sałatka buraków i pęczaku

Pisałam już, że uwielbiam pęczak? W sezonie na bób trafia on zawsze do pęczakowej sałatki. Ważne tylko, żeby nie rozgotować bobu, bo wtedy zamienia się w puree i wyciska się ze skorupki jak hummus. Zobacz więcej
Botwinka jest dostępna tak krótko, że szkoda przegapić ten moment roku. Można ją przerobić na chłodnik, frittatę, tartę, albo sałatkę. Najlepsza jest z pęczakiem. Niech żyje wiosna! Składniki na 2 Zobacz więcej
Lubicie sałatkę z soczewicy? Dziś będzie wersja z siemieniem konopnym. Konopie siewne coraz częściej trafiają na nasze stoły. Oczywiście w tej pożywnej formie, która nie ma niewiele wspólnego z Zobacz więcej
3 ugotowane buraki 3 duże śliwki renklody 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy sok z połówki cytryny sól czarny pieprz, grubo mielony Buraki, śliwki i cebulę pokroiłam w kostkę. Z oliwy, Zobacz więcej
Sałatka z buraków i papryki do słoików - PrzepisyNaMedal.pl Zamknij Śniadanie Obiad Kolacja Święta Sałatki Pizza Zupa Ciasta Ciasta bez pieczenia Torty Dodatki Łatwe Szybkie Impreza Wszystkie Domowe Zobacz więcej
U nas szał na śledzie :-) Dla mnie przepyszna sałatka z buraczkami . Mniam uwielbiam a już nie pamięta kiedy jadłam. Polecam Składniki: 2 mniejsze buraczki 1 cebula 2 mniejsze ogórki konserwowe 3-4 Zobacz więcej
Wiosna...drzewa obsypane kwiatami, cudowny zapach mokrej ziemi po deszczu, pierwsze cieplejsze promienie słońca (wciąż na nie czekamy) i szparagi. Czekam cały rok, na ten najpiękniejszy czas. Nawet Zobacz więcej
Prosta sałatka tylko z czterech składników, ale to prawdziwa eksplozja smaków. Słodkie pieczone buraki, kwaśne ogórki małosolne, wytrawny ser pleśniowy i chrupiące orzechy. Całość skropiona sosem Zobacz więcej
Pyszna sałatka z pęczaku, zielonej soi i fasoli to idealne poświąteczne danie do pracy lub na kolację. Wiadomo jak to po świętach. Mamy dosyć mięsa, wędliny, natomiast ochotę na coś treściwego ale Zobacz więcej
To już już, zaraz, niedługo – wreszcie zobaczymy wiosnę z całą okazałością nowalijek, ale to jeszcze nie czas. Na chwilę obecną wyciskam dobroć warzyw korzeniowych, w których jestem zakochany po uszy. Zobacz więcej
Witam Kochani. Polecam zdrową smakowitą sałatkę z pęczakiem, zwłaszcza latem z warzywami. Pomidory i rzodkiewka dobrze się uzupełniają-jedno soczyste, miekkie a drugie chrupiące. Smaczny zaś pęczak ma Zobacz więcej
Przepis pochodzi z książki Marii Pakulnis i Janusza Mizery „Sceny kuchenne”, którą z jakiejś okazji albo i bez, dostałam od swojego Teścia. Muszę przyznać, ze trochę sobie ta pozycja poleżała – Zobacz więcej
Składniki: 100 g kaszy bulgur (u mnie w torebce) 200 g buraków 3 łyżki ziarna słonecznika pęczka natki pietruszki pęczka szczypiorku sok z cytryny 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka oleju z orzechów Zobacz więcej
Przyznaję, że do tej pory brukselkę jadałam tylko gotowaną, jako warzywny dodatek do obiadu, czasem była też jednym ze składników zupy jarzynowej. Dlatego zaintrygował mnie przepis na chrupką sałatkę Zobacz więcej
Dzisiaj byłam wyjątkowo dumna z siebie. Wymyśliłam nową sałatkę z kaszy, która na dodatek smakowała Chłopakom - ziemniakożercom, co mnie dodatkowo mile zaskoczyło. Podałam do niej steki z polędwicy Zobacz więcej
Ta kolorowa sałatka jest pełna warzyw i wspaniałych smaków, robię ją prawie co tydzień i towarzyszy mi ona zwykle do pracy i nadal mi się nie znudziła. Jest w niej mnóstwo soczewicy, pieczonych Zobacz więcej
Buraki w okresie zimowym stanowią bazę połowy moich sałatek. Uwielbiam je bezgranicznie i praktycznie każde odpalenie piekarnika wykorzystuję jako pretekst na dorzucenie gdzieś z boku kilku sztuk Zobacz więcej
Składniki: 2 buraki kiszone (przepistutaj) pół słoiczka tartego selera w zalewie (około 90 dag) 25 g sera gorgonzola garść orzechów włoskich pęczek natki pietruszki 2 łyżki majonezu Sposób wykonania: Zobacz więcej
Święta święta i po świętach... Na przyszłe postaram się poprawić z przepisami, w te korzystałam z inspiracji innych, gdyż nie było czasu na eksperymentowanie. No i czas skończyć ze świątecznym Zobacz więcej
Zgrabne połączenie smaków i kolejny niewymagający przepis. 1 kg buraków świeże zielsko, u mnie mizuna świeże oregano 50 g kaszy pęczak sok cytryn oliwa sól, pieprz puszka ciecierzycy 50 g orzeszków Zobacz więcej