samosy z piekarnika

{{headerMessage}}
Samosy to indyjskie pierożki z warzywami. Tradycyjne samosy smaży się na głębokim tłuszczu, jednak, aby były mniej kaloryczne upiekłam je w piekarniku. Składniki: Ciasto: 350 g mąki (dałam 200 g Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię różnego rodzaju zapiekane ciasta z farszem, jestem wielką fanką ciasta francuskiego, ciasta filo, a także stosowanego przeze mnie ciasta na tortille, tym razem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Czyli sprzątanie resztek - ponieważ musiałam coś zrobić z pozostałą ćwiartką kapusty (reszta zniknęła w bigosie). Kapustę dość drobno pokrojoną ugotowałam z zieloną soczewicą, przyprawiłam trochę nie Zobacz więcej
ptasia78
ptasia78 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Coś niecoś
Przecier 2011 (pictorial)

Przecier 2011 (pictorial) 233

0
{{headerMessage}}
« Długi weekend. I samosy Letnie obiady... a może ... » Przecier 2011 (pictorial) Przepis już podawałam - dwa lata temu. Ponieważ pierwsza partia za nami (z 22 kg - 19,5 litra :), tym razem podzielę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Długo mnie nie było, a co za tym idzie, nowych przepisów. Obiecane ciasteczka czekoladowe, drożdżówki z tofu lub ciastka muscovado (niepotrzebne skreślić) muszą jeszcze chwilę poczekać. Ostatnie dni Zobacz więcej
martynok
martynok Obserwuj blogaObserwujesz bloga
jedzonkowo
Po indyjsku - samosy

Po indyjsku - samosy 439

1
{{headerMessage}}
To moje drugie, i na pewno nie ostatnie podejście do tej potrawy. Są pyszne, kruche, pikantne i bardzo sycące. Dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno - moja wersja jest lekko zmodyfikowana, bo są Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Właściwie przepis był na pieróg...jeden wielki wypiek tak powszechny w kuchni prawosławnej. Ale chciałam uzyskać coś bardziej poręcznego, co łatwo jest podzielić pomiędzy wszystkich głodnych ludzi:P Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przypominają samosy ale z bardziej pierogowym nadzieniem i zamiast smażenia w głębokim tłuszczu upiekłam je w piekarniku. Jak to u mnie ... efekt końcowy eksperyment z zawartością lodówki :) PIECZONE Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zawijane w chrupiącym cieście filo z nadzieniem ziemniaczanym z indyjskimi przyprawami i zielonym groszkiem. Wspaniale smakują z jajkiem w koszulce. Podawać jako lekka kolacja lub przekąska z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wahałam się, czy wrzucić tu ten niby przepis wraz z nieudanymi zdjęciami (nie zauważyłam, że aparat był błędnie ustawiony i zrobiły się nieco niebieskie, edycja nie pomogła), ale ponieważ dawno nie Zobacz więcej
CoJaUgotuje
CoJaUgotuje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Co by tu dzis ugotowac
Samosy z kurczakiem

Samosy z kurczakiem 112

0
{{headerMessage}}
Ciasto rozwalkowujemy bardzo cienko, następnie kroimy dosyć spore kwadraty Nakładamy farsz i formujemy: trójkąciki, koperty, bułeczki, kuleczki ;) Można zrobić to bardziej profesjonalnie:klik Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Samosy to indyjskie przekąski, najczęściej z pikantnie przyprawionymi warzywami (czasami również mięsem). Oryginalnie mają trójkątny kształt i są smażone na głębokim tłuszczu. Ja postawiłam na mniej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Te pyszne pierożki indyjskie są bardzo syte i pożywne. W oryginalnej wersji są smażone na głębokim oleju, dzięki czemu zyskują złocisty kolor i pyszne chrupiące ciasto. Jednak zgodnie z zaleceniami Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Samosy to trójkątne pierożki (wegetariańskie jak i mięsne), smażone na głębokim tłuszczu – jedzone w Azji i niektórych regionach Afryki. W Indiach to bardzo popularna przekąska – próbując pierożków Zobacz więcej
jagienka
jagienka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
sierotka marysia w kuchni
Samosy z kurczakiem

Samosy z kurczakiem 355

0
{{headerMessage}}
Oryginalnie ciasto na samosy powinno być zrobione na bazie z mąki z ciecierzycy - dla mnie aktualnie nie dostępnej - więc wykorzystałam zwykłą mąkę pszenną. Wydaje mi się, że rodzaj mąki ma tutaj Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dobra, znowu trochę z Azji, nie możemy nad tym jakoś zapanować chyba, ale trudno, poniżej zaprezentowane samosy podobno są bardzo dobre, ja się nimi nieziemsko jaram, zwłaszcza na drugi dzień jak Zobacz więcej
Anna
Anna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
addiopomidory.pl
Panzerotti.

Panzerotti. 1099

0
{{headerMessage}}
Pamiętam jak wtedy, kiedy je przygotowywalam było gorąco… i jak bardzo się nie chciało a jednak ochota i głód były większe… Wspomnienie włoskich calzone, których smak wraca do nas do dziś. Panzerotti Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Indyjskie pierożki samosas zazwyczaj są podawane jako przystawka. Do tej pory jadłam je dwa razy, w różnych indyjskich knajpkach i bardzo mi smakowały, dlatego postanowiłam spróbować zrobić je sama :) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Samosy- indyjskie pierożki z warzywami Po raz pierwszy spróbowałam tych orientalnych pierożków już kilka lat temu, kiedy zostały przygotowane przez tatę mojej koleżanki. Ich smak zapadł mi w pamięć Zobacz więcej