Suwalszczyzna to miejsce po prostu bajeczne. Kiedy po raz pierwszy przyjechałam do Suwalskiego Parku Krajobrazowego (a było to już wiele lat temu), miałam wrażenie że znajduje się w Shire, czyli
Zobacz więcej
« Ice coffee z masą krówkową Koktajl z truskawkami i ... » Ser smażony Mimo, że to bomba kaloryczna to go uwielbiam. Myślę, że raz na jakiś czas na pewno nie zaszkodzi go zrobić i zjeść, a najlepiej z
Zobacz więcej
Przepyszny, rozpływający się w ustach z chrupiącą skórką ser smażony, to w połączeniu z frytkami i surówką idealne danie obiadowe. Musi być podany wprost z patelni, żeby nie stracił swoich walorów
Zobacz więcej
/ Bardzo smakuje mi smażony ser, więc często go robię :) Potrzebne składniki: soda, wiejski biały ser ( suchy ), suchy kwiat koperku, jajko, masło roślinne Sposób wykonania: Biały ser kruszymy i
Zobacz więcej
Sera ci u nas pod dostatkiem. Pysznego, kremowego, białego, koziego sera. Jeśli ktoś jest zainteresowany kupnem świeżego, wiejskiego sera i/lub mleka koziego to zapraszam do kontaktu. Jeśli ktoś ma
Zobacz więcej
Ser smażony według źródła to popularny w kuchni niemieckiej, śląskiej, wielkopolskiej i galicyjskiej ser wytwarzany z dojrzałego twarogu z mleka krowiego. Wytwarzany tradycyjnie w gospodarstwach
Zobacz więcej
Jecnica czyli w gwarze suwalskiej po prostu jajecznica. Na skowrodzie czyli przyrządzona na patelni. Przepisów na nią jest wiele, więc i ja dorzucam swój własny. Czy będzie smakowała - oceńcie sami :)
Zobacz więcej
Czy wędrowanie może być przyjemne jeśli sypie śnieg, deszcz wpada za kołnierz, a wiatr taki, że głowę urywa...? Jasne, pod warunkiem, że wędrujecie z bratnią duszą, z kimś z kim możecie przysłowiowe
Zobacz więcej
Kindziuk suwalski A tu foto kindziuka po 13 miesiącach i kolejnych wędzeniach: Przepis oryginalny: Źródło przepisu "Bierze się z wieprzaka części - surowe, ale już dobrze wystudzone - jak
Zobacz więcej
Dzisiaj zamieszczam przepis na pyszny twaróg, który bez problemu zrobicie sami w domu. Dlatego nie zastanawiajcie się ani chwili tylko pędźcie do kuchni. Na pewno będziecie zadowoleni z efektów i już
Zobacz więcej
Węgorz w galarecie po suwalsku Składniki: - węgorz świeży - smalec Sposób wykonania wg. mojej mamy: Węgorza najlepiej żywego (świeżego) oczyszczamy ze śluzu. Metody są różne. Piasek, sól… Następnie
Zobacz więcej
Torcik warzywny z pestoPomysł na ten torcik przyszedł z suwalskiej restauracji Rosmarino (zdecydowanie najlepszej w mymrodzinnym mieście) - figurował tam jako "torcik po suwalsku". Nie znajduję w nim
Zobacz więcej
Kto spróbował ten wie, że najlepszy jest właśnie piernik suwalski. Czym różni się od pozostałych? Chyba już tylko nazwą ;) Tak czy inaczej darzę go dużym sentymentem. A że sama urodziłam się w
Zobacz więcej
Kindziuk w pęcherzu Robi się identycznie jak suwalski, tylko proporcje troszkę inne i opakowanie. Składniki: - I wieprzowa 50% (np. z szynki) - boczek wieprzowy 50% tłusty - pęcherze wieprzowe, -
Zobacz więcej
No i zaczęło się. Czwartek to pierwszy dzień VI Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu. Wydarzenia tego wyczekiwałam już od dawna.Pisałam o tym fakcie na łamach bloga już nie raz. Dzięki
Zobacz więcej
Ser koryciński - domowy Przepis na ten ser znalazłam U DOROTY.......ale ten mój trochę mi nie wyszedł. Smakował wybornie ale w niczym nie przypominał oryginału. Wiem że to moja wina bo chciałam go
Zobacz więcej
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam jarmarki wszelkiego rodzaju, stragany, stoiska ze swojskim jadłem, czy rękodziełem... Zabrała mnie więc Mama na Suwalski Jarmark Folkloru. To taka lokalna impreza, na
Zobacz więcej
Przedstawiam tańszą wersję, bo z sera salami i sera wędzonego. Jest to danie, chyba jedno z najszybszych na świecie :D, bardzo smaczne, niesłychanie syte, ale kaloryczne, podane z frytkami i ulubioną
Zobacz więcej
Kindziuk suwalski Tak wygląda po ok. trzech latach od produkcji. Przechowywany w temp ok 6 stopni. Przepis oryginalny: "Bierze się z wieprzaka części - surowe, ale już dobrze wystudzone - jak
Zobacz więcej