schab pieczony w niskiej temperaturze

Od dość dawna nie kupuję już wędlin, piekę je sama i moja Rodzika je uwielbia. Dziś przepis na kolejną, znalezioną na logu Joli i Piotra ( klik ). Schab jest troszkę czasochłonny, ale praktycznie Zobacz więcej
Schab przygotowany w niskiej temperaturze ma ogromną zaletę - nie jest suchy, ale za to jest kruchy i delikatny. Idealny zarówno do przygotowania kanapek jak i danie obiadowe. Polecam nie tylko za Zobacz więcej
Od dawna przestawiłam się na wędliny domowe. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jest pracochłonne, ani czasochłonne, a internet dosłownie pęka w szwach od wspaniałych przepisów. O tym, jakie jest Zobacz więcej
Wiem, że ostatnio smakosze mięs byli troszkę zaniedbywani, ale taka jest specyfika letniego menu, je się lekko z dużą ilością warzyw i owoców. Ale już nadrabiam zaległości. Proponuję Wam przygotować Zobacz więcej
, ciasta, ciasteczka Napoje alkoholowe i bezalkoholowe Pieczywo Pizze, zapiekanki, tarty Potrawy dietetyczne Potrawy mączne Potrawy z cielęciny Potrawy z drobiu Potrawy z grilla Potrawy z grzybów Zobacz więcej
Wieprzowina jest w Polsce mięsem najpopularniejszym i proponowanym w najróżniejszych zestawieniach smakowych. Jeśli chodzi o schab to większość ludzi skojarzy go po prostu z uwielbianym przez nas Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Cielęcina pieczona

Cielęcina pieczona 7267

1
Cielęcina niezbyt często pojawia się na naszym stole. Jest droga, niełatwo ją kupić i niełatwo ją przygotować tak żeby była smaczna. Kiedy trafiłam na cielęcą karkówkę wiedziałam, że mam ładny kawałek Zobacz więcej
patusia
patusia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smak mojej kuchni
Schab z bakaliami

Schab z bakaliami 246

1
Pyszny, wilgotny i aromatyczny schab z bakaliami. Bakalie marynujemyw winie, dzięki temu są miękkie i dodają potrawie smaku. Mięso najlepiej smakuje na zimno, można je piec w rękawie do pieczenia lub Zobacz więcej
Ivka
Ivka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ivka w kuchni
Makowiec bez ciasta

Makowiec bez ciasta 2132

3
Ekspresowy makowiec, idealny do zrobienia między pieczeniem schabu a malowaniem pisanek. Wilgotny i bogaty w bakalie. Z ciekawym posmakiem czekolady. Bez ciasta, więc nie dla każdego. Przepis Zobacz więcej
Lipka
Lipka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sio-smutki
Karkówka wolno pieczona

Karkówka wolno pieczona 353

2
Mięso pieczone w niskiej temperaturze jest wyjątkowo miękkie i soczyste, nie wysusza się w trakcie pieczenia. Ja upiekłam karkówkę, ale w ten sam sposób możecie przyrządzić schab, szynkę lub łopatkę. Zobacz więcej
wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jaki na zimno! PYCHA! Smaczne wędliny domowej roboty na moim blogu to m.in.: 1. Schab suszony domowej roboty- Post z dnia 20.12.2014: Zobacz więcej
Kolejna pieczeń, którą postanowiłam zrobić i upiec wg przepisu Dr. Oetkera w niskiej temperaturze (80 C)(zobacz tutaj). Mięso po upieczeniu jest bardzo soczyste i delikatne. Nie wysycha podczas Zobacz więcej
Marzena
Marzena Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bakeholic
Schab z Kminkiem

Schab z Kminkiem 657

0
English Version Tak upieczony schab - w dość niskiej temperaturze, dłużej, bez uprzedniego obsmażania na patelni no i zawinięty w oven bag - jest mięciutki, kruchy i delikatny. Polecam do Zobacz więcej
schab nie wyschnie. Jeżeli ktoś nie ma aż tyle czasu, można piec obsmażony schab krótko, ok. 40 min. w bardzo wysokiej temeraturze, 220 stopni, po czym pozostawić na 10 minut, by schab "odpoczął", a Zobacz więcej
Takiej długiej przerwy chyba jeszcze nie było... Może to przez ten mróz, chociaż przy tak niskich temperaturach chce się jeść częściej i więcej, rzekomo... Tak czy siak powracam! Dziś schabowy, lekki Zobacz więcej
marynatą, naczynie zakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc (lub na minimum 3 godziny). Godzinę przed pieczeniem wyciągamy naczynie z lodówki, żeby nie pękło nam od Zobacz więcej
i przestudzić. W ciepłej marynacie rozpuścić sól peklową. Schłodzić do temperatury pokojowej. Mięso umyć, włożyć do ostudzonej marynaty i szczelnie zamknąć. Przechowywać 5-6 dni w niskiej Zobacz więcej
łyżka cukru -1-2 łyżki oliwy -ok 60g masła -łyżka świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego -6 łyżek calvadosu -125 ml cydru wytrawnego -250 ml śmietanki 22% -sól i pieprz Przygotowanie: Na średnim Zobacz więcej
Pieczeń z kolendrą i kluskami śląskimi - danie świąteczno-niedzielne. Mix smaków orientalnych i domowych. Pieczeń upiekłam według pomysłu p. Okrasy, tzn. długo i w niskiej temperaturze, ale można Zobacz więcej
zniknięcie w takim czasie 2 kg schabu jest imponujące i świadczy samo , za siebie o jego smaku . Polecam , jest to chyba jeden z najsmaczniejszych wyrobów wędliniarskich jaki można sobie przygotować Zobacz więcej