Przepis na sałatki na zimno

Pyszny pomysł na zimną przystawkę lub kolację. Muszle makaronowe (conchiglioni) to doskonała baza do przygotowywania dań zarówno na ciepło, np. zapiekane w sosie pomidorowym, ze szpinakiem czy różnymi Zobacz więcej
Ciepło - zimna bo nie mogę się zdecydować czy wolę ja na ciepło czy na zimno - w obu wersjach jest pyszna, choć w głosowaniu domowym przeważają głosy, że jednak na ciepło :) 1 pierś z kurczaka 1 Zobacz więcej
Nie sądziłam, że padnę ofiarą pomyłki. Zawsze kupowałam makrelę i była taka, jaką lubię -pachnąca, świeżutka, wędzona na gorąco. Tak też miało być i tym razem. Wszystko się zgadzało, była taka, jak Zobacz więcej
Przepyszna sałatka na zimno z makaronem, tuńczykiem i warzywami... Zakochałam się w tym smaku, w takim połączeniu. Bardzo sycąsy posiłek. Świetny jako obiad w gorący dzień lub jako kolacja, kiedy mamy Zobacz więcej
Zawartość miski, którą widzicie na zdjęciu można podawać albo na ciepło - w roli lekkiego dania obiadowego, albo na zimno - w roli sałatki na kolację czy imprezę. Banalnie prosta w przygotowaniu Zobacz więcej
Sałatka z wędzonym łososiem podana na mixie sałat w towarzystwie pomidorków koktajlowych, sera oraz czerwonej cebuli to prawdziwy rarytas! Jest to bardzo smaczny i szybki w wykonaniu pomysł na pyszną Zobacz więcej
Tą sałatkę można podawać na zimno jako śniadanie/kolacja lub na ciepło jako obiad. 1 puszka tuńczyka w wodzie 2 pomidory 2 ząbki czosnku 2 plasterki mozzarelli light bazylia sól, pieprz Do sałatki Zobacz więcej
Tę sałatkę można podać na ciepło jako dodatek do mięsa lub na zimno jako samodzielne danie. Szpinak z powodzeniem można zastąpić rukolą, która nieźle znosi kontakt z ciepłymi składnikami. Z braku Zobacz więcej
Mam słabość do ryb, a w szczególności do surowych ryb. Niestety nie zawsze dostępna jest ryba odpowiedniej jakości na tatara, wtedy zastępuję rybę surową – rybą wędzoną. Łosoś wędzony na zimno to Zobacz więcej
W Tunezji jadamy nie tylko makarony i mięsno - warzywne sosy w połączeniu z bagietką. Moja teściowa jest w podeszłym wieku i bardzo często przygotowuje lekkie posiłki. Zawsze podpatruję, jak je Zobacz więcej
Uff, jak gorąco. Trzeba zjeść coś zimnego. Dobrą propozycją jest lekka, zimna sałatka z pieczywem czosnkowym. SKŁADNIKI: 1 opakowanie kaszy kuskus 2 pomidor 2 ogórki 1 cebula 0,5 pęczka koperku 0,5 Zobacz więcej
Uwielbiam w kuchni kontrasty – słone ze słodkim, miękkie z chrupiącym i zimne z gorącym, jak w tej sałatce. Tym bardziej, że to wariacja na temat ziemniaków z kefirem/śmietaną – jednego z lepszych dań Zobacz więcej
Całkiem niedaleko odkryliśmy fantastyczną wędzarnię ryb. Właściciel przywozi świeże ryby z Pojezierza Kaszubskiego i wędzi je na miejscu, można więc kupić świeżą sieję, suma czy pstrąga, ale są też Zobacz więcej
No, jak nic zakochana jestem w kaszy bulgur. Pojawiła się w Polsce jużjakiś czas temu ni stąd, ni zowąd a zawojowała całym moim kulinarnym życiem. Mogę jeść, jeść, jeść, jeść bez końca. Pochodzi Zobacz więcej
Jakiś czas temu, gdy byłam jeszcze studentką i uczyłam się niemieckiego języka w Niemczech oraz mieszkałam w akademiku z pewną Włoszką. Właśnie u niej podpatrzyłam ten przepis. To były moje Zobacz więcej
Uwielbiam pieczoną paprykę. Ma zupełnie inną konsystencję i smak od tej surowej. Delikatna, aksamitna i miękka bez foliowej skórki smakuje jak wakacje spędzane na moich ukochanych Bałkanach. (Jeszcze Zobacz więcej
Sałatka z ryżu, łososia i cukinii (na ciepło i na zimno). Nastała jesień, a jaka pora roku, takie sałatki. Latem królowały warzywa i lekkie dodatki. Teraz potrzebne są produkty, które dadzą energię do Zobacz więcej
Takie to dobre! Chyba właśnie to danie zaskoczyła mnie ostatnio najbardziej. I wiecie, co jest w tym wszystkim najfajniejsze? Nie są to krewetki, dziczyzna czy ryba w egzotycznych owocach. Danie Zobacz więcej
Coraz więcej obowiązków, coraz mniej czasu... A przecież Wielkimi Krokami zbliża się najpiękniejszy dla mnie czas w roku: Boże Narodzenie :-) Wyciągam z ukrycia steropianowe bombki i sfilcowaną Zobacz więcej
Pilaw to potrawa wywodząca się z kuchni Bliskiego Wschodu, której bazą jest ryż. Najczęściej łączy się go z mięsem (baraniną, kurczakiem) bądź z rybami. Pilaw na zimno to nic innego jak sałatka, w Zobacz więcej