sandacz w jarzynach

smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakujmy.pl
Kuchnia kresowa

Kuchnia kresowa 458

0
, lwowskiej. Przykładowe codzienne menu z 1938 roku: „Niedziela – Zupa cytrynowa z podróbkami. Paszteciki w naleśnikach. Pilarda (młoda, specjalnie tłuczona kura) pieczona z kompotem. Pączki. Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakujmy.pl
Kuchnia kresowa

Kuchnia kresowa 324

0
, lwowskiej. Przykładowe codzienne menu z 1938 roku: „Niedziela – Zupa cytrynowa z podróbkami. Paszteciki w naleśnikach. Pilarda (młoda, specjalnie tłuczona kura) pieczona z kompotem. Pączki. Zobacz więcej
Zupy rybne są jedne z tych których nigdy nie mam dość Jadłam już typowo śmiatanową zupe rybną z różnymi gatunkami ryb,naprawdę była wyśmienita oraz zupę z łososiem z dodatkiem przecieru pomidorowego Zobacz więcej
Według staropolskich zwyczajów, wigilijny stół powinien składać się z dwunastu dań – tylu, ilu było apostołów. na postnej wieczerzy dominowały dania rybne, nie mogło zabraknąć karpia, szczupaka i Zobacz więcej
sosu. Robiąc faszerowane ryby trzeba pamiętać, że te dania potrzebują doby w lodówce, żeby wszystkie smaki się połączyły i dojrzały. Moja mama robi naturalną galaretę z wywaru rybno warzywnego, ja Zobacz więcej
Biedronka
Biedronka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Apetyty
Po prostu rosół

Po prostu rosół 328

0
którym garść ciekawostek na samym dole) powinno być zdecydowanie dużo więcej mięsa (najlepiej wołowina plus kurczak). W mojej wersji są za to mięsne pulpety:) Smak i zapach niedzielnych obiadów. Zobacz więcej
: pieczemy, gotujemy, doprawiamy ziołami, nie solimy w nadmiarze, wybieramy chude gatunki, unikamy sosów c. Ryby: zamieniamy karpia na pstrąga, dorsza, sandacza, inne z chude gatunki, unikamy panierki Zobacz więcej
, taką jak na tatar (można też zmielić). Pieczarki wstarłem na tarce do jarzyn (tak na lenia), cebulę w kostkę, czosnek rozgniotłem i pokroiłem w drobną kostkę (jak fachowy kucharz) :) Na patelnie Zobacz więcej
kaszy tatarczanej, ryby w galarecie i smażone, paszteciki z kapustą, cebulaki, ruskie pierogi, pierogi z kapustą i grzybami, kutia z namoczonej pszenicy i bakalii, a ze słodkości pierniczki i tort Zobacz więcej