ser ricotta z serwatki

Czasami bawię się w przygotowanie serkaLabneh, czyli arabskiego serka jogurtowego. Podczas jego przygotowania z 800 g jogurtu greckiego odcieka mi ok 250-300 ml serwatki.Wtedy wykorzystujęją do Zobacz więcej
Czasami bawię się w przygotowanie serka Labneh (arabski serek jogurtowy). Podczas jego przygotowania z 800 g jogurtu greckiego odcieka mi ok 250-300 ml serwatki.Wtedy wykorzystujęją do przygotowania Zobacz więcej
Ricotta z serwatki – Zrób sobie ser! Napisane Wrzesień 23, 2012 przez Klaudyna Hebda w Indeks | | Dzień dobry, Dziś w Zrób Sobie Ser, chciałam Wam pokazać, w jaki sposób przygotować pyszny ser Zobacz więcej
nata
nata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
bon appétit !
Mój pierwszy ser

Mój pierwszy ser 216

0
Wędrując po internecie w poszukiwaniu przepisu na tradycyjny polski chleb, trafiłam na blog W poszukiwaniu SlowLlife. A tam nie tylko przepisy chleba, no i sera domowej roboty. Lubię podejmować Zobacz więcej
Postanowiłam upiec ciasto tylko dla mnie z produktów, które mogę jeść bez ograniczeń i bez spustoszenia w organiźmie. Ciasto jest bezglutenowe, bezjajeczne, z serem ricotta, bo innego jeść nie mogę. Zobacz więcej
Ricotta to włoski ser, który produkowany jest z pozostałej serwatki po serach podpuszczkowych. Najczęściej wykorzystywany do dań słodkich, najpopularniejszy włoski deser z ricottą to cannolo, czy Zobacz więcej
Do wszystkich którzy robią sery, obojętnie jakie, które zostawiają po sobie serwatkę. Mam dla Was dobrą wiadomość. Nie wylewajcie jej więcej tylko przeróbcie na pyszną ricottę. No to co zaczynamy? Zobacz więcej
Krystyna Gerc
Krystyna Gerc Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Co na obiad?
Domowa ricotta

Domowa ricotta 266

1
Domowa ricotta Zrób sam biały serek domowymi sposobami. ser półsłodki - 1l mleka świeżego (nie UHT!!) - 1 szklanka śmietany 18% - 1 łyżka cukru - 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego - 1/2 łyżeczki imbiru Zobacz więcej
Wędzone ozorki wieprzowe » Ricotta - ser serwatkowy Ricotta - ser serwatkowy Składniki: - serwatka, - 3 cytryna lub ok. 0,1l octu 10%. Podgrzać serwatkę do temp. ok 95 stopni i w tej temp dodać sok Zobacz więcej
Jeśli macie przypadkiem trochę serwatki, możecie z powodzeniem przygotować własny ser ricotta :) Ser ten jest właśnie takim produktem, który tworzy się z "odpadków" pozostałych po produkcji innych Zobacz więcej
przez osiem dni schudłam już 3 kg :). W związku z tym pojawi się tu troszkę dietetycznych przepisów do wykorzystania (nie tylko dla tych, co zrzucają sadełko) jogurt naturalny o jak najmniejszej Zobacz więcej
moje pasje
moje pasje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
moje pasje
Domowy ser ricotta

Domowy ser ricotta 1005

0
Po zrobionym ostatniodomowym jogurcie, dojrzewałam powoli do zrobienia domowego sera. Wcześniej zdarzało mi się podobny robić, ale jedynie na zasadzie półproduktu do paschy wielkanocnej. Nie wiem Zobacz więcej
Domowa ricotta z serwatki Jak już na pewno wiecie bardzo lubię robić wszelakie domowe sery, choć chyba bardzo ... to mało powiedziane :-) Zastanawiam się aby umieścić na blogu kategorie sery co Wy na Zobacz więcej
się oddzielą, a serwatka będzie widoczna zdejmujemy z ognia i na chwilę odstawiamy. Sitko wykładamy gazą i odcedzamy ser (nie wyciskamy, niech sama serwatka odcieknie przez ok. 5-10 min). Wkładamy do Zobacz więcej
victoria
victoria Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Picantecooking
Ser a la ricotta

Ser a la ricotta 164

1
Kremowy, niesamowicie smaczny ser przypominający włoską ricottę. Czasami podobne przepisy można znaleźć pod nazwą domowy ser ricotta. Prawdziwa ricotta jest robiona nie z mleka, a z serwatki, która Zobacz więcej
Chyba każdy zna pyszny ser ricotta.. Kupujemy go najczęściej w sklepach, często nawet nie zastanawiamy się, czy jest on dobrej jakości. Nie oszukując się, nie zawsze spoglądamy na "etykietkę" Zobacz więcej
Na coniedzielnym Wrocławskim Bazarze Smakoszy, co jakiś czas pojawia się Pan Cypryjczyk i sprzedaje pyszne sery, zawsze u niego coś kupuję, zazwyczaj halloumi, ale tym razem wybór padł na ser lor. Zobacz więcej
Ricotta z grillowanymi brzoskwiniami: Zrób sobie ser! Napisane Październik 08, 2012 przez Klaudyna Hebda w Sery i serowarstwo | | Dzień dobry, Dwa dni temu było lato, dzisiaj mamy listopad (niestety). Zobacz więcej
Wiewi00ra
Wiewi00ra Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wiedźmienie
Renesansowy ser

Renesansowy ser 109

0
Korzystając z przywileju mieszkania na końcu świata, na którym występują krowy, zaopatruję się w świeże mleko. Bardzo świeże. Poranna kawa z mlekiem, które nie zaznało lodówki, a wieczorem było Zobacz więcej