salceson w butelce

Banalnie proste kakaowe ciasto bez pieczenia. Kiedyś ponoć bardzo popularne a teraz troszkę zapomniane. Warto spróbować. 200 g herbatników 250 g margaryny 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 80 g Zobacz więcej
Ten deser pamiętam z dzieciństwa, jadałam go u mojej cioci. Jego wykonanie jest bardzo proste, najtrudniejsze jest wyciągnięcie go z butelki, zwłaszcza jeśli chcemy, żeby wyszedł idealnie. Ładny, Zobacz więcej
Salceson...tak tak..ale słodki...czemu taka nazwa? sama nie wiem...Moja mama kiedyś taki salceson robiła..a ja na kilku blogach widziałam, że można zrobić taki salceson w butelce plastikowej po Zobacz więcej
Lubicie salceson? A galaretkę z mięsem? Dzisiaj mam dla Was coś co jest połączeniem ich obu czyli właśnie salcesonu i zimnych nóżek. Mięciutkie podroby zatopione w esencjonalnej i aromatycznej, dobrze Zobacz więcej
Dziś na tapetę weźmiemy deserek którego przepis przytargałam od mojej mamy. Troszkę sobie go ulepszyłam a teraz podbija serducho nie tylko moich domowników ale i znajomych :) Salceson na słodko : Zobacz więcej
Z pewnością każdy z nas ma jakiś swój ulubiony deser z dzieciństwa. Moja mama często dla naszej trójki przygotowywała tak zwany słodki salceson... Deser ten niezmiernie przypominał go gdyż w swym Zobacz więcej
SKŁADNIKI: 1 szklanka mleka 1 kostka margaryny 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki żelatyny dodatki: 3 paczki herbatników rodzynki galaretka + pusta butelka po wodzie (najlepiej gładka) SPOSÓB Zobacz więcej
Coś w rodzaju salcesonu zrobiony z golonkę wieprzowych z odrobina marchewki. Można zrobić go w plastikowej butelce po rozcięciu można go wtedy super pokroić w plasterki. Golonkowa galaretka z Zobacz więcej
Blok czekoladowy, inaczej nazywany "salcesonem", ponoć to hit z czasów PRL-u. Zapewne dlatego, że otrzymywano mleko w proszku dla dzieci, a o zwykłą tabliczkę czekolady byłociężko uświadczyć. A, że Zobacz więcej
salcesonem :) Składniki: 4 różnokolorowe galaretki woda mleko skondensowane słodzone(puszka ok. 430 ml) żelatyna (paczka ok 50 gr) Wykonanie: 1. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wody. Każdą przelewamy Zobacz więcej
Borowiki, podgrzybki i kurki w sztywnej, aromatycznej galarecie. Jeden z pomysłów na ożywienie skostniałej, wigilijnej tradycji. Cienko pokrojony może stanowić wspaniały dodatek do pieczywa, grubo - Zobacz więcej
świetne miejsce na żółte sery, które mogą tu dojrzewać. Półki na drzwiach: są odpowiednie do przechowywania oleju roślinnego, soków w kartonach, słoików z przetworami, chrzanu, butelek z sosami oraz Zobacz więcej
lub parmezan - jeden wielki stek wołowy z grilla, podany z cytryną - cicorię podsmażoną w oliwie - kilka kruchych ciasteczek - dwie porcje sorbetu cytrynowego - dwie kawy - po trzy naparstki likieru Zobacz więcej
była tam kolejka na kilkanaście osób, a my staliśmy i kupowaliśmy przysmaki tamtych lat. Była też możliwość zakupienia bułki przełożonej salcesonem (ja nie cierpię) albo pasztetem - plastry grubości Zobacz więcej
z truskawkami zatopionymi w galaretce. Ale o tym później... Gdy synkowie podrzucili mi galaretki zdobyte w Katowicach pierwszy pomysł na ekspresowy deser nasunął mi się od razu. Postanowiłam Zobacz więcej
niego kolejka. Niektóre gospodynie były bardziej zaradne i szykowały blok w zaciszach domowych ze składników jakie im wpadły do ręki. Pamiętam jeszcze wersję unowocześnioną, gdzie masę pakowało się w Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Salceson grzybowy, domowy

Salceson grzybowy, domowy 1349

0
Lubicie salceson ? Ja tak, nawet bardzo, oczywiście kiedy jest dobrze doprawiony i smaczny. Podobno chcąc sprawdzić masarza - to czy zna się na swoim fachu - należy spróbować właśnie salcesonu i Zobacz więcej
i przygotowała kiszki, kiełbasy i nabiał, Zofia Kolasińska z Osiecznej upiekła szynkę, cielęcinę i wielki tort, a Alicja Wacholc z Lip wręczyła mi węzełek z suszem kwiatów lipy i czarnego bzu oraz Zobacz więcej
reprezentanci niezłomnie udzielają młodym pokoleniom tajnych kompletów z polskich smaków w butelkach, wekach i pętach. Chłopska krnąbrność wobec zaborczego jarzma pozwoliła ochronić tradycje Zobacz więcej
roku zaproszono też restauratorów. Oto sarnina sous-vide z grzybami na sosie jeżynowym z pęczakiem kraszonym wędzonym boczkiem – żuławskie danie konkursowe restauracji Cedrowy Dworek. To było Zobacz więcej