sandacz w jarzynach

smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakujmy.pl
Kuchnia kresowa

Kuchnia kresowa 415

0
, lwowskiej. Przykładowe codzienne menu z 1938 roku: „Niedziela – Zupa cytrynowa z podróbkami. Paszteciki w naleśnikach. Pilarda (młoda, specjalnie tłuczona kura) pieczona z kompotem. Pączki. Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakujmy.pl
Kuchnia kresowa

Kuchnia kresowa 294

0
, lwowskiej. Przykładowe codzienne menu z 1938 roku: „Niedziela – Zupa cytrynowa z podróbkami. Paszteciki w naleśnikach. Pilarda (młoda, specjalnie tłuczona kura) pieczona z kompotem. Pączki. Zobacz więcej
Zupy rybne są jedne z tych których nigdy nie mam dość Jadłam już typowo śmiatanową zupe rybną z różnymi gatunkami ryb,naprawdę była wyśmienita oraz zupę z łososiem z dodatkiem przecieru pomidorowego Zobacz więcej
Według staropolskich zwyczajów, wigilijny stół powinien składać się z dwunastu dań – tylu, ilu było apostołów. na postnej wieczerzy dominowały dania rybne, nie mogło zabraknąć karpia, szczupaka i Zobacz więcej
sosu. Robiąc faszerowane ryby trzeba pamiętać, że te dania potrzebują doby w lodówce, żeby wszystkie smaki się połączyły i dojrzały. Moja mama robi naturalną galaretę z wywaru rybno warzywnego, ja Zobacz więcej
Biedronka
Biedronka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Apetyty
Po prostu rosół

Po prostu rosół 320

0
rosół koloru ciemniejszego, wrzucić do niego cebulę upieczoną pod blachą i dodać grzybek suszony do włoszczyzny." I coś co mnie szczególnie rozbawiło: propozycje dań na obiad "wystawny" i Zobacz więcej
: pieczemy, gotujemy, doprawiamy ziołami, nie solimy w nadmiarze, wybieramy chude gatunki, unikamy sosów c. Ryby: zamieniamy karpia na pstrąga, dorsza, sandacza, inne z chude gatunki, unikamy panierki Zobacz więcej
, taką jak na tatar (można też zmielić). Pieczarki wstarłem na tarce do jarzyn (tak na lenia), cebulę w kostkę, czosnek rozgniotłem i pokroiłem w drobną kostkę (jak fachowy kucharz) :) Na patelnie Zobacz więcej
Polski. A tradycję, jeszcze dawniejszą niż przedwojenna, mamy przebogatą. Kiedy czytam opisy dawnych obiadów, kolacji, nie tylko świątecznych, aż kręci się w głowie. Niezwykła różnorodność i Zobacz więcej