ser huculski

Chcecie wiedzieć co przywiozłam z Bieszczadów? Już pisałam że kocham sery, a kiedy spróbowałam tych, po prostu nie mogłam się oprzeć :) i kupiłam fetę, ser Huculski, oraz fetę i ser wędzony marynowany Zobacz więcej
Jest to super pyszne i super szybkie danie. Wystarczy dosłownie niecałe 15 minut i kilka prostych składników, aby zjeść genialny obiad. Użyłam sera huculskiego - moje nowe, polskie odkrycie. Jest to Zobacz więcej
Nat
Nat Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eat.Read.
Bieszczady

Bieszczady 513

0
. Na szczęście jest oberża Biesisko, w której - między jedną wycieczką a drugą - spędziliśmy mnóstwo czasu. Mam wrażenie, że przetestowałam 3/4 bezmięsnych dań, których - o dziwo - jest w kuchni Zobacz więcej
polecam wstąpić tam na małe co nieco. Zupa czosnkowa – Bieszczady Kolejna jakże prosta,a zarazem wyśmienita potrawa tego miejsca to Pierogi Huculskie z bryndzą polane sosem czosnkowym…..mmmmmm niebo Zobacz więcej
. Zimą, gdy zdobycie prawdziwie pomidorowego pomidora graniczy z cudem, caprese robię wyłącznie z burakami. Z pomarańczowym sosem balsamicznym, bazylią i rukolą jest wyborną alternatywą dla letniej Zobacz więcej
do niego bałkański, słony ser, czerwoną cebulkę i pomidory z puszki. Zerwałam też kilka listków bazylii z mojej małej, zielonejhodowli. Ostatecznie, w bardzo krótkim czasie, zarówno dlatego, że omlet Zobacz więcej
Pieczona dynia Futsu Black nadziewana serem huculskim, z rodzimymi wędzonymi śliwkami, rydzami i szałwią. Kulinarna jesień po polsku. Dynie Futsu Black za sprawą wyjątkowego, pięknego kształtu bardzo Zobacz więcej
daniu byłam już porządnie najedzona, ale na stole pojawiły się kolejne pyszności, więc jak można było odmówić? Danie nr dwa to pierś z kurczaka glazurowana sądeckim miodem spadziowym podana na Zobacz więcej
Mamałyga z bryndzą, czyli huculska kulesza, to tradycyjne danie pasterzy. Kulesza zastępowała im chleb podczas wypasu owiec. Ta prosta potrawa ma jedno zadanie – nakarmić. Jeśli jednak zmoczeni nagłym Zobacz więcej
ziemniaczanym, z kapusta i grzybami i serem) smażonymi w głębokim tłuszczu. Restauracja posiada rekomendację i jedną czapeczkę w żółtym przewodniku Gault& Millau. Będąc w Ustrzykach Górnych warto Zobacz więcej
dla okolicznej ludności. 6. Jak się doi kozy Schodząc pieszo z wzniesienia na którym stoi smolnicka cerkiew wstąpiliśmy do gospodarstwa produkującego kozie sery i trafiliśmy na trwające Zobacz więcej
domu była pewnego rodzaju mieszanką środkowoeuropejską. Były tam i potrawy powszechnie uznane za węgierskie, potrawy powszechnie uznane za huculskie, potrawy powszechnie uznane za czeskie czy też Zobacz więcej