

Ryż na bulionie z prażonymi pestkami dyni

Buniabaje w kuchni

Pilawto nie jest . Risotto raczej też nie . Ale smaczny dodatek do II dań na pewnoto jest. Czas: 30 minut 10dag ryżu parabolicznego ( 1 woreczek ) 1kostka bulionu drobiowego Knorra ( lub warzywnego ) 1/2 szklankiłuskanych pestek dyni 3łyżki masła Ryżzalać wodą ( 4 szklanki ) .Dołożyć kostkę bulionową i gotować 20 minut ażworecz...

łosoś z makaronem soba gotowany w imbirowym bulionie

ogrody babilonu

Podstawą jej prostej i bardzo szybkiej do przygotowania potrawy jest dobrej jakości bulion z kurczaka. W imbirowym bulionie gotuje po kolei makaron soba, łososia oraz szparagi, trwa to bardzo szybko a końcowy efekt jest bardzo smakowity. Łosoś z makaronem soba gotowany w imbirowym bulionie jest przygotowany we...

Ryż na bulionie w zielone ,, piegi "

Buniabaje w kuchni

Teksty i zdjęcia zamieszczone na tym blogu chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody.

Tajski ryż gotowany z mleczkiem kokosowym

Monikucha Online

Tajski ryż gotowany z mleczkiem kokosowym Obiecany przepis na tajski ryż, który można wykorzystać jako dodatek do dań mięsnych i rybnych lub po prostu podać jako samodzielne z danie. Przepis jest prosty w przygotowaniu, a składniki ogólnodostępne, więc ich ilość nie powinna zniechęcać. Gorąco polecam . Składniki: 350g ...

Obiadek góra -dół ( czyli kurczak z warzywami na parze + ryż w bulionie)

Buniabaje w kuchni

Chybawyspecjalizuję się w robieniu posiłków w 30 minut . Nie , żebym przeciw takimcoś miała ale chyba lubię celebrowanie przygotowań różnych dań i denerwuje mnie, ze z braku czasu wyszukuję co bym tu mogła zrobić gdy brak mi czasu ( a brakmi go ostatnio notorycznie ). 1duża pojedyncza pierś z kurczaka kawałekzielonych liści selera 1/3  małego zi...

Po chińsku. Ostre tofu i ryż gotowany na parze.

Pyszne jedzonko

Po chińsku. Ostre tofu i ryż gotowany na parze. Obok tak przyrządzonego tofu nie da się przejść obojętnie. Jest lekko słodkawe, ostre, idealnie słone. Do tego warzywa - imbirowe i lekko chrupiące i grzybki shiitake. Pyszne!  Danie najlepiej smakuje z chińskim ryżem na parze, czyli gotowanym w niewielkiej ilośc...

Kapusta gotowana w bulionie

Buniabaje w kuchni

Prosta jarzynka . Tania. Smaczna.  Czas:40 minut Składniki :1/4 główki białej kapusty                    1 kostka bulionu drobiowego Knorra                    1 łyżka masła                    1 łyżeczka kminku                    1 łyżka usiekanego koperku Z kapusty wyciąć głąb , oderwać zewnętrzny liść , pokroić w grubą kostkę ( lub paski).Zalać...

Tortellini w warzywnym bulionie

AL's kitchen

Tortellini w pysznym, wielowarzywnym bulionie wg. Buddy'ego Valastro Składniki: 200 g. tortellini z mięsem3-4 żeberka wołowe2 marchewki pokrojone w plasterki1 korzeń pietruszki pokrojony w plasterki1 mały por 1 średnia cebula2 pomidory2 kostki bulionu wołowego2 szkl. wody1 pepperonciniparmezanpęczek natki pietruszki3 ząbki czosnku1 ziem...

Tortelini w aromatycznym bulionie

Pomodoro e basilico

Moja pierwsza próba samodzielnego wykonania tortellini. Nie wyglądają tak idealnie jak kupne i każdy właściwie był inny, za to w smaku były znacznie lepsze (można było w końcu wyczuć farsz mięsny w środku). Pierwszy raz tortellini w bulionie jadłam we Włoszech i zakochałam się w tym smaku. Na pewno jeszcze nie raz zrobie je sama, pomimo...

Piegowate pierożki w bulionie

Buniabaje w kuchni

Pierożki ,, samo zdrowie".Gotowane mięso indyka , otręby , zioła , czarny sezam dodany do ciasta . Apotem podane w aromatycznym bulionie z indyka i dużej ilości karmelizowanych wnaturalny sposób warzyw . Trochę przy tym pracy jest ale jak się przyjrzeć totylko pozory. Bulion gotuje się sam i można go zrobić dzień wcześniej ( lubnawet ug...

Pasztet wieprzowy na bulionie

Moja przygoda kulinarna

Kochani, od jakiegoś już czasu przygotowywałam się do przeniesienia bloga na własną domenę i wreszcie nastąpił ten dzień :) Przyznaję, że przyzwyczaiłam się już do tego, ale też wiele rzeczy mi tu przeszkadzało i Wam utrudniało poruszanie się po moim blogu. Na nowym blogu z łatwością znajdziecie interesujące Was przepisy bo do każdej kategorii p...

Szczawiowa na bulionie warzywnym

Buniabaje w kuchni

Widać wyraźnie , że dopadły mniewiosenne smaczki. Podgryzam świeży szczaw i już czuję smak ,, zielonejzupki". Mnie osobiście taka wiosenna szczawiowa smakuje w wersjiugotowanej na wywarze warzywnym ( zimowa robię na drobiu).Z ryżem i jajkami .No i obowiązkowo sporo kopru. Czas: 45 minut Składniki: 1 pęczek świeżego szczawiu 3 marchewki ...

Tortellini w bulionie wołowym

Widelce

Wyśmienite, drobne tortellini pochodzą z położonej w środkowych Włoszech Emilii. Najczęściej wyrabia się tam farsz mięsny, będący mieszanką słynnych, lokalnych produktów, takich jak mielona wieprzowina, mortadela, prosciutto, parmezan oraz przyprawy. Tortellini podawane we wrzącym bulionie to klasyczne danie, choć można je podawać także...

Małże w bulionie kokosowym

ciastko z dziurką

I kolejna potrawa od Gordona. Chociaż nie odważyłam się spróbować, komentarz P. wystarczył. Jedyne co mogę poradzić- jeśli planujecie swój pierwszy raz z małżami, to zaopatrzcie się w większą ilość ;) Gdy wyrzuciłam te, które były otwarte i te, które nie otworzyły się po podgrzaniu, zostało niewiele :) Polecam.  3 łyżki oliwy 2kg świeżych, wymyt...

Ostatnio wyszukiwane:

polędwicęwieprzową z grzybami leśnymi, roladki z łososiem serkiemi sałatą, wolno opiekacz schab, salatka z ziemniakami, groszkiem , kukurydza i jajkiem, zupa z łososia wedzonego, kaczka z jabłkami i majerankiem, ciasteczka cytrynowe z marmolada, jajka w sosie chrzanowo majonezowym, ptasie mleczko z galaretka w szklance, kluskibycze jaja, rukola truskawka gorgonzola, potrawy z kopru włoskiego, filet z indyka faszerowany brokułami, mazurek wilkanocny, mazurek z olejem kokosowym, krakersy razowe, cielecina w sosie z musztardy, karczek w tymianku z cebulą, kaczek w tymianku z cebulą, jajecznica z pestkami yni

Informujemy, że na swoich stronach Phoenix Press Sp. z o.o. Sp.k. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami współpracującymi pliki  cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych i w celu dostosowania serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników.  Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Kliknij polityka cookies, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies.

x