salep

ZOBACZ TAKŻE:

emilia
emilia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Turcja od kuchni
Napój a la salep

Napój a la salep 153

0
{{headerMessage}}
Prosiliście o przepis na salep bez użycia salepu ponieważ jest niedostepny tam gdzie mieszkacie. Oczywiście spełniam Wasze życzenie. Do klasycznego przepisu mu daleko ale lepsze to niż nic. Spróbujcie Zobacz więcej
emilia
emilia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Turcja od kuchni
Salep -wersja klasyczna

Salep -wersja klasyczna 204

0
{{headerMessage}}
Salep to bardzo popularny zimowy napój turecki. Zimowy ze względu na to iż pije się go na gorąco. Dość długo trwało znalezienie odpowiedniego przepisu, takiego by posmakował mi i mężowi. Mąż sprawdzał Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kto był w Turcji w okresie jesienno zimowym z całą pewnością zna doskonale smak i zapach pieczonych kasztanów. Sprzedaje się je na ulicy z mobilnych wózków wyposażonych w grill. Takie kasztany to Zobacz więcej
emilia
emilia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Turcja od kuchni
Turecka herbata z lipy

Turecka herbata z lipy 116

0
{{headerMessage}}
(opcjonalnie), mały kawałek suszonego lub świeżego imbiru, mały kawaek alpinii lekarskiej (po turecku havlıcan), jeden goździk (opcjonalnie). Wszystkie składniki wkładamy do garnka lub czajnika, Zobacz więcej
boregi
boregi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Licencja na gotowanie
Dondurma

Dondurma 361

0
{{headerMessage}}
TEN krótki filmik ;) Składniki, dzięki którym dondurma różni się od naszych lodów to salep i mastika. Salep to napój przyrządzany ze sproszkowanych bulw storczyka. Można go kupić w postaci instant i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Sahlab (inaczej: salep) to pyszny, gęsty, słodki arabski napój. Do tego prosty w przygotowaniu. Nie oszukujmy się- dzisiejszy, "komercyjny" sahlab różni się składem od tradycyjnego. Warto jednak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tym razem kofta.... danie z kuchni tureckiej. Prosta do zrobienia, smaczna i można ją podać z ryżem, w chlebku pita, z chlebkami lawasz i z czym jeszcze nam przyjdzie ochota. U mnie była z ryżem i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
do akcji może być: - batat (wilec ziemniaczany); - burak ćwikłowy; - maniok jadalny; - maranta trzcinowa; - marchew; - pasternak; - pietruszka korzeniowa; - salep (bulwy storczyków); - kozibród Zobacz więcej
{{headerMessage}}
do akcji może być: - batat (wilec ziemniaczany); - burak ćwikłowy; - maniok jadalny; - maranta trzcinowa; - marchew; - pasternak; - pietruszka korzeniowa; - salep (bulwy storczyków); - kozibród Zobacz więcej
buruuberii
buruuberii Obserwuj blogaObserwujesz bloga
makagigi i 55 pierników
malabi

malabi 158

0
{{headerMessage}}
przekaska. Ponoc mhallabiyeh ma perskie korzenie, deser wieki temu przeniknal do krajow arabskich, gdzie dawniej przygotowywany byl z migdalowego mleka (notabene migdalowe mleko bylo znane w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
poczęstował nas jeszcze herbatą i słodyczami. W ogóle w Turcji mam wrażenie że trafia się albo na bardzo miłych ludzi albo na totalnych chamów;) Kolejna fajna rzecz, którą można dostać na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
dosypują do herbaty sodę, która zmienia kolor napoju na bardziej czerwony. Więc uważajcie! Autorka "Tureckich Opowieści": Sahlep Moim ulubionym napojem jest salep (sahlep). W Turcji jest to Zobacz więcej
{{headerMessage}}
dosypują do herbaty sodę, która zmienia kolor napoju na bardziej czerwony. Więc uważajcie! Ewa, autorka "Tureckich Opowieści": Sahlep Moim ulubionym napojem jest salep (sahlep). W Turcji jest to Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Herbata to nie tylko nasz narodowy napój, ale przede wszystkim okazja do spotkań, rozmów. Herbata powinna być prawie krwistoczerwona (przysłowiowa krew królika), niestety często sprzedawcy dosypują Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Na zdjęcie załapał się również salep - według (ach!) Wikipedii "napój przyrządzany ze sproszkowanych bulw storczyka męskiego". Moje podniebienie chyba jeszcze do niego nie dojrzało (cóż, dopiero w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z wędzonego łososia 5 tygodni temu Zapiski kuchenne Peli "Z książką w kuchni 2013" - zakończenie akcji 5 tygodni temu Nieco Dziennik Śledzie w oleju z cebulką. Klasyczne i najlepsze 1 miesiąc temu Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: