Przepis na sate sos

Jakiś czas temu mój tata zażyczył sobie, bym przygotowała mu takie prawdziwe curry, gdy przyjedzie do nas w odwiedziny następnym razem. A że nigdy wcześniej go nawet sama nie jadłam, to szczerze Zobacz więcej
Dzisiaj przedstawię Wam jedno z kulinarnych wspomnień z mojej podróży do Indonezji. Małe szaszłyki sate na bambusowych patyczkach są jednym ze znaków rozpoznawczych kuchni indonezyjskiej. Wszędzie Zobacz więcej
Składniki: pierś kurczaka 0,4 kg szalotki 4 czosnek 2 ząbki kawałek świeżego imbiru (lub mielony) nasiona kolendry (rozgniecione w moździerzu) 1 łyżka mielony kmin rzymski łyżeczki sól 1 łyżeczka Zobacz więcej
Sos Sate 2 szalotki pokrojone w kostkę 2-3 rozbił czosnek 3/4 świeżego imbiru 5 łyżek lub pół słoik masła orzechowego 1 butelka mleka kokosowego (200 do 250 ml) 3 łyżki ketjap Manis AA (słodki sos Zobacz więcej
Jak już pewnie zauważyliście, zafascynowałem się indonezyjską kuchnią. Niestety w Polsce nie ma zbyt wielu indonezyjskich restauracji więc trzeba radzić sobie samemu. Szaszłyki, jak to szaszłyki, Zobacz więcej
SATE AYAN - kurczak z Bali Tytułem wstępu o kuchni indonezyjskiej słów kilka- jest ona bardzo różnorodna, można w niej odnaleźć m.in. wpływy arabskie, indyjskie, chińskie oraz europejskie. Każda z Zobacz więcej
Pysznie i z racji diety to nie jest przystawka tylko lunch! fot. D.Szymborska Taki nagłówek, że co tu więcej opowiadać. Kurczak marynował się przez całą noc, potem został zgrillowany, tak by Zobacz więcej
Odkurzając wcześniejsze wpisy, pragnę je przypomnieć w formie menu na sobotnie spotkanie ze znajomymi. Zaczynając od przystawki kończąc na deserze. Dziś trzy propozycje:) Wystarczy, że klikniesz na Zobacz więcej
Justine-abroad
Justine-abroad Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Świat na talerzu
INDONEZJA: Gado-gado

INDONEZJA: Gado-gado 266

Trzy składniki są w kuchni indonezyjskiej bardzo popularne. Oczywista przyprawa ketjap manis, czyli słodki sos sojowy, orzeszki ziemne i bazujący na nich sos sate oraz... jajka! Te ostatnie nie Zobacz więcej
Był czas, że bardzo często organizowałam przyjęcia. Uwielbiałam więc kupować a potem przeglądać godzinami wszystkie książki, gdzie tylko były przekąski czy przystawki. Dalej, gdy tylko mam okazję Zobacz więcej
Super kolacja i świetne śniadanie fot. D.Szymborska Cóż tytuł postu z tych bardziej opisowych, ale krócej tego dania się nie da nazwać. I tak, zjadłam to na śniadanie, tyle, że na zimno! Kto Zobacz więcej
WiktoriaG
WiktoriaG Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pyza made in Poland
Smaki Bali

Smaki Bali 24

Nasi przyjaciele wrócili właśnie z wyprawy kulinarnej do Malezji i Indonezji, przywożąc ze sobą wspomnienia smaków, egzotyczne produkty, a przede wszystkim mnóstwo inspiracji. Żeby ten twórczy Zobacz więcej
janiolka
janiolka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
sos jogurtowy

sos jogurtowy 8737

sos, który podbił moją rodzinę w ciągu jednego dnia. przyniosła go nam cukrzycowa babcia i myślałam, że uda się go zjeść z ciastem z sałatką grecką, ale po powrocie do domu zastałam pojemnik Zobacz więcej
natik
natik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pierzcha w śmietniku
saté resztkowe

saté resztkowe 20

HotChilli
HotChilli Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Hot Chilli Smaki
Kurczak Satay

Kurczak Satay 746

Satay (inaczej Sate) to grillowane szaszłyki z różnych rodzajów mięsa, wywodzące się z dalekowschodniej Azji. Są one potrawą narodową w Indonezji. Stamtąd też przybyły do Holandii, która kiedyś Zobacz więcej
Szaszłyki rybne na trawie cytrynowej to bardzo popularna potrawa na indonezyjskiej wyspie Bali. Ryby w aromacie trawy cytrynowej są specjalnością tamtejszy kucharzy. Na Bali to smaczne i aromatyczne Zobacz więcej
Miesiąc temu, 27-29.05.2016 odbył się już po raz drugi Ubud Food Festival, który zrzesza restauratorów, kucharzy i przedsiębiorców nie tylko z Ubud i Bali, ale również z całej Indonezji. To wspaniałe, Zobacz więcej
Kurczak satay topo prostu kurczak w sosie z orzeszków ziemnych, który opanowałcałą Azję południowo-wschodnią. W Europie jest najbardziej kojarzony z kuchniątajską i chyba sami Tajowie uważają go za Zobacz więcej
Kuchnia indonezyjska - moje wrażenia. Bali było dla mnie rajem smakosza. Zwiedziłam lokalne "warungi", gdzie talerz nasi goreng kosztuje mniej niż 2 dolary, restauracje z menu za 5 dolarów i wykwitne Zobacz więcej
W końcu pyszne danie! fot. D.Szymborska Ponad dwa tygodnie temu, z piekarnika po 15 minutowej nieuwadze wyciągnęła 8 węgielków. Duże rozczarowanie, jeszcze większy głód. Na szczęście kolacja zastępcza Zobacz więcej