ser włoski

Potrawy w stylu low carb ostatnio coraz częściej goszczą na naszym stole. Smakują zarówno nam dorosłym jak i dzieciakom, a że przy okazji sprzyjają figurze :-) - taki efekt uboczny. Przepisów szukam Zobacz więcej
W warzywniakach już jakiś czas temu pojawił się fenkuł prosto z Italii i już kilka razy go piekłam, a dzisiaj prezentuję go w towarzystwie swojskiego ziemniaka i równie dobrze znanej nam marchewki Zobacz więcej
Z caponatą, jak z bigosem – istnieje sporo jej wersji i zapewne każda włoska gospodyni ma swój własny przepis. To taki gulasz z sosem słodko kwaśnym, bardzo prosty w przygotowaniu, jak wszystkie Zobacz więcej
Polska kuchnia wielkanocna z pewnością jest Wam doskonale znana – mamy wszak doskonały żurek, białą kiełbasę, jarzynową sałatkę i jajka w milionach odsłon. Ale zastanawialiście się kiedyś co na Zobacz więcej
blog.I.lovelife
blog.I.lovelife Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
I LOVE LIFE
Domowy makaron włoski

Domowy makaron włoski 37

Dla wszystkich miłośników makaronów (do których sami się zaliczamy :)), przestawiamy przepis na pyszny włoski makaron, który możecie sami przygotować w domu. Taki makaron jest o wiele smaczniejszy niż Zobacz więcej
Jestem wielką fanką włoskiego jedzenia! Wszystko co włoskie jest boskie i basta. Poniżej mix zdjęć z naszych zeszłorocznych podróży do Włoch. Co dobrego jedliśmy i piliśmy? Bruschetta Grzanka z Zobacz więcej
Scamorza należy do gatunku serów ciągnących i pochodzi z południowych Włoch. Tradycyjnie wyrabiana była z mleka krowiego, owczego bądź mleka bawołu. Dojrzewa tylko 2-3 dni. Właśnie dojrzewanie różni Zobacz więcej
Przepis na szybki chleb włoski. Szybki w przygotowaniu, szybki w pieczeniu czego chcieć więcej. tak naprawdę nawet na śniadanie możemy go upiec wstając godzinę wcześniej niż reszta rodziny;)Przepis Zobacz więcej
ElaD
ElaD Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com
Włoski ser guido

Włoski ser guido 119

To włoski ser nie tak rozpowszechniony jak mozzarella, ricotta czy provolone, ale równie doskonały. Przepis wypracowany przez Włocha w Stanach Zjednoczonych. Guido Giuntini chciał stworzyć w Stanach Zobacz więcej
Ostatnio wzięłam się za kolejny włoski ser, jako że wyjątkowo nam włoskie smakują, np.mozzarellastała się u nas hitem nawet dla tych, którzy dotąd jej nie lubili:-). Tym razem wybrałam montasio i Zobacz więcej
Bel Paese to popularny włoski ser, krótkodojrzewający, o łagodnym, maślanym smaku, produkowany od początku XX wieku. Nie jest trudny do zrobienia, ale ze względu na specyficzną technologię wymaga Zobacz więcej
Ten ser wyjątkowo mi się udał, wyszedł dokładnie taki jak lubimy - nie za twardy, łagodny w smaku, o konsystencji podobnej do mozzarelli. Dziewczyny miały chęć zjeść po prostu cały ser bez niczego, Zobacz więcej
Asiago pochodzi z północnych Włoch i jest warzony z mleka krowiego albo mieszanki mleka krowiego i koziego. Mój asiago w całości zrobiłam z mleka krowiego. Nie mogę nigdzie namierzyć w okolicy Zobacz więcej
Ser "Robiola Piemonte" to ser w miarę łatwy do zrobienia, krótkodojrzewający, wytwarzany z mleka krowiego, koziego lub owczego lub mieszanki wszystkich trzech. Z mleka pasteryzowanego lub świeżego. Ja Zobacz więcej
Bocconcini to ser, który nie może nie smakować:-). Takie jest moje subiektywne zdanie. Są to małe kawałeczki mozzarelli, przechowywane albo w serwatce, albo w solance, albo w oliwie z ziołami. I Zobacz więcej
Szczęśliwego Nowego Roku! Felice Anno Nuovo! Od jakiegoś czasu mam dość mocny skręt w kierunku kuchni włoskiej. I nie mam tu na myśli tylko pizzy i makaronów, które są świetne, ale także wędliny, Zobacz więcej
Kluczyk
Kluczyk Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuję i zjadam
Duszony fenkuł (koper włoski)

Duszony fenkuł (koper włoski) 9008

I kolejny dodatek do dania głównego. Duszony fenkuł ma zaskakujący smak. Składniki: fenkuł oliwa sól Przygotowanie: Pokrójcie koper włoski dość drobno. Duście w rondlu z grubym dnem na oliwie przez Zobacz więcej
Jakieś 2 lata temu odkryłam, że pieczenie warzyw pozwala na wydobycie z nich nowych, dotąd nieznanych mi pokładów smaku. Zwykła marchewka czy burak przestają być zwykłe i zyskują coś nieuchwytnego - Zobacz więcej
Makaron z serem i pomidorkami Odkąd zakochałam się w makaronach moim marzeniem było pojechać do Włoch i smakować się bez końca w potrawach z ich udziałem. Na szczęście w naszych sklepach są oryginalne Zobacz więcej
Nie jest to klasyczny asiago, chciałam dodać do niego coś nowego, żeby było całkiem inaczej. Pokazywałam już asiago z papryczką piri-piri, a tym razem jest to asiago ze słodką skórką - kakao z miodem Zobacz więcej