sajgonki po polsku - sprawdzone przepisy kulinarne

liczba wyników: 126

Sajgonki

Słodka Strona

...Tradycyjna potrawa kuchni azjatyckiej. Wyglądem przypominają mniejszą wersje naszych polskich krokietów, jednak mają zupełnie inny smak. Sajgonki składają się z zawiniętego w papier ryżowy farszu głównie z przewagą mięsa i warzyw.  Składniki: (na ok. 28 sajgonek) 350 g mięsa mielonego 100 g makaronu chińskiego średnia marchew średnia cebula 5...

Sajgonki

Słodka Strona

...Tradycyjna potrawa kuchni azjatyckiej. Wyglądem przypominają mniejszą wersje naszych polskich krokietów, jednak mają zupełnie inny smak. Sajgonki składają się z zawiniętego w papier ryżowy farszu głównie z przewagą mięsa i warzyw.  Składniki: (na ok. 28 sajgonek) 350 g mięsa mielonego 100 g makaronu chińskiego średnia marchew średnia cebula 5...

Sajgonki

Pojechana Kuchnia

...Sajgonki już dawno zadomowiły się na polskim rynku kulinarnym. Skąd pochodzą? To proste – z Wietnamu, choć pod różnymi postaciami można je spotkać w całej Azji Południowej. Warto pokusić się i przygotować własnoręcznie tą pyszna i prostą przekąskę. - około 10 sztuk papieru ryżowego - 30 dag mielonego mięsa (wołowinę, wieprzowinę) - kilka chińskich...

Sajgonki

Kluskowopl

...:). Sajgonki to danie kuchni wietnamskiej, którego podstawą jest papier ryżowy, w który zawijamy farsz. Farsz jest mięsno-warzywny, albo krewetkowy. Możemy je przygotować na różne sposoby, jak kto lubi, z ryżem lub z makaronem sojowym czy ryżowym, wszystko jest tu kwestią upodobań. Może na pierwszy rzut oka zrobienie sajgonek wydaje się być...

Sajgonki

Mania Gotowania

...Sajgonki są tradycyjną potrawą kuchni wietnamskiej. Ich podstawą jest papier ryżowy. Farsz możemy komponować z ogromnej ilości dodatków, może być zarówno mięsny jak i warzywny, według waszych indywidualnych upodobań. Do sajgonek często dodawany jest również chiński makaron. Sajgonki najlepiej podajemy z sosem  sos słodko-kwaśny. Nazwa tego dania...

Sajgonki

Dookoła talerza czyli kuchnia odczarowana

...Sajgonki  Tak pokrótce - sajgonki są tradycyjnym daniem wietnamskim, spożywanym w czasie świętowania Wietnamskiego Nowego Roku. Wypełnienie papieru ryżowego stanowi między innymi mieszanka mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, makaron sojowy, grzybki mun i sos rybny. Ja użyłam tylko wieprzowiny, a zamiast sosu rybnego, sojowy. Z kuchnią jak...

Sajgonki

Kobiety do garów

...Październik 22, 2012 - autor: kobietydogarow Odkąd pamiętam moje serce należało do kuchni polskiej! Nawet przez chwilę nazwa tego bloga miała brzmieć “Zjedz ten schab”, nawiązującej ściśle do mojego zamiłowania do polskich, cienkich jak podeszwa kotletów schabowych :) Potem kolejno wkradały się do mojego manu coraz to nowe smaki. Obecnie na...

Polskie sajgonki

STS - Szybko Tanio Smacznie

...Po świętach została nam masa nie dojedzonych resztek w lodówce. Żal takie polskie pyszności wyrzucić. Mąż stwierdził, że on nie ma pomysłu na ich zastosowanie. Znalazłam więc (spontanicznie) ja! Dłuższy czas temu, pod koniec 2013 roku w sklepie azjatyckim kupiłam opakowanie okrągłych płatów ryżowych. Do sajgonek i wszlkich zwijańców. Rzecz...

Sajgonki po polsku

Twoje Smaki

...Zainspirowana przepisem firmy TaoTao na sajgonki postanowiłam wypróbować je w domu, ale z drobnymi zmianami :) Składniki: garść suszonych podgrzybków,ok. 50g makaronu chińskiego,mała marchewka,cebula,3 ząbki czosnku,250g piersi z kurczaka,2 łyżki sosu sojowego,papier ryżowy,pieprz. Przygotowanie: Grzyby moczymy na noc w wodzie, następnie gotujemy...

Sajgonki Hanojki

Mirabelkowy blog

...Zastanawia mnie, skąd w przepisach sprzed 15-20 lat, i to polskich autorów, pomysły na potrawy ze składnikami, które nawet dziś, po 20 latach, strasznie trudno jest zdobyć, np. mięso z kraba czy ciasto filo. O ile jeszcze to drugie można czasami napotkać w niektórych delikatesach, o tyle z mięsem kraba jest już niezły problem. Tu gwoli wyjaśnienia...

Sajgonki z wołowiną

Wrocławskie podróże kulinarne

...Jako że za chwilę rozpoczynają się Święta Wielkanocne, postanowiłem wam przedstawić swój szybki przepis na jakże świąteczne, polskie danie, czyli sajgonki. Wydawać by się mogło, że wykonanie chińskiej przystawki zajmuje mnóstwo czasu, co jednak znacząco mija się z prawdą. Przede wszystkim najpierw warto przygotować składniki. Co będziemy...

SAJGONKI – NEM RAN

OdczarujGary

...NEM RAN – sajgonka. Ale nie taka jak w barze. Moje sajgonki były pyszne, z dużą ilością mięsa, marchewką pokrojoną od serca – ze wszystkim, co w sajgonkach być powinno. Dodatkowo były podane z najprawdziwszym sosem do sajgonek, bardzo intewnsywnym i aromatycznym. Całość dopełniała sałatką, w której skład wchodziła sałata lodowa, mięta, kolendra...

Sajgonki – najlepsze jak dotąd

Kultura Kulinarna

...Kuchnia azjatycka kryje jeszcze przede mną wiele tajemnic. Dowodem na to było choćby moje niedoświadczenie w rozpoznawaniu smaków podczas niedawnej wizyty w bardzo przyjemnej azjatyckiej knajpce w Katowicach (relacja już wkrótce na blogu). Przyzwyczajona do smaków polskich i włoskich (czasem meksykańskich, greckich i hiszpańskich) czuję się często...

Sajgonki - nowy, dopracowany przepis :)

Pełna Kuchnia

...Słynne sajgonki w typowym barze szybkiej obsługi jadłam chyba dwa razy. Nie przekonały mnie. Miałam wrażenie, że jem jakąś mieszankę tego, co się nie sprzedało w poprzednich dniach... i pewnie było w tym sporo racji ;) Oglądając programy kulinarne oraz czytając tradycyjne przepisy dowiedziałam się, że prawdziwe sajgonki nie są zlepkiem resztek...

Sajgonki mięsne po mojemu

Notatnik Kuchenny

...papier ryżowy swoje odleżał w kuchni na półce i w ten weekend pokusiłam się o zrobienie na kolacje w sobotę i niedzielę sajgonek z mięsem wieprzowym. Jako że to moje pierwsze własnoręcznie robione sajgonki w życiu, to podpierałam się przepisem ze zdjęciami autorstwa Ciapeczki z serwisu Wielkie Żarcie, link TUTAJ. * SAJGONKI Z MIĘSEM WIEPRZOWYM * INFO...

Sajgonki „tempus fugit”

Kuchnia Cyniczna

...zauważyło, że przynajmniej dwie osoby zjadły po dwie sajgonki, co mnie niezmiernie – jako kucharzynę, ale i amatora kobiecych uśmiechów – cieszy. No ale! Cóż z tymi sajgonkami? Na początek, mała zabawa językowa – otóż rzeczone naleśniki wcale nie nazywają się sajgonkami, a wiosennymi naleśnikami (explicite, tak zresztą są tłumaczone na lingua franca...

Przepis na sajgonki z polską nutą…

Pani Fotograf Gotuje

...Przepis na sajgonki z polską nutą… Posted in Przepisy na obiad | 6 comments Przypuszczam, że ten przepis na sajgonki odbiega nieco od oryginału wykonywanego w krajach azjatyckich, a może nawet bardzo daleko mu do pierwowzoru. Chociaż z drugiej strony myślę, że w papier ryżowy można zawinąć dowolną kombinacją warzyw, przypraw, ziół czy mięsa...

Ostatnio wyszukiwane:

obiad pokazowy, gulasz z kabaczka, kasza jaglana bulion, królik na marchewce, zdrowe ciastko z mikrofalówki, dobre miesko z grilla, cos dobrego na grilla, cukierki lodowe, szaszłyki z wątróbki i jabłek, potrawka z soczewicą, jamie oliver grill, burgery z tuńczyka w sosie, zapiekanka z serem cheddar, sos brie, botwinka z grochem, jogurt naturalny mrożony, kefir śniadanie, potrawa z cukini, kefir jabłko, tort makowo orzechowy

Informujemy, że na swoich stronach Phoenix Press Sp. z o.o. Sp.k. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami współpracującymi pliki  cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych i w celu dostosowania serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników.  Korzystając z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Kliknij polityka cookies, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies.

x