sate sos

{{headerMessage}}
Dzisiaj przedstawię Wam jedno z kulinarnych wspomnień z mojej podróży do Indonezji. Małe szaszłyki sate na bambusowych patyczkach są jednym ze znaków rozpoznawczych kuchni indonezyjskiej. Wszędzie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Sos Sate 2 szalotki pokrojone w kostkę 2-3 rozbił czosnek 3/4 świeżego imbiru 5 łyżek lub pół słoik masła orzechowego 1 butelka mleka kokosowego (200 do 250 ml) 3 łyżki ketjap Manis AA (słodki sos Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i nadziać na drewniane szpadki. Szaszłyki piec na złotobrązowy kolor w piekarniku, w 180 stopniach, przez pół godziny. Podawać z sosami (pikantnym, majonezowym, tzatziki, arachidowym, chili). Zobacz więcej
{{headerMessage}}
koszyczek z musem espersso Menu nr 2 Przystawka -Koszyczek z bekonu Danie główne - Naleśniki ze szpinakiem Deser - Rolada z białym serem Menu nr 3 Przystawka - Sałatka z pieczonymi pieczarkami Danie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Przepisy z książki na blogu: 1. Tatar z wędzonego pstrąga (u mnie ze śledzia), 2. Robiłam również szneki z mięsa mielonego, przepis będzie dodany, 3. Pierogi ziemniaczane (u mnie w wersji Zobacz więcej
{{headerMessage}}
SATE AYAN - kurczak z Bali Tytułem wstępu o kuchni indonezyjskiej słów kilka- jest ona bardzo różnorodna, można w niej odnaleźć m.in. wpływy arabskie, indyjskie, chińskie oraz europejskie. Każda z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jak już pewnie zauważyliście, zafascynowałem się indonezyjską kuchnią. Niestety w Polsce nie ma zbyt wielu indonezyjskich restauracji więc trzeba radzić sobie samemu. Szaszłyki, jak to szaszłyki, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
żaroodpornym aż kurczak będzie gotowy. Mam olbrzymią słabość do glaze, mogę ją dodawać do wszystkiego. Przypominam w tym wiejskiego, weselnego kucharza, który kwiatki z marchewek wycina scyzorykiem a Zobacz więcej
Justine-abroad
Justine-abroad Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Świat na talerzu
INDONEZJA: Gado-gado

INDONEZJA: Gado-gado 253

0
{{headerMessage}}
Trzy składniki są w kuchni indonezyjskiej bardzo popularne. Oczywista przyprawa ketjap manis, czyli słodki sos sojowy, orzeszki ziemne i bazujący na nich sos sate oraz... jajka! Te ostatnie nie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
świeżej trawy, użyj mrożonej, tylko pamiętaj, żeby rozmrozić ją odpowiednio wcześniej. Szaszłyki możesz usmażyć na patelni, w piekarniku albo na grillu. Jeżeli będziesz smażył je na patelni, to Zobacz więcej
HotChilli
HotChilli Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Hot Chilli Smaki
Kurczak Satay

Kurczak Satay 708

2
{{headerMessage}}
Satay (inaczej Sate) to grillowane szaszłyki z różnych rodzajów mięsa, wywodzące się z dalekowschodniej Azji. Są one potrawą narodową w Indonezji. Stamtąd też przybyły do Holandii, która kiedyś Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kurczak satay topo prostu kurczak w sosie z orzeszków ziemnych, który opanowałcałą Azję południowo-wschodnią. W Europie jest najbardziej kojarzony z kuchniątajską i chyba sami Tajowie uważają go za Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Super kolacja i świetne śniadanie fot. D.Szymborska Cóż tytuł postu z tych bardziej opisowych, ale krócej tego dania się nie da nazwać. I tak, zjadłam to na śniadanie, tyle, że na zimno! Kto Zobacz więcej
WiktoriaG
WiktoriaG Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pyza made in Poland
Co się je na Bali?

Co się je na Bali? 37

0
{{headerMessage}}
wwarszawskiej Kuchni Otwartej zorganizowaliśmywarsztaty Smaki Bali.Co wspólnieugotowaliśmy? Sate lilit Bali Słynne balijskie szaszłyki z owoców morza znane pod nazwą satay. Częstoaromatyczne mięso Zobacz więcej
{{headerMessage}}
nowy. Pieczenie trwa ponad godzinę, przygotowanie ryżu kokosowego 40 minut. Prażenie orzeszków nerkowca chwilę, najwięcej czasu trzeba zarezerwować na marynowanie mięsa – noc albo przynajmniej pół Zobacz więcej
{{headerMessage}}
po dwóch tygodniach napychania się tymi smakołykami :) Nasi goreng - czyli ryż smażony z kurczakiem i warzywami, dla mnie z obowiązkowym ostrym sambalem. Pepes Ikan - ryba w ostrym sosie, gotowana Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dlaczego najlepszy? Bo pysznie soczysty i delikatny, podany w towarzystwie doskonałego (moim zdaniem) sosu. Dla mnie stał się przełomowym odkryciem, dla P. powrotem do trochę już zapomnianego smaku Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Najbardziej popularne dania Kuchni Indonezyjskiej to szaszłyki “sate” podawane z sosem orzechowym; ketupat – ryż gotowany w specjalnych, ręcznie plecionych koszyczkach z liści palmowych; szeroka gama Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bali – balijską pastę curry, Bumbu kacang – sos z orzechów arachidowych oraz na koniec nauczycie się przyrządzać dwa indonezyjskie specjały: Nasi Goreng – smażony ryż i Sate Ayam – tradycyjne „ Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dobra kuchnia tajska - Thaisty | KulinarnyBlog.pl Przepisy Poradniki Biblioteczka Dieta Podróże AGD Różności Zdrowie Lifestyle Śniadania Obiady Dania z ryżem Dodatki Inne Kasza Makarony Mięsa Ryby Zobacz więcej