Przepis na ser-grzybek tybetański

mufinka79
mufinka79 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchnia na obcasach
Twaróg domowy

Twaróg domowy 2851

Jakiś czas temu dostałam od mamy grzybka tybetańskiego do domowej produkcji kefiru, do kuracji 20-dniowej - ale o tym innym razem. Postanowiłam jednak przygotować z niego nie tylko kefir, ale także Zobacz więcej
Ziarna kefirowe, czyli grzybek tybetański i 6 lat Leśnego Zakątka - Wpisy okolicznościowe - LEŚNY ZAKĄTEK - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU LEŚNY ZAKĄTEK Ziarna kefirowe, czyli grzybek Zobacz więcej
Ziarna kefirowe, czyli grzybek tybetański i 6 lat Leśnego Zakątka - Wpisy okolicznościowe - LEŚNY ZAKĄTEK - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU LEŚNY ZAKĄTEK Knekkebrød Czerwcowa Zobacz więcej
Nie piłam kefiru od 6 lat. Zapomniałam jaki to cudowny smak. Od razu pomyślałam o zapiekanych i przypieczonych ziemniakach z porem. Ten post w porównaniu do innych odnoście grzybka tybetańskiego, Zobacz więcej
mufinka79
mufinka79 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchnia na obcasach
Kefir (grzybek tybetański)

Kefir (grzybek tybetański) 109

Kilka dni temu wspominałam Wam, że otrzymałam od mojej mamy grzybka tybetańskiego, z którego przygotowałam domowy twaróg. Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić krok po kroku jak samemu hodować grzybka i Zobacz więcej
Mieszany na zakwasie z moczonymi pestkami na jogurcie z grzybka tybetańskiego - Domowy chleb na zakwasie, przepisy - LEŚNY ZAKĄTEK - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU LEŚNY ZAKĄTEK Zobacz więcej
Po długich poszukiwaniach udało mi się wreszcie zdobyć startową porcję grzybka. Który produkuje pyszny kefir, delikatniejszy niż zwykłe zsiadłe mleko i zdrowszy. By zacząć hodowlę potrzebne będą nam Zobacz więcej
Grzybka tybetańskiego dostałam ponad miesiąc temu (dziękuję Iwonko!) i od tego czasu codziennie piję kefir, który przy jego użyciu produkuję. Co to jest grzybek tybetański i jak z niego zrobić kefir? Zobacz więcej
O grzybku tybetańskim dowiedziałam się już jakiś czas temu. Można go bez problemu kupić w internecie, np. na allegro. Grzybek rośnie, więc można podzielić się z nim z przyjaciółmi. Tak też grzybek Zobacz więcej
Grzybek tybetański(kefirowy) i napój z niego przyrządzany, był stosowany od wielu setek lat przez mnichów z Tybetu zarówno w medycynie, jak i w kosmetyce. Był nazywany eliksirem młodości, ponieważ Zobacz więcej
Grzybek tybetański to zlepek różnego rodzaju kultur bakterii mlekowych i octowych, oraz drożdży. Dominującymi mikroorganizmami są probiotyki L. lactis iL. mesenteroides. Z wyglądu grzybek tybetański Zobacz więcej
Madame Edith
Madame Edith Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
madameedith.com
KEFIR (GRZYBEK TYBETAŃSKI)

KEFIR (GRZYBEK TYBETAŃSKI) 139

Nie sądziłam, że kiedykolwiek będę produkowała w swoim domu kefir. Nie przypuszczałam też, że kiedykolwiek powstanie post o propagowaniu założenia własnej hodowli bakterii probiotycznych. Ale stało Zobacz więcej
"Kochanie, mam grzyba" - z uśmiechem na twarzy powiadomiłam Mojego K. Odpowiedzią była oczywiście jego konsternacja. Na szczęście od razu dopowiedziałam, o jakiego grzyba, a właściwie grzybka, chodzi Zobacz więcej
Znów od paru tygodni robię kefir z grzybka tybetańskiego – świeże kultury przywiozłam ze zlotu, podobnie jak kryształy kefiru wodnego. Tamte przetwarzają wodę z cukrem, umożliwiając mi przez całe lato Zobacz więcej
Muffin [wym. mafin] (lub zdrobniale muffinka, muffinek) – ciastko w kształcie wysokiej babeczki z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi. Bardzo popularne w USA, Kanadzie, Irlandii i Zobacz więcej
Znacie grzybka tybetańskiego ? Jeśli nie, polecam jak najszybciej zakupić i rozpocząć własną hodowlę pysznego kefiru. Ja rozpoczęłam od kefirowania mleka sojowego własnej produkcji. Na takim mleku Zobacz więcej
Kefir - jest to napój z mleka fermentowanego zawierający charakterystyczną mikroflorę ziaren kefirowych. Ma przyjemny orzeźwiający smak. Jest naturalnym probiotykiem. (ogólne wiadomości o grzybkach Zobacz więcej
Dostałam niedawno ziarna kefirowe czyli tzw. grzybka tybetańskiego i… Jestem zachwycona – kefir jest pyszny a zostawiając go krócej lub dłużej można regulować jego intensywność, dodatkowo posiada Zobacz więcej
Wierzę w naturę i ziołolecznictwo. Gdy przyglądam się ilości chemii jaką pochłaniamy na co dzień w mojej głowie zaczyna bić alarm. Pewnego razu pewna bliska mi osoba podarowała mi Grzybka Zobacz więcej