ser włoski

To włoski ser nie tak rozpowszechniony jak mozzarella, ricotta czy provolone, ale równie doskonały. Przepis wypracowany przez Włocha w Stanach Zjednoczonych. Guido Giuntini chciał stworzyć w Stanach Zobacz więcej
Ostatnio wzięłam się za kolejny włoski ser, jako że wyjątkowo nam włoskie smakują, np.mozzarellastała się u nas hitem nawet dla tych, którzy dotąd jej nie lubili:-). Tym razem wybrałam montasio i Zobacz więcej
Bel Paese to popularny włoski ser, krótkodojrzewający, o łagodnym, maślanym smaku, produkowany od początku XX wieku. Nie jest trudny do zrobienia, ale ze względu na specyficzną technologię wymaga Zobacz więcej
w długie wałeczki i pokroiłam jak kopytka:-). Nie było to może bardzo artystyczne rozwiązanie, ale za to bardzo praktyczne. Włoski ser bocconcini na podstawie książki Mary Karlin "Artisan Cheese Zobacz więcej
długo - w sumie dokładnie 38 dni, ale cały czas musiałam wojować z pojawiającą się pleśnią na skórce (przecierałam ją solanką). Wojna z pleśnią zakończyła się zwycięstwem (moim, nie pleśni) po ok. 25 Zobacz więcej
kształt kręgu, nie miałam jak zawiesić sera w mojej mikro-dojrzewalni. Włoski ser caciocavallo 7,5 l świeżego mleka szczypta bakterii mezofilnych 2,5 ml naturalnej podpuszczki w płynie Powoli Zobacz więcej
Greta
Greta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
winegreta
Babka włoska z serem ricotta

Babka włoska z serem ricotta 149

0
Babka włoska z serem ricotta | Wariacje Grety :) Przejdź do wpisów Makarony Miary i porady Zupy Przystawki Dania główne Ciasta i torty Wariacje Grety :) Pomysły na smaczne dania….Zapraszam serdecznie Zobacz więcej
Ser fontina wytwarzany jest we włoskiej Dolinie Aosty już od średniowiecza, a w 1996 roku uzyskał status Chronionej Nazwy Pochodzenia (Wikipedia). Sery "fontino-podobne" wytwarzane są w wielu krajach Zobacz więcej
Wielbicielką serów pleśniowych niebieskich nie jestem, ale jednego domownika - wielbiciela mam, dlatego mogę zarówno zaspokajać moją serowarską ciekawość, jak i uwarzyć ser, który smakuje. Dziś Zobacz więcej
Makaron z serem i pomidorkami Odkąd zakochałam się w makaronach moim marzeniem było pojechać do Włoch i smakować się bez końca w potrawach z ich udziałem. Na szczęście w naszych sklepach są oryginalne Zobacz więcej
ze smakiem sera, a wręcz przeciwnie - smaki uzupełniają się wzajemnie. Włoski ser Montasio z glazurą miodową na podstawie 2 przepisów: z książki Mary Karlin "Artisan Cheese Making at Home" oraz Ricki Zobacz więcej
. Jej to nikt się nie oprze. Znika jako pierwsza. SKŁADNIKI: kurczak do 1.5 kg. domowa włoska przyprawa do mięs i marynat ( przepis tutaj ) 3 łyżki sól 3/4 płaskiej łyżki pieprz 1/3 łyżeczki oliwa z Zobacz więcej
(u Nas już nie ma połowy). DROŻDŻOWA BABKA MAK-ORZECH WŁOSKI-SER-POWIDŁA Składniki: ciasto 40 g drożdży świeżych 3/4 szklanki mleka 4 łyżki cukru 1/2 kg mąki pszennej szczypta soli 100 g masła 3 całe Zobacz więcej
Nadal pozostajemy w kuchni włoskiej. Oprócz makaronów, oliwy i serów bardzo popularne są w niej także świeże warzywa. A z tych najlepiej przygotować sałatki. Ponieważ u nas wiosna tuż, tuż, mam Zobacz więcej
Potrzebujesz: 500 gramdyni 1,5 litra bulionu cebula biała włoska 2 łyżki oliwy z oliwek kromka chleba wiejskiego boczek lub panczetta 2 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki śmietanki 36% 1 łyżeczka Zobacz więcej
Coś sytego na szybko, chrupiąca bulka, ciągnący się ser, kurczak oraz cudownie pachnące zioła i suszone pomidory - palce lizać .Włoska kanapka z ciągnącym się serem i kurczakiem. 2 bułki 1 udko z Zobacz więcej
lub każde inne -puszka duża tuńczyka w oliwie z oliwek -ser kozi lub owczy tarty -puszka kukurydzy -czerwona papryka -awokado -glassa di soia z octem balsamicznym z Modeny -oliwa z oliwek Sałatę wsyp Zobacz więcej
Tortilla „po włosku”, z kurczakiem, rukolą i serem Grana Padano wrz 28, 2011 Po zwariowanym dniu w pracy miałam ochotę na smaczną kolację ale jednocześnie byłam zbyt zmęczona żeby ambitnie podejść do Zobacz więcej
serwatki ze skrzepu jeszcze przed uformowaniem go w ser. Włoski ser Caciotta przepis stąd 7,5 l świeżego mleka szczypta bakterii starterowych termofilnych 1/2 łyżeczki naturalnej podpuszczki w płynie Zobacz więcej
stopniu smakowałby podobnie, i udało mi się :-) Makaron według przepisu, który dziś przedstawię, smakuje wybornie, i zawiera włoskie smaki i zapachy- czosnek, bazylię , oregano, świeże pomidory, Zobacz więcej