sandacz z rydzami

Przepis Magdaleny Nowaczewskiej - finalistki 5. sezonu MasterChef. Magda jest moją krajanką, Małopolanką, kibicowałam jej w czasie konkursu. 2 świeże filety z sandacza ze skórą (moje były dość Zobacz więcej
Sandacz zapiekany z masłem waniliowym i pomarańczami - Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia CIASTA All Ciasta bez pieczenia Ciasta biszkoptowe Ciasta drożdżowe Ciasta ucierane Ciasto bezowe Zobacz więcej
Poniedziałek i moja pierwsza porcja ryby w towarzystwie makaronu linguini i zielonego groszku. Żeby nadać daniu lekkości i orzeźwienia, do sosu śmietanowego dodaje sporo soku z cytryny i posiekanej Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Stare Gary
Sandacz z ostrym, maślanym sosem

Sandacz z ostrym, maślanym sosem 116

Kupiłam bardzo ładne, mrożone filety z sandacza. Szukałam prostego sposobu aby tę pyszną rybę przyrządzić. Ponieważ mam jeszcze zapas domowej roboty sosu chili (klik) postanowiłam zrobić sos do ryby Zobacz więcej
« muffiny czekoladowe z ... Myślisz, że to biszkopt...? » Sandacz pieczony z cytryną Sandacz okazał się bardzo sympatyczną rybą. Całkiem przyjemny w smaku i łatwy do przygotowania. składniki: jeden Zobacz więcej
adazgajewska
adazgajewska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ada w kuchni
Sandacz z sosem remoulade

Sandacz z sosem remoulade 88

Ponieważ nie lubię karpia, przygotowuję na Wigilię jakąś inną rybę na ciepło. W tym roku padło na sandacza. Przepis zaczerpnęłam od naszych północnych sąsiadów, tyle, że tam tak przygotowaną rybę Zobacz więcej
Pyszny, lekki, zdrowy i szybki obiad - sandaczpieczony z puréez zielonego groszku. Angielskim klasykiem jestpurée z groszku z miętą, ja natomiast dla podkręcenia smaku użyłam pesto - idealnie zgrywa Zobacz więcej
I tak można wykorzystać marynowane rydz. Składniki sałata lodowa 2 jajka ugotowane na twardo słoiczek marynowanych rydzów ( po odsączeniu 150 g ) - sos : 50 ml oleju 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu Zobacz więcej
Pory to dla mnie warzywo zimowe. Dostępne są cały rok, a najsmaczniejsze, bo młodziutkie są wiosną. Ale mało mamy warzyw w zimie i dlatego staram się korzystać z porów głównie wtedy. Poszerzam zimowy Zobacz więcej
jarma
jarma Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
gotujemy rodzinnie
Sandacz z warzywami

Sandacz z warzywami 5375

Jeśli będzie mieli takie szczęście jak ja i dostaniecie dużego, pięknego sandacza, to pyszny obiad zrobić się sam. Mięso tej ryby jest delikatne i białe, a ości łatwe do oddzielenia. Podczas pieczenia Zobacz więcej
Nasz świąteczny obiad. Dalej w rybnym temacie, choć myślę że nadaje się na obiad całoroczny. Jak tylko przyjdzie ochota a w lodówce są odpowiednie składniki. Całość banalnie prosta Będziemy Zobacz więcej
Mariolka90
Mariolka90 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
UGOTOWAĆ
Sandacz smażony

Sandacz smażony 11007

Gdy za oknem szaro i deszczowo - polecam przygotować smażonego sandacza. Ryba smakuje wyśmienicie, a jej białe i soczyste mięso jest naprawdę pyszne! Po przesmażeniu skropcie ją sokiem z cytryny, Zobacz więcej
Moja szalona znajoma Madzia przytargała mi dzisiaj z lasu piękne rude rydze, co jak wiadomo bardzo mnie ucieszyło, bo marynować to ja lubię i to bardzo!, tak więc bardzo dziękuję!. Zrobiłam dzisiaj Zobacz więcej
Kto powiedział, że na święta tylko karp? Karp to oczywiście doskonała i szlachetna ryba, ale sandacz nie odstępuje mu na krok. Jedna z moich ulubionych ryb słodkowodnych, delikatna a jednocześnie dość Zobacz więcej
katemi
katemi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pod beskidzkim niebem
Rydze z patelni

Rydze z patelni 3743

I tu zdradzę Wam sekret… Wydawać by się mogło, że skoro mieszkam w Beskidzie Niskim – Rydzowym Królestwie, muszę często zajadać się rydzami. Otóż… nie do końca Rydze jadam dosłownie kilka razy w roku, Zobacz więcej
Danie typowe dla mięsożerców, soczyste mięsko i do tego smażone rydze i sałatka. W rezultacie pyszny obiad na stole, lubicie steki? Każdy przygotowuje je na swój jedyny i niepowtarzalny sposób aby Zobacz więcej
Wbijam do Was wieczorkiem aby pochwalić się dzisiejszymi zdobyczami : pysznymi rydzykami :D. Nie wiem jak do końca października będzie - generalnie teraz mało u nas grzybów. Jednak dość duży wysyp Zobacz więcej
Rydze to jedne z moich ulubionych grzybów, za którymi z utęsknieniem czekam przez cały rok. Wyśmienite! Aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem wystarczy usmażyć je na maśle i podać np. ze świeżym Zobacz więcej
Wracam ponownie do komponowania smaków takimi jakimi mogły być przed wiekami . To znaczy z użyciem przypraw i składników , które były dostępne na ziemiach polskich w średniowieczu i wcześniej .Okazuje Zobacz więcej
swiatzpiernika
swiatzpiernika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Świat z piernika
Rydze z patelni

Rydze z patelni 1949

Smażone rydze, to smak, którego nie można zapomnieć. I właśnie dla tego smaku warto czekać do jesieni, aż ich rude główki pojawią się w lasach! Warto pamiętać, że trzonki rydzów nie są zbyt smaczne, Zobacz więcej