schabowy po góralsku

Niedawno zostałam obdarowana oscypkiem przez rodzinę, która wróciła z wczasów w Zakopanym. Nie wiedziałam co zrobić z taką ilością sera. Do czasu, aż wpadłam na pomysł schabowego z serem. Tak Zobacz więcej
Krzepa
Krzepa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Fantazje kulinarne
Schabowy po góralsku

Schabowy po góralsku 271

0
Przybyłam ponownie w piękne, zapomniane Sudety. Atmosfera zimowa, a za oknem biało. W domku zapach palonego drzewa, ciepło kominka i smakołyki w garnku. Postanowiłam przygotować coś z tutejszej Zobacz więcej
Jeśli znudziła Wam się tradycyjna panierka na filecie z kurczaka to polecam zrobić kotleciki drobiowe w panierce z płatków kukurydzianych. Panierka jest złocista i niebywale chrupiąca a filet Zobacz więcej
Kolejny przepis z kuchni góralskiej ,pełnej smaku kiszonej kapusty ,boczku i schabu i aromatu kminku.Potrawa nie jest lekka,ale za jej sam smak mogę dać się "pokroić".:-) :-) 6 kotletów schabowych Zobacz więcej
Schab po bałkańsku to rewelacyjne danie mięsne i alternatywa dla tradycyjnego kotleta schabowego, którego zreszta bardzo lubię. Mięso podałam z ryżem na sypko. Koniecznie musicie wypróbować, bo jest Zobacz więcej
Taka kapusta zwana popularnie "zasmażaną" to stały element naszej góralskiej kuchni. Jest niemalże obowiązkowym dodatkiem do golonki czy schabowego. Robię ją ta jak moja babcia, dodając dużo Zobacz więcej
Schab po góralsku to mięso zapiekane z kapustą kiszoną, a wszystko pod pierzynką ze śmietany. Rewelacyjne w smaku. Można podać z ziemniakami, frytkami, kluskami. Jest to pomysł na szybki obiad i Zobacz więcej
Mechanik
Mechanik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mechanik w kuchni
Kapusta po góralsku

Kapusta po góralsku 725

1
Kapusta po góralsku jest to jedna z tradycyjnych regionalnych potraw góralskich której podstawy czyli połączenie kapusty kiszonej i ziemniaków zaczerpnięte jest z kuchni śląskiej. Nie należy do Zobacz więcej
To już ostatni wpis z Zakopanego, tym razem fotorelacja z karczmy STARO IZBA, również mieszczącej się na Krupówkach. Wystrój i jedzenie są w charakterze Karcmy po Zbóju (jest to pewnie ta sama "sieć" Zobacz więcej
Delikatne, rozpływające się w ustach mięsko z dodatkiem góralskiego oscypka, zapieczone w kremowo – pomidorowym sosie stanowią pyszny obiad lub kolację dla całej rodziny. 500 g fileta z piersi Zobacz więcej
kuchnia Szwajcarii czerpie z kuchni francuskiej i niemieckiej pojawią się i takie akcenty. Będzie to kuchnia szwajcarska w góralskim wydaniu. Na początek Rösti. Szwajcarskie placuszki ziemniaczane. Zobacz więcej
z mięsem z kaczki, spalzle z boczkiem i serem, studzienina z kurczaka. 2. Zupy w tym rozdziale poznamy przepisy na zupę rybaka, fałszywa zupa z żółwia, solianka po góralsku. 3. Sałatki jeden z Zobacz więcej
sałaty 15 pomidorów koktajlowych 50g sera żółtego 200g serka „góralskiego” czosnkowego 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól do smaku Wykonanie: Sałatę myjemy, obsuszamy i rwiemy na Zobacz więcej
wojciech
wojciech Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wkoło jedzenia
Karczma Bida

Karczma Bida 103

0
wystroju tego miejsca są drzewa z korzeniami jako filary Jednak najważniejsze jest przecież jedzenie... Patrząc w kartę, znajdujemy tam sporo potraw z kuchnii polskiej, ale można znaleźć również Zobacz więcej
Mechanik
Mechanik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mechanik w kuchni
Film - Pierogi

Film - Pierogi 305

0
(3) Przekąski(9) Przystawki(7) Ryby - rybne(8) Sałatki(12) Sosy(8) Tarty(2) Zapiekanki(3) Zupy(3) Przydatne rady Jak gotować brokuły Jak obrać karczochy Co zrobić z otwartym winem ? Jak pokroić ser Zobacz więcej
Po góralsku z przymrużeniem oka. Skansen Smaków Mam czasami ochotę wyrwać się z Krakowa jednak zbyt krótka doba i za dużo pracy sprawia, że kiedy przychodzi weekend trzeba nadrabiać zaległości. Zobacz więcej
jednopalnikowa
jednopalnikowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jednopalnikowa
Kotlet Harnasia

Kotlet Harnasia 183

1
Kotlet Harnasia, Bacy, Juhasa czy też góralski/tatrzański/pieniński to w gruncie rzeczy wiele nazw podobnego dania – kotleta z oscypkiem, często też boczkiem, czasem grzybami czy bryndzą, podawanego w Zobacz więcej
Niedawno, bo w kwietniu, ukazała się nowa książka znanej restauratorki - Magdy Gessler pt. „Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler” wyd. Znak. Od paru dni ją posiadam i mam przyjemość ją Zobacz więcej
Jeśli czytaliście wpis "Zakopane w trzy godziny cz.1", to wiecie, że przygotowałam ekspresową wersję korzystania z uroków Zakopanego. Kontynuując wczorajszą opowieść... Po twardym schabowym chciałam Zobacz więcej
Krzepa
Krzepa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Fantazje kulinarne
Blog Roku 2013

Blog Roku 2013 118

0
balsamiczny(1) orzechy laskowe(1) owoce leśne(1) paneer(1) pomarańcze(1) płatki orkiszowe(1) ryby(1) ryż(1) schab(1) ser Castello(1) serek mascarpone(1) serek topiony(1) soja(1) suszone śliwki(1) Zobacz więcej