salicylanów

Pół roku temu, na podstawie danych amerykańskiej strony poświęconej uczuleniu na salicylany oraz polskiej strony o żywności, przygotowałem tabele salicylanów z podziałem na żywność ze znikomą Zobacz więcej
Ciąg dalszy tabel ilościowych zawartości salicylanów w żywności. Jest to kontynuacja postu http://jedzilecz.blogspot.com/2014/01/ilosciowe-tabele-salicylanow-1-owoce.htm (cdn.) Zobacz więcej
Ciąg dalszy tabel ilościowych zawartości salicylanów w żywności. Jest to kontynuacja postuhttp://jedzilecz.blogspot.com/2014/01/ilosciowe-tabele-salicylanow-1-owoce.html Należyzwrócić uwagę, że w tej Zobacz więcej
Czas Świąt Bożego Narodzenia już tuż, tuż. Dla jednych to spotkania z rodziną, dla innych czas odpoczynku od pracy. Jeszcze inni wykorzystają Boże Narodzenie na wyjazdy zagraniczne i ucieczkę od Zobacz więcej
Ciąg dalszy tabel ilościowych zawartości salicylanów w żywności. Jest to kontynuacja postu http://jedzilecz.blogspot.com/2014/01/ilosciowe-tabele-salicylanow-1-owoce.htm KONIEC Zobacz więcej
Czas jesiennych słot, zbliżających się przymrozków oraz dużych skoków temperatury między drogą do pracy a domem i pracą sprzyjają przeziębieniom i ułatwiają wirusom grypy wtargnięcie do organizmu, Zobacz więcej
Po pojawieniu się wpisu„Uczulenie na salicylany a grupa krwi”pojawiło się kilkanaście odpowiedzi na postawione pytanie – będąc uczulonym na salicylany, jaką masz grupę krwi? W „badaniu” udział wzięło Zobacz więcej
W przypadku nadwrażliwości pokarmowej na salicylany, bez względu na to, jak ta nadwrażliwość się objawia, klasyczna medycyna zdaje się być bezradna. Na razie jest na etapie tworzenia kolejnych teorii Zobacz więcej
Kupiłem mąkę ryżową, żeby robić zakwas ryżowy do chleba gryczanego, ale na opakowaniu mąki widzę prosty, banalnie prosty przepis na ciasteczka ryżowe. Trzeba wypróbować... Tym bardziej fascynujące są Zobacz więcej
Zapraszam do odpowiedzi na kolejną organizowaną przez "Jedz i Lecz" ankietę pt. "Czy po przyjęciu jakichkolwiek antybiotyków choć na chwilę zniknęły Twoje objawy nadwrażliwości na salicylany?" Do Zobacz więcej
Większość z Was wie, jak bolesna jest infekcja ucha. Poza tym, wyklucza nas na jakiś czas z aktywnego życia zawodowego i prywatnego. Niestety infekcje ucha bardzo często nawracają, dlatego warto Zobacz więcej
Mangalicato rasa świń, która powstała ze skrzyżowania serbskich świń rasy sumadia i węgierskich świń rasy szalantai. Są to świnie z kędzierzawą sierścią barwy rudej, płowej (żółtej lub blond), czarnej Zobacz więcej
Wraz z nadejściem dobrej pogody i rozpoczęciem sezonu grillowego, zdarza się, że jesteśmy gośćmi lub sami zapraszamy gości na grilla. Aby przyjęcie było udane musimy zadbać o odpowiednią oprawę samego Zobacz więcej
Schab z pończochy... dlaczego tak... czy naprawdę niektórzy wieszają mięso w pończosze (pończochy, rajstopy) ? Ja mięso zawijam w gazę bawełnianą. Nie wyobrażam sobie powiesić mięso owinięte w jakiś „ Zobacz więcej
Dzięki uprzejmościPiekarni Galicyjskiej, otrzymałam do przetestowania chrupaki oraz nowe pieczywo BIO. Nie było to moje pierwsze spotkanie z Piekarnią Galicyjską ponieważ doskonale znam ich produkty Zobacz więcej
Muzeum kojarzy nam się z zabytkami, które możemy oglądać. Wprawdzie jest coraz więcej muzeów interaktywnych , nowoczesnych ale na pewno niewiele jest takich, których efektami działań są potrawy Zobacz więcej
Garnek galicyjski to danie jednogarnkowe, syte i smaczne. Idealne na zimowe dni. Rozgrzewa, nie wymaga dużo pracy i potrzebne nam do przygotowania bardzo mało składników. Na blogu znajdziecie również Zobacz więcej
Chciałabym przybliżyć moją podróż do Chin. W tym poście przeczytacie o kosztach, jak i o tym jak to się stało, że pojechałyśmy w to miejsce. Znacznie bardziej poznacie wyjazd od strony organizacyjnej. Zobacz więcej
Może nie w królewskim stylu ale za to w iście królewskim otoczeniu – jednego z najpiękniejszych pałaców stolicy, a do tego na zastawie, w której przeglądała się niejedna wielka twarz! Smardz, czarka Zobacz więcej
Sadzę kapustę na grządce blogerskiej w Wilanowie fot. M. Smaki Wisły szalony projekt łączący jedzenie, przyrodę i historię. Od piątku razem w koleżankami blogerkami, kolegami szefami kuchni mamy swoje Zobacz więcej