Przepis na sajgonki

do-kawy
do-kawy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
do-kawy
Sajgonki

Sajgonki 248

Długo zastanawiałam się czy „sajgonki” mają być moim pierwszym noworocznym wpisem. Jednak chciałam by rok ten był pod hasłem eksperymentów kulinarnych, więc o to mój pierwszy eksperyment : sajgonki z Zobacz więcej
odchlebadonieba
odchlebadonieba Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
odchlebadonieba
Sajgonki

Sajgonki 1261

Sajgonki uwielbiam w każdej postaci. Tym razem nie miałam jednak wiele czasu, na dodatek zawartość lodówki nie ułatwiała sprawy, więc wykombinowałam proste, szybkie sajgonki z tego co znalazłam w domu Zobacz więcej
WegAnka Blog
WegAnka Blog Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia wegAnki
Sajgonki

Sajgonki 1051

Spolszczona wersja pysznych sajgonek. Składniki opakowanie papieru ryżowego 400 g pieczarek 10-15 liści kapusty pekińskiej 1/2 lub cały woreczek ugotowanego ryżu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól olej Zobacz więcej
wiosenka27
wiosenka27 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksplozja smaku
Sajgonki

Sajgonki 1652

Sajgonki Z sajgonkami jest chyba tak jak z pierogami, jedno ciasto - różne nadzienia. W zależności od upodobań i gustów kulinarnych można włożyć do środka wszystko co nam się podoba. Mnie spodobało Zobacz więcej
Sajgonki uwielbiam :-) ale niestety do dietetycznych dań nie należą. postanowiłam zamiast je smażyć upiec w piekarniku..ja dla mnie pycha..choc wiadomo to nie to samo co smażone na głębokim oleju... Zobacz więcej
Nataszka
Nataszka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Natka wyżywa się...w kuchni
Sajgonki

Sajgonki 486

Chả giò, zwane na północy kraju nem rán, to rodzima nazwa wietnamskich krokietów, które Polacy nazywają sajgonkami. To tyle, ile udało mi się znaleźć z ciekawych informacji o sajgonkach. Są dwie Zobacz więcej
Ania00
Ania00 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pokochaj gotowanie
Sajgonki

Sajgonki 985

Składniki: - 1 marchewka - 5 liści kapusty pekińskiej - 6 grzybów Mun Tao Tao - 100g makaronu chińskiego (cienkie nitki) - 1 cebula - 350 mięsa mielonego - 2 opakowania papieru ryżowego - 2 jajka - 2 Zobacz więcej
Ania
Ania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bajkorada
Sajgonki

Sajgonki 1319

Bardzo lubimy sajgonki i do tej pory jadaliśmy je wyłącznie kupowane u sprawdzonego "chińczyka". Podjęłam w końcu wyzwanie przygotowania ich w domu i udało się całkiem nieźle. Może nie do końca Zobacz więcej
Blog NPS-MIX
Blog NPS-MIX Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dieta-ok.pl
Sajgonki

Sajgonki 916

Czasami słyszymy, że przygotowanie sajgonek jest czasochłonne i trudne, a podczas smażenia sajgonki rozpadają się. Jest sposób, aby do tego nie doszło. Po pierwsze farsz ryżowy musi zostać pozbawiony Zobacz więcej
patusia
patusia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak mojej kuchni
Sajgonki

Sajgonki 1151

Sajgonki to znana potrawa kuchni wietnamskiej. Można jeprzyrządzaćz różnymi farszami: mięsnym, warzywnym lub krewetkowym.Farsz zawija się w bardzo cienkie placki z mąki ryżowej, tzw. papier ryżowy. Zobacz więcej
piekielniedobre
piekielniedobre Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Piekielnie Dobre
Sajgonki

Sajgonki 2424

Sajgonki - czyli idealny pomysł na obiad inny niż zawsze. Podane wraz z pysznym ryżem i sosem z kurczakiem tworzą idealną kompozycję. Nuta maggi nadaje im niesamowitego smaku. Polecam! :) Składniki na Zobacz więcej
slinkacieknie
slinkacieknie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ślinka cieknie!
Sajgonki

Sajgonki 2242

Skład: Mięso mielone wieprzowe-25 dag cebula-1 mała kapusta pekińska-1 mała marchewka-1 duża grzyby-garść pieczarki-10 dag papier ryżowy Marchewkę kroimy w słupki, cebulę w kostkę i podsmażamy na Zobacz więcej
milk_chocolate84
milk_chocolate84 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wypieki z Pasją
Sajgonki

Sajgonki 933

Nie będę się rozpisywać na temat walorów odżywczych sajgonek, bo rzecz jasna nie ma o czym pisać ;) Nie są ani zdrowe, ani też nie mają żadnych szczególnych właściwości. One są po prostu smaczne! I to Zobacz więcej
Antenka
Antenka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smaczny kąsek
Sajgonki

Sajgonki 1446

Smaczna, dość szyba przekąska, popularna w kuchni chińskiej oraz w kuchni Azji Południowo- Wschodniej. Sajgonki składają się z farszu zawiniętego w papier ryżowy, który przeważnie przyrządza się z Zobacz więcej
Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Sajgonki

Sajgonki 428

Sajgonki Sajgonki przepis na chrupiące i pyszne domowe, delikatne i świeże sajgonki – takie są właśnie najlepsze. Przepis tylko na pozór jest skomplikowany, ale gdy chociaż raz przygotujecie je sami Zobacz więcej
Gotuj z Misiem
Gotuj z Misiem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z Misiem
Sajgonki

Sajgonki 1151

Okazuje się, że zrobienie sajgonek jest banalnie proste. Nie wiem czemu wydawało mi się, że z tym daniem jest więcej zachodu. W moim osiedlowym sklepie nie było grzybów mun, więc zamiast nich kupiłem Zobacz więcej
Megg
Megg Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia i podróże
Sajgonki

Sajgonki 1548

Sajgonki to tradycyjna potrawa kuchni wietnamskiej. Składają się z zawiniętego w papier ryżowy różnego rodzaju farszu i można je podawać na ciepło lub na zimno. Sajgonki podaje się zazwyczaj z sosem Zobacz więcej
akatka
akatka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Bez Kitu
Sajgonki

Sajgonki 556

Pierwsze sajgonki w moim wydaniu to była jakaś istna masakra! Wszystko wybebeszyło się podczas smażenia i na talerzu wylądowały ociekające tłuszczem szczątki, niepodobne do niczego, a kolega musiał Zobacz więcej
Słodka Strona
Słodka Strona Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Słodka Strona
Sajgonki

Sajgonki 560

Tradycyjna potrawa kuchni azjatyckiej. Wyglądem przypominają mniejszą wersje naszych polskich krokietów, jednak mają zupełnie inny smak. Sajgonki składają się z zawiniętego w papier ryżowy farszu Zobacz więcej
annakuklinska
annakuklinska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
mojeprzepisy-ania
Sajgonki

Sajgonki 2846

Zapraszam na sajgonki w szybkiej wersji. Składniki: - 1 opakowanie papieru ryżowego - 10 sztuk - 1 połówkafileta z kurczaka - 200 g mrożonych warzyw po chińsku - przyprawa do potraw chińskich - olej Zobacz więcej

Sajgonki są potrawą kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo – Wschodniej. Nazywane są także wiosennymi krokietami lub wiosennymi naleśnikami (ang. „spring rolls”). Polska nazwa sajgonek wywodzi się on największego wietnamskiego miasta Sajgon. Wiosenne naleśniki mogą być przyrządzane na wiele sposobów w zależności od kraju i lokalnych upodobań. Zazwyczaj spożywa się je na zimno lub w postaci smażonej. Do przygotowania sajgonek używa się pszennego ciasta lub papieru ryżowego, w które zawija się farsz (mięsny, warzywny, krewetkowy). Sajgonki podaje się w towarzystwie sosów i dipów (słodko-kwaśnych, rybnych).

Sajgonki możemy zamówić w chińskich i wietnamskich restauracjach. Coraz częściej są dostępne także na sklepowych półkach. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować przyrządzić je samodzielnie. Wbrew pozorom nie jest to trudne, a danie w postaci domowych sajgonek na pewno zachwyci naszych gości. Farsz sajgonek na zimno zawija się zazwyczaj w papier ryżowy. Natomiast w wersji na ciepło nadzienie nakłada się na ciasto pszenne i wrzuca na rozgrzany olej. Spring rolls na zimno są doskonałą formą przekąski, którą można jeść rękami, maczając w smakowitych dipach. Do ich przygotowania potrzebujemy przede wszystkim papieru ryżowego, który powinniśmy dostać w większych sklepach spożywczych, w dziale z produktami orientalnymi (tzw. kuchnie świata). Drugim ważnym składnikiem jest makaron sojowy, który również zakupimy w tym samym miejscu. Pozostałe składniki farszu zależą od naszej fantazji i preferencji kulinarnych. Sajgonki świetnie komponują się ze smażonym kurczakiem, świeżym zielonym ogórkiem, marchewką, kiełkami fasoli mung, sałatą lodową, kolendrą, miętą i chilli. Makaron sojowy zaparzamy wg instrukcji podanej na opakowaniu. Kawałki kurczaka obsmażamy na patelni z dodatkiem oleju i sosu sojowego. Marchew ścieramy na tarce, ogórka kroimy w słupki, a liście sałaty rwiemy na mniejsze części. Wszystkie składniki farszu dokładnie ze sobą mieszamy. Papier ryżowy namaczamy, nakładamy na niego gotowe nadzienie i zwijamy. Podajemy z sosem przyrządzonym na bazie soku z limonki, sosu rybnego, czosnku i chilli.

Do przygotowania sajgonek na ciepło używamy specjalnych placków z mąki pszennej, które także są dostępne w sprzedaży. Możemy również usmażyć je samodzielnie. Do tego celu potrzebujemy jedynie mąki pszennej, mąki kukurydzianej, wody i soli oraz odrobiny oleju do smażenia. Ciasto na sajgonki powinno być bardzo rzadkie. Rozprowadzamy je na patelni za pomocą np. silikonowego pędzelka. Warstwa ciasta ma być cieniutka, bez dziurek i grudek. Gotowe płaty ciasta przykrywamy na talerzu lekko zwilżoną ściereczką. Na placki nakładamy dowolny farsz, np. z krewetek, cebulki dymki i makaronu sojowego, a następnie całość zwijamy. Rogi sajgonek można posmarować żółtkiem, dzięki czemu nie będą się one rozpadały w trakcie smażenia. Gotowe sajgonki smażymy w woku na głębokim tłuszczu, a następnie odsączamy na ręcznikach papierowych. Podajemy z kwaśno-ostrym sosem.