ser podpuszczkowy wyrób

z książki R. Carroll "Domowy wyrób serów" plus moje modyfikacje 10 l świeżego mleka koziego 6 kropli naturalnej podpuszczki w płynie rozcieńczonej w 50 ml chłodnej niechlorowanej wody szczypta Zobacz więcej
Ricotta to włoski ser. Miękki, delikatny, mający szerokie zastosowanie w kuchni. Powstaje ze świeżej serwatki pozostałej po serach podpuszczkowych. Serwatka musi być świeża, powiedzmy maksymalnie 3 Zobacz więcej
Piórko. Ciekawy wynalazek, z którym spotkałam się dopiero niedawno(prawdopodobnie wielu z was już go zna). O co chodzi?Żółte sery rzadko są elementem mojej diety, jednak ten niskotłuszczowy ser żółty Zobacz więcej
ketchupem i wtedy podobno smakuje najlepiej... Ale z czym by go nie podać, twaróg wędzony jest po prostu doskonały. A oto jego resztki, więcej nie udało się zachować...: Przepis na twaróg ten sam co Zobacz więcej
CulinaryNotes
CulinaryNotes Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Culinarynotes
Czas na ser

Czas na ser 146

0
Najwyższy czas na własny ser podpuszczkowy. Swoich sił w serowarstwie miałam okazję spróbować podczas warsztatów organizowanych przez UMWM w Huszlewie. Warsztaty prowadził nietuzinkowy Serowar Zobacz więcej
, czyli zwierzęcego. Wyrób z dodatkiem tłuszczu roślinnego nie jest już masłem, tylko mieszanką masłopodobną, masmixem, itp. 3. Łosoś norweski nie jest dobrym źródłem: - witaminy B12 - witaminy C - Zobacz więcej
Najprostszy do zrobienia jest ser twarogowy, u mnie w wersji z podpuszczką. Ale prosty ser twarogowy to za mało:-). Musiałam nieco pokomplikować sprawę i z podpuszczkowego sera twarogowego zrobiłam Zobacz więcej
O robieniu serów pleśniowych na początku nawet nie myślałam, potem zaczęła we mnie kiełkować nieśmiała myśl, że może jednak. Kusiły, intrygowały, aż w końcu postanowiłam zmierzyć się z tematem. Po Zobacz więcej
Dziś polecam Wam przepis na domowy ser jogurtowy. Pyszny, kremowy i bardzo łatwy w przygotowaniu. Nasz idealnie sprawdził się na śniadanie z dodatkiem szczypiorku i ulubionych przypraw. Moje dzieci Zobacz więcej
Rozmaryn tak pięknie pachnie i rozrósł się wyjątkowo, że aż szkoda go przycinać. Przepis na roladki bakłażanowe i cukiniowe znalazłam w jednej z babskich gazet. Gdy kartkowałam czasopismo w oko wpadł Zobacz więcej
piekarniklaury
piekarniklaury Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Piekarnik Laury
SER CAMEMBERT

SER CAMEMBERT 233

0
Gdy zaczęłam wkraczać w dorosłość zauważyłam, że coraz większą wagę przywiązuję do minimalizmu. Poczułam, że większą wartość ma dla mnie jakość, a nie ilość. Przeniosło się to również do kuchni i Zobacz więcej
rstolp102
rstolp102 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Miód i Pieprz
Twaróg domowy

Twaróg domowy 85

0
podpuszczkowych świeżych, czy tez dojrzewających i tu właśnie zaczyna się pewien problem. Rolnik utrzymuje się ze sprzedaży własnych płodów, naturalne jest więc że zależy mu aby zawierać umowy, na Zobacz więcej
Lato. Ciepłe dni, w które mamy ochotę zjeść tylko coś lekkiego i biec dalej w poszukiwaniu przygody. Nawet gotować się nie chce bo przecież tak łatwo sięgnąć po chrupiące sałaty, młode warzywa czy Zobacz więcej
miejsca masarni i serowarni. Wędliny, wyroby garmażeryjne i majonezy wytwarzane są w oparciu o tradycyjne receptury, natomiast sery są wynikiem prób i błędów (tych błędów nie widać) pani Grażyny. Do Zobacz więcej
Tak się złożyło ostatnio, że zebrało mi się w lodówce kilka różnych serów. I pleśniowy, i miękki, i nawet jakiś z dodatkiem pomidorów. Stwierdziłam, że to chyba idealna sytuacja do zrobienia pizzy Zobacz więcej
Historia mojego wykonania chaczapuri jest prosta. Kiedyś tam naczytałam się o tym, jaka to kuchnia gruzińska jest pyszna... a całiem niedawno mój ukochany zabrał mnie do restauracji gruzińskiej blisko Zobacz więcej
We wrześniowej Piekarni Amber upiekliśmy wyjątkowy chleb. Przepis na ten chleb pochodzi z bloga Wisły Zapach chleba. Chleb jęczmienny z dojrzewającym serem i kminkiem, ma bardzo chrupiącą skórkę, Zobacz więcej
książki Ricki Carroll "Domowy wyrób serów" 10 l świeżego mleka szczypta bakterii starterowych mezofilnych 0,1 g podpuszczki mikrobiologicznej w proszku (na czubek łyżeczki) lub 8 kropli podpuszczki Zobacz więcej
ola
ola Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ola domowa
Serek podwędzany pokrzywą

Serek podwędzany pokrzywą 90

0
, nie mówiąc już o rolnictwie. Swój pierwszy wyrób seropodobny wykonałam dużo lat później i był to indyjski paneer. Od tamtej pory zdarzało mi się popełnić jakiś twarożek tu czy tam, raz nawet Zobacz więcej