ser zgliwiały

bachusza sana
bachusza sana Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jaka piękna katastrofa
Ser zgliwiały

Ser zgliwiały 261

1
{{headerMessage}}
A jednak odważyłam się i nie żałuję. Mój stargany żołądek nie narzekał. Przeciwnie - był zachwycony! Ser zgliwiały jest absolutnym mistrzem. Chodziłam dookoła niego trochę jak pies wokół jeża. Bardzo Zobacz więcej
BibliaSmakow
BibliaSmakow Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Biblia Smaków
Ser smażony/zgliwiały

Ser smażony/zgliwiały 434

0
{{headerMessage}}
Ser smażony/zgliwiały 28 Flares Facebook 28 Pin It Share 0 Google+ 0 Filament.io Made with Flare More Info'> 28 Flares Składniki: 1kg tłustego, wiejskiego twarogu 1 łyżka masła 3 jajka 1 łyżka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, jest zdecydowanie śmierdzącym serem. "Zgliwiały" brzmi jakoś tak, mało wyraziście, a coś co smakuje tak jak ten smażony twaróg, zasługuje na charakterną nazwę. Dlatego właśnie to dziwne zdanie (z Zobacz więcej
vry
vry Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Lubczyk i wanilia
Ser zgliwiały i zasmażony

Ser zgliwiały i zasmażony 86

0
{{headerMessage}}
Na wstępie bardzo przepraszam czytelników ale w tym miesiącu mam bardzo dużo spraw prywatnych dlatego w styczniu może być mało wpisów. Obiecuję jednak mimo wszystko dodawać je jak najczęściej a od Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Albo się go kocha, albo nienawidzi. Innej opcji nie ma. Zastanawiałam się dlaczego twaróg do smażenia musi zgliwieć. I wiem. Wypróbowałam różne sposoby smażenia twarogu. Rzeczywiście im bardziej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
odrobiną sody oczyszczonej i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 2-3 dni. Następnie włożyć zgliwiały ser na patelnię i ze stopioną margaryną smażyć na małym ogniu do całkowitego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jako dziecko bardzo często jadałam żółty ser pokrojony w grube plastry. Mama panierowała go jak kotleta i smażyła. Uwielbiałam takie jedzenie, nawet bardziej niż tradycyjnego kotleta który nie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
(mój stał 3 dni ).Może w tym czasie zacząć pachnieć podobnie jak sery pleśniowe. . Po tym czasie w rondelku stopić masło i dodać do niego zgliwiały twaróg. Na bardzo małym ogniu zasmażać go dodając Zobacz więcej
krzywakromeczka
krzywakromeczka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
krzywa kromeczka
Ser zmądrzały

Ser zmądrzały 39

0
{{headerMessage}}
Znacie ten przysmak? Może jest on odrobinę kontrowersyjny bo to nic innego jak zgliwiały, "brzydko pachnący" ser, ale jest to przysmak nieodłącznie kojarzący mi się z domem rodzinnym. Moja mama robi Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Sery smażone można przygotować w formie naturalnej, bez dodatków oraz z dodatkami np. z kminkiem.Tym razem przygotowałam ser smażony z suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, dzięki temu dodatkowi Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Twarożki ołomunieckie, czyli po czesku Olomoucké tvarůžky to rodzaj miękkiego sera dojrzewającego. Charakteryzują się woskowożółtą barwą i intensywnym zapachem. Jeśli ktoś nie miał z nimi styczności Zobacz więcej
Wiewi00ra
Wiewi00ra Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wiedźmienie
Bułka z serem po Tatowemu

Bułka z serem po Tatowemu 96

0
{{headerMessage}}
Mąż mój, z racji nawału innych obowiązków gotuje rzadko. Ale jak już gotuje, to gotuje! Ostatnio przyrządził nam buły z serem. Ale proszę mi nosem nie kręcić! Genialne były bułyszcza. Z SEREM Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Do wyrobu domowego sera topionego konieczny jest twaróg wiejski, niepasteryzowany!. Czas dojrzewania sera to 4-5 dni, ważne jest aby w domu było ciepło, bo bakterie mogą szybciej zadziałać. Aby Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Taki ser moja prababcia robiła Wielkanoc – musiał znaleźć się w koszyku ze Święconką, teraz tę tradycję kontynuuje moja ciocia. Ser ma bardzo ciekawy smak, obecność kminku sprawia, że nieco przypomina Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ser smażony może mieć dwie postacie: naturalną, bez dodatków oraz z dodatkiem kminku. Przepis na ten ser smażony z kminkiem mam od mojej babci. Babcia bardzo często go robiła, właściwie zawsze gdy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przecież daleko sięgać. Wystarczy przyjrzeć się, czy też poczuć z bliska smażony ser zgliwiały. Sam usmażony ser nie śmierdzi i jest bardzo smaczny. Ale ta sfermentowana, pożółkła, oślizła masa z Zobacz więcej
daylicooking
daylicooking Obserwuj blogaObserwujesz bloga
daylicooking
Domowy serek topiony

Domowy serek topiony 116

1
{{headerMessage}}
. Kupowałosięje wszklanych butelkach i szybko chowało do lodówki,żebynieskwaśniało. A jak już skwaśniało, to było tak pyszne, że teraz nic mu nie dorówna. Można było z niego zrobić swojski Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Do niedawna zupełnie mi nie znana rzecz, a od niedawna wspaniały dodatek do niemalże wszystkich potraw gdzie tylko można wepchnąć ser - pizzy, kanapek, tart. Ser smażony robi się z białego twarogu, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
się po całej desce serów i wtedy zwróciliśmy uwagę, że jest jakiś inny niż wszystkie sery. To ser zgliwiały (czyli taki zżółkły twaróg), który się smaży doprawiając solą i czasami kminkiem. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tradycyjny wielkopolski ser. Dawniej wyrabiany w domach, teraz także do kupienia w sklepie. Wierzcie mi jednak, że warto pokusić się i zrobić go samemu. Warunek jest jeden, trzeba zaopatrzyć się w Zobacz więcej