Przepis na salatka z chleba

Tradycyjna Kuchnia
Tradycyjna Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Tradycyjna Kuchnia
Sałatka do chleba

Sałatka do chleba 137

Wytrawna, prosta sałatka idealnie sprawdzająca się jako dodatek na chlebie :) Składniki: 15 dag kiszonych ogórków, 4 jajka, 10 dag kiełbasy jałowcowej, sól do smaku, pieprz do smaku, majonez. Zobacz więcej
Pisałam Wam niejednokrotnie o moim uwielbieniu dla przepisów Hugh Fearnley-Whittingstall'a. Bez wyjątku wszystko, co ugotowałam z jego książek okazało się być wielkim hitem. Tym razem przygotowałam Zobacz więcej
kilka pomidorów 2-3 garście oliwek 100 g rukoli kawałek (ok. 200 g) halloumi kilka kromek dobrego chleba sok z 1/2 cytryny oliwa extra vergine pieprz Szybka sałatka z grillowanego halloumi, pomidorów Zobacz więcej
Fettusz(فتوش, fattusz, fattush) - jedna z najbardziej popularnych sałatek bliskowschodniejkuchni. Jej charakterystycznym składnikiem są kawałki arabskiego chleba, podpieczone na chrupko w piekarniku Zobacz więcej
Jeśli zostaje mi kilka kromek chleba który jest już czerstwy lub zwyczajnienie mam ochoty na nie robię sobie pyszne grzanki. Można wykorzystać każdego rodzaju pieczywo;pszenne, razowe, z ziarnami lub Zobacz więcej
Smak tradycyjnej, jarzynowej sałatki zna chyba każdy! I każdy wie, że do najlżejszych nie należy... wystarczy jednak podmienić kilka składników (a w zasadzie jeden składnik, jakim jest majonez!) i Zobacz więcej
Panzanella to sałatka z chlebem i warzywami, którą we Włoszech podaje się do mięsa lub ryby. Przyrządza się ją na różne sposoby, a jej głównym składnikiem jest chleb na zakwasie. Warzywa do panzanella Zobacz więcej
Przyszedł czas na kolejną odsłonę z cyklu – co zrobić z chleba. Pisałam już o tym wielokrotnie, że jest tyle sposobów na wykorzystanie czerstwego pieczywa, że warto wszystkie pomysły spisać w jednym Zobacz więcej
Jak w każdej prostej potrawie z niewielu składników, tak i w tej włoskiej sałatce z chleba i pomidorów, chodzi przede wszystkim o ich rodzaj i jakość. Pomidory muszą być bardzo dojrzałe, miękkie i Zobacz więcej
Ja lubię taką sałatkę na chleb, kanapki do pracy nie są wtedy suche i nudne. Tuńczyka z puszki wyjąć i odcedzić. Wrzucić do dużej miski, dodać odcedzoną kukurydzę. Jajka ugotować na twardo, oskrobać i Zobacz więcej
Bardzo dobra sałatka, my lubimy ją na chleb. Łososia odcedzić i wrzucić do miseczki, dodać odsączoną kukurydzę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Pokrojone jajka dodać do łososia Zobacz więcej
Zostaje Wam czasami końcówka chleba z którą nie wiadomo co zrobić? Jestem pewna, że tak :) W ostatnim numerze Kotła zajęliśmy się tym tematem i przedstawiliśmy kilka fajnych przepisów, jak przywrócić Zobacz więcej
Ekspresowa sałatka, którą zazwyczaj podaję na pieczywie w formie smacznej przystawki. Składniki: 3 śledzie w oleju 15 dag boczku 2 cebule 3 kiszone ogórki 3 łyżki oliwy sól do smaku pieprz do smaku Zobacz więcej
Panzanella to nic innego jak cudna sałatka z czerstwego chleba, słodkich, dojrzałych pomidorów, bazylii i oliwy z oliwek. Od razu powiem, bez obaw- pomimo, że do jej przygotowania używamy twardawego Zobacz więcej
Kiedy zobaczyłam, że J. Oliver dodał na swoim blogu przepis na polską mizerię, przy okazji przejrzałam kilka innych jego przepisów. W oko wpadła mi Panzanella – Tuscan tomato & bread salad Zobacz więcej
8 pomidorów ok. 500 g pomidorków koktajlowych różnego typu 2/3 chleba nizza lub dużej ciabatty 3 łyżki oliwek zielonych 3 łyżki oliwek czarnych 2-3 łyżki kaparów 2 garście świeżej bazylii 1 czerwona Zobacz więcej
Przedstawiam Wam dzisiaj moją ulubioną ostatnio pastę do chleba. Tak bardzo mi smakuje, że nadziałam nią kotlety mielone i okazało się, że jako farsz jest znakomita, a nie tak drobno pokrojona jest Zobacz więcej
Panzanella to genialna w swej prostocie toskańska sałatka z dojrzałych w słońcu pomidorów i czerstwego chleba, a także cebuli i octu. Jest ona doskonałym sposobem na pozbycie się zalegającego Zobacz więcej
Pomidory! W rożnych rozmiarach i kolorach, w różnych daniach i kombinacjach smakowych. Uwielbiamy je! Kroję świeży domowy chleb, smaruję masłem własnej roboty, a na to pokrojony w plastry mięsisty Zobacz więcej
Dziś na tapecie pieczone buraki. Rozgrzewamy piec do 180 stopni. Buraki myjemy, większe okazy możemy pokroić na połówki lub ćwiartki, wtedy szybciej się upieką. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy Zobacz więcej