sabayon

ZOBACZ TAKŻE:

Sabayon to klasyczny włoski sos do deserów, który robi się na bazie żółtek i wina deserowego marsala, które w smaku trochę przypomina hiszpańskie sherry (hisz. Jerez). W gruncie rzeczy można użyć Zobacz więcej
Sabayon to klasyczny włoski sos do deserów, który robi się na bazie żółtek i wina deserowego marsala, które w smaku trochę przypomina hiszpańskie sherry (hisz. Jerez). W gruncie rzeczy można użyć Zobacz więcej
Dzisiaj były to truskawki (O innej porze roku marzyłby mi się w takiej sytuacji crème brûlée....) zapieczone pod delikatną, puszystą pierzynką z sabayon, które nazywano kiedyś sosem szodonowym. Obie Zobacz więcej
Już od jakiegoś czasu chodziło mi po głowie zastosowanie pomidorków koktajlowych w deserze. Przecież biorąc pod uwagę botanikę, to pomidor jest owocem (a dokładnie jagodą). W sezonie, kiedy pomidory Zobacz więcej
Sabayon to powrót do moich wakacji w górach. Kiedy byłem mały, część lata spędzałem z siostrą i tatą w Pieninach. Dwie rzeczy pamiętam szczególnie z tych wyjazdów, dania z prodiża oraz deser , Zobacz więcej
O. maltretuje się dietą i ćwiczeniami. Jest cholesterolową neurotyczką. Każde danie - nawet light przelicza na ilość kalorii,analizuje jego skład pod względem zdrowotnym i wie czy przybędzie Jej zły Zobacz więcej
Są takie dni, kiedy liczymy na spokojny wieczór, aż nagle dzwoni telefon. A wtedy okazuje się, że trzeba w szybkim tempie przygotować coś specjalnego. Gdy nie ma czasu już czasu na długie gotowanie, Zobacz więcej
Zima, zima, zima … tylko gdzie? Jak na razie, możemy ją jedynie obserwować na wystawach sklepowych. Zaklinając pogodę postanawiam poświęcić cały miesiąc na gotowanie typowo zimowych, często Zobacz więcej
Dziś sobota, 23.03.13, wiosna, za oknem -7 stopni, w nocy spodziewane - 21 … Pogoda nastraja do siedzenia w domu, zapodziania sięksiążcei wcinania słodkości, których u mnie w domu ostatnio od groma. Zobacz więcej
Uwielbiam i mogłabym na kilogramy, zwłaszcza, gdy owoce grają pierwsze skrzypce. Gdy byłam na diecie eliminacyjnej, to właśnie ten deser, obok tiramisu, był obiektem moich najgłębszych westchnień. Zobacz więcej
W odległej krainie zwanej Mysiadło, położonej na przedsionku Warszawy, znajdziecie niewielki bar orientalny, wzniesiony na pamiątkę kambodżańskiej świątyni Bajon. Brzmi jak bajka? Rzeczywistość jest Zobacz więcej
Kiedy gromada Messier 68 wchodzi w najwyższą ćwiartkę okna, to znak, że dochodzi 2 w nocy. Połyskuje na dół od Jowisza, niewidocznego z poduszki. Mapa nieba wyrysowuje się w powidokach pod bezsennymi Zobacz więcej
malgos
malgos Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Minta Eats
Lyon i lekcja u Paula Bocusa

Lyon i lekcja u Paula Bocusa 11

Lyon to nie tylko masło, masło i pasztety w złocistych skorupkach z (maślanego) ciasta. To to też Paul Bocuse. A może – przede wszystkim. Nazywany papieżem gastronomii, Bocuse to żywa legenda sztuki Zobacz więcej
endriuziom
endriuziom Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Proste Przepisy
Sirocco – Sabrina Ghayour

Sirocco – Sabrina Ghayour 14

Niedawno wspominałem Wam o książce Jamie’ego Olivera, którą dostałem od Wydawnictwa Insignis, a już dziś prezentuję Wam drugą z pysznych nowości – Sirocco Sabriny Ghayour. Niedługo przedstawię Wam dwa Zobacz więcej
Bożena
Bożena Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje domowe kucharzenie
Sirocco -Sabriny Ghayour

Sirocco -Sabriny Ghayour 17

Jakiś czas temu otrzymałam taką oto książkę..Sirocco -Sabriny Ghayour..Na początek kilka słów z netu o Sabrinie Ghaypor. Jako szef kuchni, autorka poczytnych książek kucharskich i nauczycielka Zobacz więcej
Jak powiedziała Nigella Lawson – Sabrina Ghayour potrafi wspaniale oswajać egzotykę. Dowodem na to jest jej książka „Sirocco„. Autorka jest Iranką, która od dzieciństwa mieszka w Anglii. Jej przepisy Zobacz więcej
Sirocco - Sabriny Ghayour - Dziękuję Było Pyszne Skip to content O mnie Kontakt Facebook Instagram Twitter BLOG KULINARNY PRZEPISY DOMOWA PIEKARNIA DRUGIE DANIA KASZA KUCHNIE ŚWIATA MAKARONY MIĘSA Zobacz więcej
Jakiś czas temu w moje ręce i do mojej kulinarnej biblioteczki wpadła książka Sirocco Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu Sabriny Ghayour. Autorka jest szefową kuchni i nauczycielką gotowania oraz Zobacz więcej
malgos
malgos Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Minta Eats
Lyon i lekcja u Paula Bocuse’a

Lyon i lekcja u Paula Bocuse’a 4

Lyon to nie tylko masło, masło i pasztety w złocistych skorupkach z (maślanego) ciasta. To to też Paul Bocuse’a. A może – przede wszystkim. Nazywany papieżem gastronomii, Bocuse to żywa legenda sztuki Zobacz więcej
stopithere
stopithere Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Stop it here
Turon Saba

Turon Saba 169

Pierwsze (jak na razie jedyne) danie zrobione z książki "Filipino cookbook", Miki Garcia. W ostatnim poście pisałam, że ją dostaliśmy. Najprostszy deser jaki znalazłam. Z bananów, papieru ryżowego i Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: