wieprzowina / imbir / chili / czosnek / pomidor / cebula różowa / ryż Czas przygotowania: ok. 1 h Składniki: szynka wieprzowa 400 g imbir 3 cm kawałek chili peperonczini suszone 3
Zobacz więcej
Nasza wizyta w Momo była zaplanowana, ale nie wiedzieliśmy, czego się dokładnie spodziewać. Zwiedzając Kraków, mieliśmy po prostu potencjalną listę knajpek do odwiedzenia. Indyjskie i wegańskie smaki
Zobacz więcej
W mojej wersji z oryginału zostały tylko buraki i to pieczone, a nie surowe marynowane, ale to przepis wręcz proszący się o wenę twórczą, więc macie pole do popisu, szczególnie jeśli chodzi o
Zobacz więcej
Sambar to gęsta zupa z warzyw i soczewicy. Potrawa pochodzi z południowych Indii i jest typowa dla tego rejonu czyli wegetariańska i bardzo, bardzo pikantna. Dodaje się do mniej mieszankę przypraw
Zobacz więcej
To się pochwalę - gotowałam już dwa razy:) Za pierwszym starałam się wiernie według przepisu, zmniejszyłam tylko ilość pieprzu i chili. Wyszłonieźle, nie bardzo ostre, ale coś mi nie grało w smaku.
Zobacz więcej
karkówka / imbir / chili / czosnek / cytryna / nasiona kopru włoskiego / szafran / migdały Czas przygotowania: ok. 1 h 20 min (30 min marynowania + 50 min przygotowania) Składniki: karkówka wieprzowa
Zobacz więcej
Wegetariańska pasta na kanapki z soczewicy Składniki: * Pół szklanki soczewicy (przed gotowaniem) * 2 łyżki koncentratu * Łyżka oleju roślinnego * Łyżka masła * Sól (najlepiej kamienna) * Pieprz
Zobacz więcej
Kurczak curry z Sambar Masala Obecnie, na rynku jest mnóstwo, oryginalnych , indyjskich mieszanek masala do curry i nie tylko , co aż zaprasza do gotowania . Oczywiście zakupiła kilka ..dziesiąt "
Zobacz więcej
Buraki pokroiłam w bardzo cienki plasterki, a serduszka wycinałam wykrawaczką do ciastek. Za nadzienie posłużyło purée z pęczaku i pieczonej dyni doprawione pikantną sambar masalą. Do tego prosty sos
Zobacz więcej
Mieszanka przyprawowa Sambar Powder zajmuje bardzo ważne miejsce w kuchni południowych regionów Indii. Sambar – rodzaj gęstej zupy przyrządzanej z nasion toor dal, warzyw i pasty tamaryndowej jest
Zobacz więcej
Pani Marysia sie popisala... Curry wyszlo jej wspaniale. We wtorek zrobilam na kolacje dose i jak dosa to oczywiscie musi byc sambar. Zrobilam go jak zawsze wedle przepisu (kliknij tutaj).Zostalo nam
Zobacz więcej
Ranek przywitał nas dziś temperaturą -13 stopni Celsjusza. Mróz łapał mocno za nogi, a silny wiatr dodatkowo spotęgował odczuwanie chłodu na twarzy. Ranne przemarznięcie i opóźniony powrót z wyjazdu
Zobacz więcej
Dopiero co wróciłam z Poznania , a już ruszam w kolejną podróż - tym razem do Indii. Do wspaniałego kraju pełnego kolorów, smaków i zapachów. Do krów chodzących po ulicach , do olbrzymich bazarków ze
Zobacz więcej
Pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa. Przepis zdobyłam rok temu na warsztach kulinarnych i od tego czasu na stałe weszła w nasze menu. Gotuję ją cały rok bez względu na porę roku ale w zimie jest
Zobacz więcej
Sambar to aromatyczna zupa z soczewicy z pastą z tamaryndu. Jest przygotowywana w południowych Indiach oraz na Sri Lance. Soczewica jest źródłem cennych witamin oraz białka, jest też niskokaloryczna.
Zobacz więcej
Sambar, Sambhar - to bardzo popularna w Indiach przyprawa o niezwykłym smaku i aromacie, to mieszanka, która zawiera takie przyprawy jak kolendra, kurkuma, kardamon, kumin, kminek, sól, pieprz,
Zobacz więcej
Sambar to rodzaj indyjskiej zupy z soczewicy, bardzo popularnej zresztą. Ponieważ Indie to duży kraj, jest wiele rodzajów sambaru. Ja na początek przedstawiam bardzo prosty przepis, którego nauczyłam
Zobacz więcej
Sambar- pod tą egzotyczną nazwą kryje się indyjska zupa, która składa się zazwyczaj z różnych warzyw, soczewicy, ziemniaków i tamaryndowca. Tamaryndowiec to kwaśny w smaku owoc. Można go dostać w
Zobacz więcej
Przed kilku laty wyszperałam w internecie przepis na najlepszy w świecie sambar indyjski z czerwonej soczewicy. Strona, na której go znalazłam już nie istnieje, a szkoda. Było tam wiele inspirujących
Zobacz więcej
Sambar to bardzo popularne danie poludnia Indii. Jest rodzajem gestej zupy, przyrzadzanej z wykorzystaniem nasion nikli indyjskiej toor dal, rozmaitych warzyw, przypraw i pasty tamaryndowej. Sambar
Zobacz więcej