sarmacka

ZOBACZ TAKŻE:

edith
edith Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pasja Smaku
Restauracja Sarmacka - opinia

Restauracja Sarmacka - opinia 118

0
{{headerMessage}}
Restauracja Sarmacka ul. Zawichojska 2 Sandomierz Jakiś czas temu planując turystyczny wyjazd do Sandomierza poszukiwałam też miejsca, w którym będziemy mogli dobrze zjeść. Spodziewałam się, że miasto Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kolejne zaproszenie, kolejny obiad. Restauracja „U Jana” - stylizowana na wnętrza rycerskiego, szlacheckiego zamku. Mnóstwo portretów, stare meble i bibeloty, biała broń, ale i współczesne, przepastne Zobacz więcej
misia104
misia104 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kulinarnyswiatdomi
Schab w sosie chrzanowym

Schab w sosie chrzanowym 664

0
{{headerMessage}}
Składniki: 700 g schabu olej do smażenia szklanka wody bulionetka Knorr do duszonych mięs 2,5 łyżki chrzanu np. sarmacki 3 łyżki śmietany 18% 1,5 łyżki mąki sól, pieprz Mięso dokładnie myjemy i kroimy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
street foodu zaprezentują Spoco Loco i Dos Tacos. Podczas festiwalu zagrają dj’e, którzy będą miksować muzykę na żywo. Zaplanowano także specjalny plac zabaw dla dzieci, które będą pod opieką Zobacz więcej
{{headerMessage}}
skórka otarta z połówki cytryny 5 łyżek oliwy sól czubata łyżka kopru 3 czubate łyżki śmietany 18% z Piątnicy (najlepsza na rynku) chrzan sarmacki (kupuję w Lidlu) odrobina soku z cytryny i soli Zobacz więcej
Gosia
Gosia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kuchnia pachnąca wanilią
BARSZCZ  CHRZANOWY

BARSZCZ CHRZANOWY 197

2
{{headerMessage}}
Na święta oprócz wypieków tradycyjnie pojawia się barszcz chrzanowy, z białą kiełbaską jest przepyszny, polecam, pomysł ,kuchnia Lidla, :) SKŁADNIKI: 3 białe parzone Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, akcesoria kuchenne, pojemniki lunchowe i butelki sportowe, akcesoria do kawy i herbaty, ofertę na walentynki, jak również dla sklepów. Osoby z Warszawy mogą zrobić zakupy w dwóch sklepach: ul. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
po prostu znika błyskawicznie, i już o 6:30 można tylko wyniuchać, że kiełbasa tam była. Wzięłam cztery, na spróbowanie. I zaraz po spróbowaniu okazało się, że kiełbasa ma magiczne właściwości. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zagranicznych - tych nigdy się nie odseparuje - jest to kuchnia szlachty, odnoszącej się do legend sarmackich, nie zaś XIX / XX wieczna kuchnia mieszczańska, uchodząca dziś za staropolską. No dobrze Zobacz więcej
{{headerMessage}}
), obranego i pokrojonego w kostkę •100 g masła •5 gałązek świeżej szałwii •1,5 łyżki chrzanu sarmackiego w słoiczku •1 ostra papryczka chilli, pokrojona w plastry •4 cebule dymki, przekrojone na pół Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis wypatrzony przez moją siostrę w Kuchni Lidla w końcu doczekał się realizacji. Naprawdę warty spróbowania. Niejednokrotnie już byłam 'zmuszona' do powtórki :-) Składniki -3 białe parzone Zobacz więcej
{{headerMessage}}
księżniczka :) Cielęcina a'la sarna (nazywa się tak z powodu smaku oraz sposobu przyrządzania, nie z powodu niejasnego pochodzenia mięsa): 2 kg cielęciny (udziec albo szynka) 10 ziaren jałowca 150 g Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pamiętacie, jak całkiem niedawno, przy okazji święta kuchni polskiej wspominałam dawne, staropolskie uczty sarmackie, w czasie których stoły uginały się od specjałów kuchni myśliwskiej i wszelkich Zobacz więcej
{{headerMessage}}
czasów króla Stanisława Augusta Poniatowskiego w rodzimej kuchni dokonywała się prawdziwa rewolucja. Dawne sarmackie nawyki zaczęły odchodzić w przeszłość, a modne stały się lekkie, oparte na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Mi jednak pozostało chyba coś z tej sarmackiej gościnności :p Dzisiaj jedna z moich ulubionych przekąsek - roladki z bakłażana. Zresztą, uwielbiam wszystkie warzywne przekąski, a szczególnie, gdy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
publikację Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego. Wprawdzie książka zawiera znacznie mniej przepisów niż oryginalne dzieło, na postawie którego powstała, ale każda ze starych receptur Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Nasi przodkowie uwielbiali przyprawy korzenne i dosypywali ich do potraw w takich ilościach, że obcokrajowcy woleli głodować, niż je jeść. Polska sarmacka lubowała się w szafranie, imbirze, czarnym Zobacz więcej
aaasikkk
aaasikkk Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Grunt to przepis!
Pęczak po staropolsku

Pęczak po staropolsku 53

2
{{headerMessage}}
Pęczak nietuzinkowo przyprawiony, rodem z biesiadnej kuchni sarmackiej! Uczestnicząc kiedyś w warsztatach kulinarnych, przybliżających pełną kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych Kuchnię Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: