Moje pierwsze kroki jak, co rano powędrowały do kuchni, aby nastawić wodę na kawę. Szósta rano to nie jest wymarzona pora do wstawania, ale cóż obowiązki wzywają (myśl, że dzisiaj jest piątek
Zobacz więcej
Pieczony schab środkowy Lubię pieczone mięso, i to nie tylko za jego walory smakowe, ale i za praktyczność. Po upieczeniu większego kawałka nie łamię sobie głowy co mam przygotować na obiad, tylko
Zobacz więcej
Święta tuż tuż, więc pędzę do Was z kolejną propozycja na pyszną Świąteczną sałatkę, Wiadomo, że w większości polskich domów, na stole będzie gościć tradycyjna jarzynowa. I u mnie jej nie zabraknie,
Zobacz więcej
Planowałam rozklepać kotlety i usmażyć tradycyjne schabowe. I już sięgałam po wytłoczkę z jajkami, kiedy w rękę wpadła mi napoczęta puszka ananasa. Pierwsza myśl - schabowy zapiekany pod ananasem i
Zobacz więcej
Przedstawiam kolejny wytwór wielkiego apetytu na grilla jaki mieliśmy w zeszły weekend. Jak wspominałam, spędziliśmy go naszą bandą u mojej Mamy na RODOS. Pogoda w ostatni długi weekend tego lata
Zobacz więcej
Taki schab znam od dawna i od czasu do czasu przygotowuję półmisek pełen nadziewanych plastrów - ale cały czas nurtuje mnie pytanie: dlaczego nazywa się "po warszawsku"? Nie znalazłam jak dotąd
Zobacz więcej
Pieczone mięsa potrafią przysporzyć nam wiele problemów i wątpliwości. Szczególnie schab pieczony, bo ze względu na niewielką zawartość tłuszczu w tym rodzaju mięsa bywa, że wychodzi twardy i suchy.
Zobacz więcej
Czasami piekę szynkę, boczek czy też karkówkę. Schab to już prawdziwa rzadkość. Zdecydowanie wolę zrobić z niego kotlety czy też zrazy zawijane. Plusem pieczenia schabu jest to, że gdy zostanie się z
Zobacz więcej
Składniki: mięso wieprzowe (schab środkowy albo karkówka), ser żółty, puszka ananasa w plastrach, sól, pieprz. Przygotowanie: Mięso umyć, pokroić na kotlety i lekko zbić. Obsypać solą, pieprzem i
Zobacz więcej
Świetna pieczeń na rodzinny obiad. Tak naprawdę to danie samo w sobie, bo przy dużej ilości warzyw nie trzeba żadnych innych dodatków. Jednak z racji sezonu i dużej liczby osób do wykarmienia my
Zobacz więcej
Pieczony schab Szukacie alternatywy dla sklepowych wędlin albo pomysłu na niedzielny obiad ? Może pomogę ?: ) Oto mój autorski przepis na niezawodny schab, delikatny, kruchy i przepyszny, dodatek
Zobacz więcej
Ostatni już przepis z wielkanocnego stołu. Nasz ulubiony schab ze śliwką. Z pewnością, wszyscy znacie świetnie to danie. Oto moja wersja tego schabu. Polecam! Schab pieczony ze śliwką Składniki: 1 kg
Zobacz więcej
Schab został nasmarowany oliwą i doprawiony imbirem, papryką chilli, kozieradką i solą. Podlany sokiem z ananasa (z puszki) Pieczony w garnku rzymskim przez 3 godziny w temperaturze 120 stopni.
Zobacz więcej
Składniki: - około 1,5 kg schabu środkowego albo karkowego - sól - majeranek -10 ząbków czosnku - rękaw foliowy do pieczenia Przygotowanie: 1. Mięso ze wszystkich stron porządnie natarłam solą i
Zobacz więcej
Podczas Świąt nie może zabraknąć kawałki dobrego mięsa... Ja polecam schab faszerowany morelami i ananasem. Jest kruchy, miękki i bardzo delikatny, a do tego aromatyczny. I pięknie się prezentuje...
Zobacz więcej
Bardzo dawno nie robiłam takiego schabu. Nawet nie pamiętam, kiedy ostatnio... Taka pieczeń jest świetna nie tylko jako mięso do drugiego dania, ale wyśmienicie smakuje do kanapek. Składniki: 1/2 kg
Zobacz więcej
Ananas.... echh. Osobiście uwielbiam w każdym wydaniu! Ananas ma specyficzny smak, jeśli ktoś nie do końca go akceptuje. Ja proponuję go upiec. Po upieczeniu bez dodatku cukru staje się o 100% słodszy
Zobacz więcej
Przez 15 dni trwania konkursu, przepisy na pocztę otrzymywałam i na bieżąco z nimi się zapoznawałam. Pierwsze składniki i sposób przygotowania czytałam, a później zdjęcia oglądałam. Te co od razu mi
Zobacz więcej
Będąc ostatnio na warsztatach Burgerowni, prowadzący Jerzy zaserwował nam wspaniałego w smaku ananasa. Mi tak bardzo smakował, że jak wróciłam to prawie od razu go przygotowałam. Aromatyczny ananas
Zobacz więcej
Niesamowicie kruche i delikatne mięsko ! Będzie świetne na ciepło jak i zimno, do kanapek. W smaku dominuje nuta owocowa i nuta wędzonki, wg nas - przepyszny ! 1 kg schabu bez kości do namoczenia: 0,5
Zobacz więcej