schab w garnku rzymskim

Od Pożeraczki dowiedziałam się o garnku rzymskim, który ona nazywa garnkiem greckim Zafascynował mnie, zwłaszcza, że wszyscy chwalili mięsiwo w nim pieczone. Jakiś czas później na zakupach ta sama Zobacz więcej
Nie wiem, dlaczego dotąd nie napisałam nic na ten temat. Garnek rzymski lub jak kto woli Romertopf. Każdy kto go ma i używa, zapewne docenia jego walory. Cóż to za garnek? Niby nic nadzwyczajnego, bo Zobacz więcej
dobrze odciśniętą kapustę, a następnie pieczarki. Garnek rzymski namoczyć przez co najmniej 20 minut. Wylać wodę, na dnie ułożyć kapustę, następnie śliwki, mięso i pieczarki. Doprawić solą i Zobacz więcej
Mój garnek rzymski kupiłam będąc na urlopiew Budapeszcie. Wówczas myślałam, że będę w nim piekła przepyszne chleby. Niestety po kilku nieudanych próbach powędrował na szafkę, gdzie przez kilka Zobacz więcej
Mięso przygotowane przez mojego mężczyznę, który wtedy na zwolnieniu siedział w domu. Moje są dodatki ;) Schab w kawałku obsmażamy, następnie podlewamy wodą i dusimy przez ok. 1h. Po 30min dodajemy Zobacz więcej
Megi
Megi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kura Udomowiona
Pochwała gara rzymskiego

Pochwała gara rzymskiego 337

0
Schab myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy przyprawami i odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Garnek rzymski moczymy w wodzie ok 15 - 20 minut. Gruszki Zobacz więcej
. Wstawić do lodówki na 24 h. PO pierwszych 12 godzinach pojemnik otworzyć i odwrócić mięso, zamieszać marynatę. Ponownie zamknąć i wstawić na kolejne 12 h. Po upływie tego czasu schab wraz z marynatą Zobacz więcej
układamy warzywa, ziemniaki, cukinię, posypujemy żółtym serem i nakładamy śmietanę. I teraz o tym magicznym naczyniu, które wywarło na mnie ogromne wrażenie. To garnek rzymski. Naczynie Zobacz więcej
Beta
Beta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stare Gary
Pieczony schab z musztardą

Pieczony schab z musztardą 1164

0
Smaczny zamiennik sklepowej wędliny. Piekłam w garnku rzymskim, może wyszedł odrobinę za suchy, ale cienko pokrojony jest bardzo dobrym dodatkiem do chleba. Polecam. Przepis ze stronyMniam Mniam Zobacz więcej
Taki schabik zadowoli gusta najwybredniejszych zjadaczy. Dzięki dodatkowi do marynaty sosu ostrygowego jest słodkawy i soczysty a żurawina nadaje mu ostrości. Ser żółty podczas pieczenia wypływa z Zobacz więcej
Świąteczna galantyna drobiowa Wiosenna galaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i Zobacz więcej
Dzisiejszy przepis powstał inspirowany nową patelnią Ballarini, której recenzję będziecie mogli zobaczyć w następnym wpisie. Uwielbiam takie aromatyczne sosy, doskonale sprawdzające się na Zobacz więcej
Ten przepis dostałam wiele lat temu od mojej koleżanki.....wegetarianki. Ona wykorzystywała go, gdy spodziewała się mięsożernych członków rodziny na Święta. Krótki czas gotowania - niezależnie od Zobacz więcej
roladę. Mięso zawinęłam. Koniec spięłam dwiema wykałaczkami. Skórę nacięłam ostrym nożem. Następnie mięso przyprawiłam dużą ilością soli i pieprzu oraz natarłam oliwą. Garnek rzymski moczyłam pół Zobacz więcej
z piwem , Eksperyment sobotni ruloniki z szynki z piwem , Eksperyment sobotni gulasz pieczony w garnku rzymskim , Eksperyment sobotni makaron z piwem , Eksperyment sobotni fasola duszona w piwie , Zobacz więcej
Mięciutki, pachnący schab. Dzięki pieczeniu w garnku rzymskim jest delikatny i wilgotny a nie suchy i wiórowaty. W dodatku naprawdę prosty do zrobienia i nawet początkujący kucharz da sobie z nim Zobacz więcej
Twins Pot
Twins Pot Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Twins Pot
Schab zapiekany z cukinią

Schab zapiekany z cukinią 114

3
soląi pieprzem. Posypać mąką. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Szybko zrumienić kotlety z obu stron. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Dookoła mięsa ułożyć pokrojone warzywa. Naczynie przykryć Zobacz więcej
edysia79
edysia79 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Przy kuchennym stole
Schab Minutka

Schab Minutka 650

3
schab w piekarniku - w otrębowej panierce, a potem już zrezygnowałam z panierki i piekłam samo mięso w przyprawach (taka wersja była szybsza do przygotowania). Zrobiłam też niedawno pieczeń rzymską, Zobacz więcej
Lubimy z TeŻetem gulasze. Drobiowe, wołowe, ale przede wszystkim wieprzowe. W Notatniku pojawił się już przepis na gulasz z grzybami leśnymi, zapiekany w naczyniu rzymskim, z pomarańczami i daktylamii Zobacz więcej
Tarta ze szpinakiem, serem feta i pomidorami Ziemniaczki z tartą bułką i papryką po włosku Tarta z porami, suszonymi morelami i pepperoni Tadżin z kurczaka i kaszą jaglaną w garnku Zobacz więcej