ser podpuszczkowy wyrób

W moje ręce wpadła ciekawa przesyłka z firmy SwojskiWyrób 1. Podpiwek łódzki- Już wkrótce pokaże proces robienia domowego podpiwka. 2. Chusta serowarska- Niezbędny element do produkcji serów. Wkrótce Zobacz więcej
z książki R. Carroll "Domowy wyrób serów" plus moje modyfikacje 10 l świeżego mleka koziego 6 kropli naturalnej podpuszczki w płynie rozcieńczonej w 50 ml chłodnej niechlorowanej wody szczypta Zobacz więcej
Ricotta to włoski ser. Miękki, delikatny, mający szerokie zastosowanie w kuchni. Powstaje ze świeżej serwatki pozostałej po serach podpuszczkowych. Serwatka musi być świeża, powiedzmy maksymalnie 3 Zobacz więcej
Bullio
Bullio Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bullio
Domowa ricotta

Domowa ricotta 29

0
Ricotta to miękki, włoski ser, który powstaje z serwatki. Jest więc świetnym pomysłem na wykorzystanie serwatki, która zostanie nam z wyrobu sera podpuszczkowego (przepis na podpuszczkowy ser Zobacz więcej
Piórko. Ciekawy wynalazek, z którym spotkałam się dopiero niedawno(prawdopodobnie wielu z was już go zna). O co chodzi?Żółte sery rzadko są elementem mojej diety, jednak ten niskotłuszczowy ser żółty Zobacz więcej
ketchupem i wtedy podobno smakuje najlepiej... Ale z czym by go nie podać, twaróg wędzony jest po prostu doskonały. A oto jego resztki, więcej nie udało się zachować...: Przepis na twaróg ten sam co Zobacz więcej
CulinaryNotes
CulinaryNotes Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Culinarynotes
Czas na ser

Czas na ser 162

0
Najwyższy czas na własny ser podpuszczkowy. Swoich sił w serowarstwie miałam okazję spróbować podczas warsztatów organizowanych przez UMWM w Huszlewie. Warsztaty prowadził nietuzinkowy Serowar Zobacz więcej
- kaczych móżdżków - podrobów wieprzowych - mocno otłuszczonych gęsich wątróbek Tu nikt nie miał wątpliwości, że ostatnia ospowiedź jest prawidłowa. 6. Składnikiem tradycyjnej irlandzkiej zapiekanki Zobacz więcej
Najprostszy do zrobienia jest ser twarogowy, u mnie w wersji z podpuszczką. Ale prosty ser twarogowy to za mało:-). Musiałam nieco pokomplikować sprawę i z podpuszczkowego sera twarogowego zrobiłam Zobacz więcej
O robieniu serów pleśniowych na początku nawet nie myślałam, potem zaczęła we mnie kiełkować nieśmiała myśl, że może jednak. Kusiły, intrygowały, aż w końcu postanowiłam zmierzyć się z tematem. Po Zobacz więcej
Dziś polecam Wam przepis na domowy ser jogurtowy. Pyszny, kremowy i bardzo łatwy w przygotowaniu. Nasz idealnie sprawdził się na śniadanie z dodatkiem szczypiorku i ulubionych przypraw. Moje dzieci Zobacz więcej
Rozmaryn tak pięknie pachnie i rozrósł się wyjątkowo, że aż szkoda go przycinać. Przepis na roladki bakłażanowe i cukiniowe znalazłam w jednej z babskich gazet. Gdy kartkowałam czasopismo w oko wpadł Zobacz więcej
piekarniklaury
piekarniklaury Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Piekarnik Laury
SER CAMEMBERT

SER CAMEMBERT 237

0
Gdy zaczęłam wkraczać w dorosłość zauważyłam, że coraz większą wagę przywiązuję do minimalizmu. Poczułam, że większą wartość ma dla mnie jakość, a nie ilość. Przeniosło się to również do kuchni i Zobacz więcej
rstolp102
rstolp102 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Miód i Pieprz
Twaróg domowy

Twaróg domowy 89

0
podpuszczkowych świeżych, czy tez dojrzewających i tu właśnie zaczyna się pewien problem. Rolnik utrzymuje się ze sprzedaży własnych płodów, naturalne jest więc że zależy mu aby zawierać umowy, na Zobacz więcej
Lato. Ciepłe dni, w które mamy ochotę zjeść tylko coś lekkiego i biec dalej w poszukiwaniu przygody. Nawet gotować się nie chce bo przecież tak łatwo sięgnąć po chrupiące sałaty, młode warzywa czy Zobacz więcej
miejsca masarni i serowarni. Wędliny, wyroby garmażeryjne i majonezy wytwarzane są w oparciu o tradycyjne receptury, natomiast sery są wynikiem prób i błędów (tych błędów nie widać) pani Grażyny. Do Zobacz więcej
Bullio
Bullio Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bullio
Domowy ser koryciński

Domowy ser koryciński 30

1
To mój pierwszy eksperyment z produkcją domowego sera korycińskiego i muszę przyznać, że jest on bardzo udany. Z podanych składników uzyskałam ok. 900 g sera. Ser koryciński to lokalny ser Zobacz więcej
Tak się złożyło ostatnio, że zebrało mi się w lodówce kilka różnych serów. I pleśniowy, i miękki, i nawet jakiś z dodatkiem pomidorów. Stwierdziłam, że to chyba idealna sytuacja do zrobienia pizzy Zobacz więcej
Historia mojego wykonania chaczapuri jest prosta. Kiedyś tam naczytałam się o tym, jaka to kuchnia gruzińska jest pyszna... a całiem niedawno mój ukochany zabrał mnie do restauracji gruzińskiej blisko Zobacz więcej