sarma

ZOBACZ TAKŻE:

wkrainiesmaku
wkrainiesmaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W Krainie Smaku
Chorwacka sarma

Chorwacka sarma 310

1
{{headerMessage}}
Chorwacka sarma czyli prawie polskie gołąbki. Prawie, ponieważ zawinięte w liście kiszonej, nie świeżej kapusty. O istnieniu produktu pt. Kiselu kupus (całej główki ukiszonej kapusty) dowiedzaiaałam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
inną gospodynie i niespodzianka, sarma jest pyszna. Okazało się, że wcale nie musi smakować goryczą a żyłki nie muszą ,,ciągnąć,, sie w trakcie jedzenia. Cała tajemnica tkwi w liściach. Znaczenie ma Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jeszcze raz. Wyłączyć ogień i odstawić na bok. Na patelni rozgrzać oliwę. Odczekać, aż wystygnie, potem wlać sok z połowy cytryny. Polać roladki. Podawać na ciepło lub na zimno. Można udekorować Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ISPANAKLI TAVUK SARMA, czyli kurczak faszerowany szpinakiem - Tureckie Przepisy Serwisy społecznościowe Śniadania Przekąski Zupy Dania główne Makarony i ryż Mączne Wege Ryby Sałatki Desery Inne Zobacz więcej
{{headerMessage}}
do dna garnka. Zwinięte roladki ułożyć ściśle w garnku. Wlać pół szklanki wrzącej wody i przykryć talerzem, a potem przykrywką. Jeśli będzie potrzebna, dolać jeszcze raz wodę . Kiedy liście bedą Zobacz więcej
Iza
Iza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Izy
Sarma - nadziewane liście winogron

Sarma - nadziewane liście winogron 889

0
{{headerMessage}}
Ostatnia turecka potrawa przed wyjazdem... Zostało mi mało czasu. Walizki spakowane, paszport w torbie i czekam... Składniki: * liście winogron * 400 g mięsa mielonego * 1 szklanka ryżu * 1 cebula * 1 Zobacz więcej
qualietta
qualietta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Skarbnica smaków
Sarma - serbskie gołąbki

Sarma - serbskie gołąbki 124

0
{{headerMessage}}
Dziś proponuję Wam serbską wersję gołąbków, które różnią się nieco od polskich. Mogę tylko napisać, że podczas ich duszenia po całym domu roznosił się obłędnie apetyczny zapach. Składniki: 1 główka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
O tym przepisie pierwszy raz usłyszałam w warzywniaku, gdy Pani przede mną poprosiła ekspedientkę o litrowy słoik soku z kiszonej kapusty. Uprzedziła Jej ewentualne pytanie i powiedziała, że będzie Zobacz więcej
Iza
Iza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Izy
Biber sarma czyli roladki z papryki

Biber sarma czyli roladki z papryki 255

0
{{headerMessage}}
Czas płynie szybko. Słońce świeci mocno, wiatr hula po balkonie a ja nie mam czasu na wygrzanie się w slońcu. W Polsce jesień rozgościła się na dobre. Widać to po strojach moich chłopaków jak Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis pochodzi z : http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/2013/07/blog-post_7.html Gorąco polecam dla wielbicieli takich dań .Jest pyszne ,bardzo aromatyczne i wbrew pozorom bardzo proste .Robiłam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Podczas pobytu w Turcji niejednokrotnie doświadczyłam osławionej, tureckiej gościnności. Jednego razu turecka babuszka- sąsiadka przyniosła nam miskę świeżych, ręcznie robionych gołąbków z liści Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Faszerowane liscie winogron sa znane i uwielbiane na calym Bliskim Wschodzie oraz na Balkanach. Mozna je przygotowac rowniez w innej popularnej wersji-wegetarianskiej. I...to prawda...jest z nimi Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zielone,papryka, kapusta, gołąbki -sarma, brokuł i rzodkiewka. Do tego sos jogurtowy z ziołami. Dla wegan sos winegret Na dole kilka zdjęć z mojego balkonu- zioła, truskawki, pomidory, szczaw, Zobacz więcej
Kasia Karakaya
Kasia Karakaya Obserwuj blogaObserwujesz bloga
KuchniaBezGranic
Lahana sarması

Lahana sarması 79

0
{{headerMessage}}
. Przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie. Dodajemy ryż, sól pieprz łyżeczkę cukru. Smażymy przez chwilę a następnie zawijamy farsz w liście kapusty. Sarma ma być Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W kuchni chorwackiej nazywają się - sarma, w polskiej kiszeniaki. Składniki 1 duża główka kiszonej kapusty 1 duża cebula 100 g surowego wędzonego boczku 500 g mielonej karkówki 500 g lekko Zobacz więcej
{{headerMessage}}
na oliwie z oliwek. Dodajemy ryż orzeszki, porzeczki sól pieprz łyżeczkę cukru. Smażymy jeszcze ok 7 minut. Po zdjęciu z ognia dodajemy zieleninę sumak i sok z granata. Następnie zawijamy farsz w Zobacz więcej
Iza
Iza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Izy
Spacer na bazar, dolmusz i manty

Spacer na bazar, dolmusz i manty 224

0
{{headerMessage}}
, manty, których przygotowanie można było zobaczyć, ciğbörek (czyli czybureki, ku mojemu zaskoczeniu bardzo podobne do tych, które sama kiedyś przygotowałam), içli köfte, czyli coś w rodzaju pierożka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wbrew pozorom Biber dolmasi, nie ma nic wspólnego z Justinem Bieberem (czyt. biber) przesłodzonym idolem nastolatek, biber dolmasi to nic innego jak faszerowana papryka. Pierwszy raz miałam okazję Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Liście kapusty faszerowane mięsem i ryżem to nic innego jak dobrze nam znane gołąbki. Potrawa ta popularna jest również bardzo dobrze w krajach Europy Środkowej i Wschodniej, a może nawet na całym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pierwsze skojarzenie z kuchnią turecką? W Polsce to chyba oczywiste: kebab. I choć ten, który serwowany jest od morza do Tatr w niezliczonej liczbie lepszych i gorszych lokali, rzadko ma wiele Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: