samosy z piekarnika

Samosy to indyjskie pierożki z warzywami. Tradycyjne samosy smaży się na głębokim tłuszczu, jednak, aby były mniej kaloryczne upiekłam je w piekarniku. Składniki: Ciasto: 350 g mąki (dałam 200 g Zobacz więcej
Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię różnego rodzaju zapiekane ciasta z farszem, jestem wielką fanką ciasta francuskiego, ciasta filo, a także stosowanego przeze mnie ciasta na tortille, tym razem Zobacz więcej
Czyli sprzątanie resztek - ponieważ musiałam coś zrobić z pozostałą ćwiartką kapusty (reszta zniknęła w bigosie). Kapustę dość drobno pokrojoną ugotowałam z zieloną soczewicą, przyprawiłam trochę nie Zobacz więcej
ptasia78
ptasia78 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Coś niecoś
Przecier 2011 (pictorial)

Przecier 2011 (pictorial) 232

0
« Długi weekend. I samosy Letnie obiady... a może ... » Przecier 2011 (pictorial) Przepis już podawałam - dwa lata temu. Ponieważ pierwsza partia za nami (z 22 kg - 19,5 litra :), tym razem podzielę Zobacz więcej
. Przy okazji odwiedziłam Green Way'a, gdzie jadłam samosy z sosem indyjskim, a w pewnym ekhm... kebabie, pyszne falafele z surówkami z kapusty. Na urodziny siostry upiekłamciasto Zobacz więcej
martynok
martynok Obserwuj blogaObserwujesz bloga
jedzonkowo
Po indyjsku - samosy

Po indyjsku - samosy 417

1
To moje drugie, i na pewno nie ostatnie podejście do tej potrawy. Są pyszne, kruche, pikantne i bardzo sycące. Dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno - moja wersja jest lekko zmodyfikowana, bo są Zobacz więcej
. podsypując mąką) Nałożyć na jedną połówkę łyżkę farszu i przykryć drugą.Starannie zalepić brzegi. Jeżeli ktoś czuje artystyczne powołanie może utworzyć na brzegu "falbankę" jaką czasem się robi w Zobacz więcej
Przypominają samosy ale z bardziej pierogowym nadzieniem i zamiast smażenia w głębokim tłuszczu upiekłam je w piekarniku. Jak to u mnie ... efekt końcowy eksperyment z zawartością lodówki :) PIECZONE Zobacz więcej
Zawijane w chrupiącym cieście filo z nadzieniem ziemniaczanym z indyjskimi przyprawami i zielonym groszkiem. Wspaniale smakują z jajkiem w koszulce. Podawać jako lekka kolacja lub przekąska z Zobacz więcej
Wahałam się, czy wrzucić tu ten niby przepis wraz z nieudanymi zdjęciami (nie zauważyłam, że aparat był błędnie ustawiony i zrobiły się nieco niebieskie, edycja nie pomogła), ale ponieważ dawno nie Zobacz więcej
Ciasto rozwalkowujemy bardzo cienko, następnie kroimy dosyć spore kwadraty Nakładamy farsz i formujemy: trójkąciki, koperty, bułeczki, kuleczki ;) Można zrobić to bardziej profesjonalnie:klik Zobacz więcej
Samosy to indyjskie przekąski, najczęściej z pikantnie przyprawionymi warzywami (czasami również mięsem). Oryginalnie mają trójkątny kształt i są smażone na głębokim tłuszczu. Ja postawiłam na mniej Zobacz więcej
Samosy to trójkątne pierożki (wegetariańskie jak i mięsne), smażone na głębokim tłuszczu – jedzone w Azji i niektórych regionach Afryki. W Indiach to bardzo popularna przekąska – próbując pierożków Zobacz więcej
Oryginalnie ciasto na samosy powinno być zrobione na bazie z mąki z ciecierzycy - dla mnie aktualnie nie dostępnej - więc wykorzystałam zwykłą mąkę pszenną. Wydaje mi się, że rodzaj mąki ma tutaj Zobacz więcej
Dobra, znowu trochę z Azji, nie możemy nad tym jakoś zapanować chyba, ale trudno, poniżej zaprezentowane samosy podobno są bardzo dobre, ja się nimi nieziemsko jaram, zwłaszcza na drugi dzień jak Zobacz więcej
Anna
Anna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
addiopomidory.blogspot.com
Panzerotti.

Panzerotti. 913

0
Pamiętam jak wtedy, kiedy je przygotowywalam było gorąco… i jak bardzo się nie chciało a jednak ochota i głód były większe… Wspomnienie włoskich calzone, których smak wraca do nas do dziś. Panzerotti Zobacz więcej
Indyjskie pierożki samosas zazwyczaj są podawane jako przystawka. Do tej pory jadłam je dwa razy, w różnych indyjskich knajpkach i bardzo mi smakowały, dlatego postanowiłam spróbować zrobić je sama :) Zobacz więcej
Samosy- indyjskie pierożki z warzywami Po raz pierwszy spróbowałam tych orientalnych pierożków już kilka lat temu, kiedy zostały przygotowane przez tatę mojej koleżanki. Ich smak zapadł mi w pamięć Zobacz więcej
Samosy- indyjskie pierożki z warzywami Po raz pierwszy spróbowałam tych orientalnych pierożków już kilka lat temu, kiedy zostały przygotowane przez tatę mojej koleżanki. Ich smak zapadł mi w pamięć Zobacz więcej