sałatka z buraków z kozim serem

Poza manią jajeczną trwa moja mania buraczana ... bo Polska przecież burakiem płynie.. Ostatnio bawię się w pieczone buraki na różne sposoby. Nadszedł czas na prostą, niskokaloryczna i zdrową sałatkę Zobacz więcej
Jako, że zima w pełni i możliwe, że będzie trwała do maja;-) trzeba się chyba uśmiechnąć do warzyw gruntowych. Dlatego dzisiaj do obiadu zrobiłam eksperymentalną sałatkę z buraka,sera koziego i Zobacz więcej
Na koniec naszego zielonego tygodnia zapraszamy Was na sałatkę z pieczonych buraków Składniki: - 1 duży burak (ok. 300 g) - 100 g sera koziego - 5 mandarynek - 150 g mix sałat - oliwa - pieprz, sól Zobacz więcej
Witajcie! Ostatnie dni spędziłam w Szczecinie, odwiedzając moją siostrę. Super spędzony czas, również tworząc różne smaczne i zdrowe dania. Dziś podaję przepis na genialną sałatkę autorstwa mojej Zobacz więcej
Według mnie taka sałatka ma smak jesieni. Słodkawe pieczone buraki, ostatnie w sezonie soczyste cukinie i chrupiące orzechy laskowe pod słodko-kwaśnym, miodowo-musztardowym dressingu na moim Zobacz więcej
Lekka i prosta sałatka w sam raz na gorący początek lata, zwłaszcza w zestawie z kieliszkiem schłodzonego białego wina. Może pełnić rolę przystawki albo dania głównego, jeśli ktoś jest akurat na Zobacz więcej
Przyznaję, że nieczęsto używam buraków w mojej kuchni. Wiem, wiem, moja strata :) Buraki są przecież takie smaczne, pożywne i w dodatku nasze - polskie. Obiecuję poprawę. Na dowód tego, dziś w moim Zobacz więcej
Przepis, trochę zmodyfikowany, z książki James'a Martina- mój nowy zakup. Wkrótce pojawią się też inne potrawy, tym razem inspirowane kuchnią angielska. Składniki: -4 ugotowane buraki -ser kozi 200g Zobacz więcej
Dziś szybko, bo dzień jest nostalgiczny i w zasadzie nasze myśli będą zajęte czym innym. Ale jeść musimy, dlatego dziś propozycja sałatki z pieczonym burakiem i kozim serem. WARTOŚĆ ENERGETYCZNA Zobacz więcej
Dziś prosta i szybko propozycja na sałatkę. W duże upały czasami nie mamy ochoty na jedzenie, ale taką sałatkę każdy z chęcią wtedy zje :) Szybka i smaczna, a młode buraki to po prostu poezja smaku :) Zobacz więcej
je bez żadnych dodatków. Warto jednak wkomponować je w sałatkę, bo dają duże pole do kulinarnego popisu. Pieczone buraki doskonale smakują na przykład w towarzystwie koziego sera. I właśnie takie Zobacz więcej
Zatęskniłam za burakami :) To takie pyszne warzywo, że można je jeść niemal codziennie... A należy, przynajmniej raz w tygodniu... Burak, to nie tylko tradycyjny dodatek do obiadowego mielonego. To Zobacz więcej
Absolutnie genialna sałatka. Burak fantastycznie komponuje z kozim serem. Pomarańcza dodaje słodyczy. Całość podkreśla miodowo-musztardowy sos. Buraki możecie upiec w piekarniku lub ugotować na parze. Zobacz więcej
Prosta sprawa, bo połączenie idealne. To jak fish & chips, kawa z mlekiem, bułka z masłem, czy schabowy z mizerią. Są takie smaki, które pasują do siebie jak ulał i nie mogą bez siebie żyć. To Zobacz więcej
kozim serem oraz chrupiącą sałatą i ogórkiem smakują nieziemsko pysznie! główka sałaty lodowej 2-3 małe buraki 150g sera koziego świeży ogórek, mały czerwona cebula garść słonecznika ok 3 kromki Zobacz więcej
Składniki: 2 ugotowane buraki główka sałaty frise (lub sałaty strzępiastej) 2 garście roszponki 2 cykorie 12 kromek bagietki masło lub oliwa 200 g twardego koziego sera Na sos: sok z 1/2 cytryny łyżka Zobacz więcej
Składniki: 2 ugotowane buraki główka sałaty frise (lub sałaty strzępiastej) 2 garście roszponki 2 cykorie 12 kromek bagietki masło lub oliwa 200 g twardego koziego sera Na sos: sok z 1/2 cytryny łyżka Zobacz więcej
totalną abstrakcją ale postanowiłam powrócić do tych “pospolitych” kiełków w nowej, sałatkowej odsłonie. Muszę przyznać, że wyszło pysznie. Rzeżucha komponuje się idealnie z pozostałymi składnikami, Zobacz więcej
totalną abstrakcją ale postanowiłam powrócić do tych “pospolitych” kiełków w nowej, sałatkowej odsłonie. Muszę przyznać, że wyszło pysznie. Rzeżucha komponuje się idealnie z pozostałymi składnikami, Zobacz więcej
Buraki pieczone w skórce to nie tylko pełniejszy aromat, ale i bardzo wyrazisty apetyczny kolor. Pieczenie w skórce pozwala zatrzymać dużą ilość naturalnego soku wewnątrz buraka. Dobre na ciepło i na Zobacz więcej