sałata z sosem vinegrette i feta

Ta sałatka jest jedną z przyczyn, dla których czekam na czereśnie cały rok. Jest bardzo prosta w przygotowaniu a do tego tak pyszna. Sałata świetnie się sprawdza jako dodatek do obiadu, grilla bądź Zobacz więcej
Jeśli nie ma lata w pogodzie, to trzeba sięgnąć po lato na talerzu! Lubię sałaty z różnymi dodatkami, także owocowymi. Wypróbowałam już wcześniej połączenie sałaty z truskawkami, arbuzem, nektarynką, Zobacz więcej
Okres zimowy nie zwalnia nas od jedzenia sałatek. Ta, którą proponuję poniżej należy do sałatek wielosezonowych i przygotować możemy ją możemy o dowolnej porze roku. Przy jej przygotowaniu Zobacz więcej
Decyzja była spontaniczna. Od słowa do słowa, wiadomości do wiadomości, a w niedzielę siedziałam z J. w pekaesie relacji Warszawa-Opoczno („Który to peron?”, „Czy to ten autobus?”, „Jezu, ile on ma Zobacz więcej
Decyzja była spontaniczna. Od słowa do słowa, wiadomości do wiadomości, a w niedzielę siedziałam z J. w pekaesie relacji Warszawa-Opoczno („Który to peron?”, „Czy to ten autobus?”, „Jezu, ile on ma Zobacz więcej
Ostatnio moją ulubioną sałatą jest rzymska w wersji mini. Nieco delikatniejsza w smaku niż na przykład kapusta pekińska, ale dłużej po dodaniu sosu utrzymuje świeżość od masłowej. Dzisiaj przepis na Zobacz więcej
Lekko pikantne, o nieco bardziej "orientalnym smaku", chrupkie. Sushi z krabowymi paluszkami, sałatą i ostrym sosem chili. Nieco inna odsłona od tradycyjnych, kremowych wersji jakie lubię najbardziej. Zobacz więcej
Cześć =) Bardzo lubię wszelkiego rodzaju sałatki. Jem je zarówno jako dodatek do dań głównych, jak również jako potrawę samoistną. Sałatka, którą chciałbym dziś przedstawić, to sałatka składająca się Zobacz więcej
Pysznie, zdrowo i kolorowo, czyli moje wiosenne śniadanie. Sałatkę posypałam ekspandowaną gryką, jagłą i burakami od Cenos. Wyszła doskonała. Takie zboża świetnie smakują nie tylko z sałatką ale jako Zobacz więcej
Miał być sos z łososiem do makaronu, była sałatka. Wcale nie żałuję bo bardzo smaczna i zdrowa. Dzielę się przepisem :) Składniki: kilka listków sałaty masłowej połowa ogórka 100 g wędzonego łososia Zobacz więcej
Wraz z nastaniem wiosny, każdy człowiek, choćby najbardziej mięsożerny skłania się ku zielonym dodatkom. Dlatego najlepszym pożywieniem na tę porę roku stają się sałatki. Nie muszą być jedynie Zobacz więcej
Z przeglądu lodówki powstała taka sałata z dodatkami Składniki sałata rzymska kilka pomidorów cherry kilka serc karczochów w zalewie ziołowej 200 g sera feta 135 g kiełbasy gospodarza z gęsiną kiełki Zobacz więcej
Śledzie moi domownicy uwielbiają, większość gości również. Zamiast tradycyjnej sałatki śledziowej z majonezem proponuję podać na świątecznym stole kawałki ryby w towarzystwie marynat i fety rozłożone Zobacz więcej
Zapraszam na rybny obiad, którym naprawdę można się solidnie najeść. Ilość kolorów i smaków zadowoli największego smakosza. Jedynie zdjęcie pozostawia wiele do życzenia – niestety gdy jedliśmy było Zobacz więcej
Składniki: 1 sałatka lodowa 1 podwójny filet z kurczaka 1 kolorowa papryka 3-4ogórki konserwowe 15 dkg sera żółtego przyprawa do kurczaka sos: 3 łyżki majonezu 1 mały jogurt naturalny sól, … Czytaj Zobacz więcej
Najpierw chciałam wymyślić kolejny patent na pokrzywę, potem wracając z pracy w polu spojrzałam na koniczynę. Tak powstała kolorowa sałatka. Z grzankami z patelni smakowała wybornie! Składniki na sos: Zobacz więcej
2 plastry usmażonej piersi z kaczki 1/2 opakowania mieszanki sałat 3 listki cykorii 1/2 dojrzałego mango 1 mała kiść winogron rodzynkowych 1 pomarańcz 1 mała czerwona cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 1 Zobacz więcej
Późnym latem wiosenno-letnie kolory natalerzu napawają bardzo optymistycznie. Zielona sałata, cykoria iogórek zsosem śmietanowym iziołowym serem toudane połączenie smaków. Lekka, orzeźwiająca, Zobacz więcej
Klasyczna sałatka z sałatą lodową i fetą Mega szybka i łatwa sałatka ze świeżych warzyw. Nadaje się zarówno jako dodatek do dań głównych jak również jako samodzielne danie. składniki: sałaty lodowej Zobacz więcej
Dzisiaj proponujemy alternatywę dla żurawiny, która w połączeniu z camembertem stanowią klasyczny duet. Zamiast żurawiny postanowiliśmywykorzystać owoc granatu, który również charakteryzujesię nutą Zobacz więcej