sami tamimi

Autor:Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi Tytuł:Jerozolima Liczba stron: 320 Liczba przepisów: 120 Liczba zakładek “koniecznie zrobić!”:33 Marzyłam o tej książce odkąd po raz pierwszy zobaczyłam ją na półce Zobacz więcej
"Jerozolima. Książka kucharska" Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi - recenzja książki | Mienta blog Strona główna O MNIE Moje publikacje WSPÓŁPRACA Kontakt Wybierz kategorie Babeczki i muffiny(50) Zobacz więcej
Oswajanie listopada i jego temperatur nie należy do najprzyjemniejszych spraw. Tu nie można jak lis z Małym Księciem powoli i na dystans, tu niepotrzebny jest obrządek. Tu trzeba działać stanowczo od Zobacz więcej
Gorąca zupa jogurtowa z pęczakiem to moje najnowsze odkrycie zainspirowane przepisem z książki Jerozolima. Sami autorzy zaczerpnęlipomysł z kuchni ormiańskiej i sefardyjskiej. Zupa jest pyszna i Zobacz więcej
w metalowej puszce żeby nie traciły świeżości i ćwiczę silną wolę bo ciężko się im oprzeć. Te dzisiejsze ciasteczka chałwowe robi się równie szybko jak ciasteczka orzechowe i, niestety, równie szybko Zobacz więcej
Cebule i daktyle wrzucam do jednej miski, wsypuję dwie szczypty soli, dodaję ocet biały, mieszam, odstawiam. Na rozpuszczonym maśle z dodatkiem oliwy prażę migdały i jednocześnie smażę grzanki, Zobacz więcej
Dwie książki, a raczej księgi, czekają na mojej półce do czytania. „Jerozolima” – autorzy: Yotam Ottolenghi oraz Sami Tamimi Książka doskonale znana i ceniona przez kulinarne środowisko, ale Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pomarańcza
Ciasteczka z tahini

Ciasteczka z tahini 43

3
ostatnie trzy grosze. :-) Ciasteczka chałwowe 150 g drobnego cukru 150 g miękkiego masła 110 g białej pasty tahini wanilia 25 ml śmietany kremówki 270 g mąki łyżeczka cynamonu Cukier ucieram z masłem Zobacz więcej
konsti
konsti Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Apparecchiamo?
Balilah

Balilah 68

0
Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi w "Jerozolimie” tak oto opisują to niezwykle proste i smakowite danie: “Balilah to popularne palestyńskie jedzenie uliczne, sładające się ze świeżej ciecierzycy Zobacz więcej
, postanowiłam, że choć raz w tygodniu ugotuję coś nowego, co w tymże archiwum do tej pory zachomikowałam. Zaczynam od dziś! Sałatka, której przepis dziś podam, pochodzi z magicznego "Jerusalem", Zobacz więcej
minut. W razie konieczności dodać odrobinę wody. Zdjąć rondelek z gazu. Wyjąć kardamon i laskę wanilii. Dodać masło, skondensowane mleko, miód i szczyptę soli. Mieszać do chwili rozpuszczenia się Zobacz więcej
wegetariańskich, warzywnych potraw. Szafranowy ryż z pistacjami przygotowałam po przeczytaniu jednego z przepisów z książki JEROZOLIMA Yotama Ottolenghi i Samiego Tamimi – książkę dostałam w Zobacz więcej
Zabieramy się do przepisów z naszej nowej, mocno wyczekiwanej książki kucharskiej, "Jerozolima" Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi. Mamy ochotę wypróbować je wszystkie, więc pewnie często będą się u nas Zobacz więcej
Początek roku. Kolejny. Żadnych postanowień,obietnic,deklaracji. Każdy nowy dzień przyniesie nowe. Plany są. Nakreślone. Bez szczegółów. Wypełnią się same. I są refleksje. Bardzo dobrze przemyślane. Zobacz więcej
Znów zaglądamy do Ottolengi i Tamimi i ich "Jerozolimy". Tym razem padło na zupy, szukamy, szukamy, aż tu nagle wyłania się ona, zupa pistacjowa, nie okraszona żadnym zdjęciem, ale same pistacje, Zobacz więcej
i dodałam do kalafiora razem z pozostałymi 2 łyżkami oliwy i resztą składników. Wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Podaję w temperaturze pokojowej. Przepis pochodzi z książki: Zobacz więcej
Agnieszka
Agnieszka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jem Krem
Ciasteczka z tahini

Ciasteczka z tahini 60

0
kształtowałam kulkę. Naciskałam lekko widelcem, żeby trochę się spłaszczyła i przejęła ząbkowany wzór. 6. Ciasteczka układałam w 3 cm odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każe z nich Zobacz więcej
czarnego pieprzu. Smażenie kontynuowałam kolejne 5 minut. 5. W tym samym czasie rozgrzałam na drugiej patelni pozostałą oliwę. 6. Rybę oprószyłam solą, zanurzyłam w mące, a następnie w jajku. Zobacz więcej
Przedstawiamy kolejny przepis z książki "Jerozolima" Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi. Placki świetnie smakują jako samodzielne danie, są też wspaniałym dodatkiem do dań mięsnych, np. pieczeni wołowej. Zobacz więcej