ryż po japońsku

sos Tabasco z czosnkiem - idealnie się skomponował z resztą składników. Będzie potrzebny też sos dashi, o nim przeczytacie w tym poście: Zobacz więcej
Taco Rice to najpopularniejsze danie japońskiego rejonu Okinawa. Stworzył je w 1984 roku Matsuzo Gibo dla swych dwóch restauracji. Jest ono nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale i ogromnie smaczne. Zobacz więcej
Omuraisu(jap.オムライス)- japońskie danie składające się z omletuze smażonym ryżem. Zazwyczaj w środku oprócz ryżu znajdują się również kawałki kurczakaoraz warzyw, a całość polewana jest ketchupem. Zobacz więcej
Omuraisu (jap. オムライス) - japońskie danie składające się z omletu ze smażonym ryżem. Zazwyczaj w środku oprócz ryżu znajdują się również kawałki kurczaka oraz warzyw, a całość polewana jest ketchupem. Zobacz więcej
Planując wyjazd do Japonii zastanawiamy się co my tam takiego będziemy jeść… Z japońskich dań znałam sushi i na tym chyba koniec. Na miejscu okazało się, że kuchnia japońska jest bardzo bogata i Zobacz więcej
Ten omlet, to bardzo udany, japoński wynalazek z końca XX wieku. Fuzja francuskiego omletu (omu-) z japońskim, smażonym ryżem (-rice). Mówiąc najprościej, jest towynik "japonizowania" zachodniej Zobacz więcej
Hayashi rice to jedno z najpopularniejszych dań japońskiej kuchni yōshoku, czyli kuchni zachodniej dostoswanej przez lata do japońskich gustów. Danie wywodzi się z miasta Ikuno w prefekturze Hyogo. Zobacz więcej
Onigiri (jap. 御握り o-nigiri, znane także jako o-musubi 御結び) - popularna potrawa w Japonii. Onigiri jest zrobione z ryżu uformowanego w trójkątny lub owalny kształt, czasami zawinięte w nori. Dziś Zobacz więcej
Moja fascynacja kuchnia japońską trwa :) Przepis bardzo szybki i prosty – takie są właśnie japońskie dania. Wystarczy mieć w kuchni kilka podstawowych przypraw, używanych w tamtejszej kuchni (które Zobacz więcej
Osobiście lubię ziołowe herbaty np.malina, dzika róża, moje ulubione trio: mięta+rumianek+szałwia. Zieloną herbatę z prażonym ryżemotrzymałam od Huniego z Anglii. Po zaparzeniu ma piękny zielony Zobacz więcej
Już od dłuższego czasu miałam kupioną marynatę do kurczaka, zaopatrzyłam się w nią akurat jak był tydzień azjatycki w Lildu, a że miałam dziś ochotę na szybkie danie, nie wymagające zbyt dużego Zobacz więcej
« Na ukojenie: ryż z jabłkiem Japońskie opowieści: Okinawa » Londyn jak z książki kucharskiej, pt. 3 środa, 27 lutego 2013, gotujebolubi Komentarze Zobacz więcej
Od lat docierały do mnie pozytywne opinie o restauracji Dziki Ryż, jednak pierwszy raz wybrałam się do niej dopiero na lunch z klientem. Od tego dnia jestem zagorzałą fanką tej restauracji i jej Zobacz więcej
Czasami ludzie pytają mnie co najbardziej lubię w gotowaniu. Wtedy zawsze odpowiadam, że w gotowaniu najlepsze jest to, że codziennie można odkrywać coś nowego. Nowe potrawy, nowe smaki, nowe sposoby Zobacz więcej
bentomonia
bentomonia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kocham bento
Sakura bento

Sakura bento 53

0
Wszystko kwitnie - czas więc na kwitnące bento... Niebieski ryż to niebo, marynowana tykwa to gałęzie a kolorowana burakiem rzodkiew to kwiatuchy. Do tego karkówka z sosem sojowym i imbirem, plastry Zobacz więcej
Ladyessex
Ladyessex Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jedzenie z Pasją
Hosomaki z surimi

Hosomaki z surimi 78

0
Łatwa do przygotowania, a przy okazji tania wersja popularnego japońskiego dania. Cienkie i długie hosomaki, wypełnione najlepszym kleistym ryżem i paluszkiem krabowym to idealny sposób na próbowanie Zobacz więcej
Chrupiące sushi podawane na ciepło, to chyba jedna ze smaczniejszych wersji tego dania. Rulonik otoczony panierką panko i tempurą z mąki ryżowej to inna wersja tej tradycyjnej potrawy japońskiej, Zobacz więcej
czarrna
czarrna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
czarrna od kuchni
Onigiri

Onigiri 103

0
Japońskie kanapki ryżowe Składniki: 250 g ryżu do sushi 3 łyżki octu ryżowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 arkusze sprasowanych wodorostównori 1 puszka tuńczyka w kawałkach 1 ogórek … Czytaj Zobacz więcej
jednej saszetki umieszczając ją w wazie lub misie i dodaj 1 kubek (około 200 ml) gorącej wody. Wymieszaj dokładnie i odczekaj chwilę przed podaniem. Skład:mrożone suszone miso (89% - nieprzetworzone Zobacz więcej