serbski

na grubsze plasterki a potem w słupki. Jabłka także dodać do sosu.Banany obrać przekroić wzdłuż na pół pokroić na plasterki i wymieszać z sosem. Sałatę rozdzielić na niezbyt duże kawałki,umyć Zobacz więcej
Serbska pljeskavica Bałkańskich klimatów ciąg dalszy. Tym razem przygotowałem „serbskie hamburgery”, czyli pljeskavicę. Standardowy przepis na pljeskavice to mieszanka różnych mięs mielonych / Zobacz więcej
qualietta
qualietta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Skarbnica smaków
Serbska boranja

Serbska boranja 83

0
Dziś chciałabym zaprezentować przepis na serbską potrawkę z wieprzowiny - boranję. Składniki: 1/2 kg łopatki wieprzowej, 1/2 kg świeżej zielonej fasolki szparagowej lub opakowanie mrożonej, 1 duża Zobacz więcej
Pin It Ostatnio znajomy Serb poczęstował nas miesnymi grillowanymi kotletami. Pyszne ! Sezon grillowy na rozbiegu, więc pljeskavica będzie doskonałym zamiennikiem dla tłustawej karkówki ! Pljeskavica, Zobacz więcej
Po niesamowitej w smaku wieprzowinie z ryzem po serbsku, przyszedł czas na serbski Djuveč. Wiadomo, ze kuchnia serbska to potrawy z papryką czy bakłażanem w tle...także i tu oczywiści nie mogło ich Zobacz więcej
Dzisiaj coś co dość rzadko robimy, czyli zupa. Za oknem zimowa pogoda, więc naszła nas ochota na coś lekkiego i rozgrzewającego. Dlaczego serbska? taki przepis wpadł nam w ręce i wydał się bardzo Zobacz więcej
Dziś proponuję Wam serbską wersję gołąbków, które różnią się nieco od polskich. Mogę tylko napisać, że podczas ich duszenia po całym domu roznosił się obłędnie apetyczny zapach. Składniki: 1 główka Zobacz więcej
Serbia kojarzy mi się wyłącznie dobrze, aczkolwiek ekstremalnie. Serbska restauracja w Warszawie „Mały Belgrad” serwuje pyszne jedzenie, a i w ogromnych porcjach. Dwie poznane studentki także stanowią Zobacz więcej
ciasto przez kwadrans. Formę do pieczenia (21 x 21 cm) wysmarować smalcem, wylać ciasto do formy i wstawić do nagrzanego do 195 C piekarnika (u mnie piecyk gazowy). Piec godzinę. Po upieczeniu chleb Zobacz więcej
Pożywne danie kuchni serbskiej, znane również w Chorwacji. Połączenie kiełbasek, kiszonej kapusty i ziemniaków stanowi w zasadzie cały obiad. Pikantnie doprawione, pachnące trochę korzennie jest Zobacz więcej
Serbia...perła w koronie Bałkanów. Serbia to kulinarne rozdroże Europy. Współczesna kuchnia serbska to mieszanka wpływów śródziemnomorskich, zwłaszcza greckich i tureckich oraz środkowoeuropejskich - Zobacz więcej
. Zwykle wychodzi szklanka mąki gryczanej zmieszana z odrobiną kukurydzianej, do tego proszek do pieczenia. Białko można oddzielić od żółtka i ubić, naleśniki będą wtedy bardziej puszyste. Dodajemy Zobacz więcej
Serbska zapiekanka z fasolką i papryką Lekkie danie na letni obiad, inspirowane kuchnią bałkańską :) Składniki (4 porcje): 2 woreczki ryżu czerwona papryka 30 dag fasolki szparagowej 2 małe cebulki Zobacz więcej
Dzisiaj mam dla Was ciekawą i smaczną propozycję na mielonego. Jest to pljeskavica czyli serbski kotlet mielony z papryką i serem żółtym. Jak widać każdy kraj ma swój własny kotlet mielony. My też Zobacz więcej
Tradycyjny serbski chlebek kukurydziany zbałkańskimserem i szklanką kefiru może być pysznym śniadaniem, wczesnopopołudniową przekąską lub wieczorną kolacją. Dla mnie może być każdym posiłkiem, Zobacz więcej
cukinią i oliwkami, który idealnie nadaje się do zjedzenia na kocyku. Ta wersja to modyfikacja serbskiego ciasta kukurydzianego (przepis tutaj), które kiedyś już robiłam. Wszystkie sypkie składniki Zobacz więcej
Powoli chyba muszę zaakceptować myśl, że święta się skończyły i znów nadeszła szara rzeczywistość :-( do następnych świąt jeszcze daleko a mnie lenistwo życiowe jakoś nie opuszcza. Więc wraz z Zobacz więcej
Powoli chyba muszę zaakceptować myśl, że święta się skończyły i znów nadeszła szara rzeczywistość do następnych świąt jeszcze daleko a mnie lenistwo życiowe jakoś nie opuszcza. Więc wraz z padającym Zobacz więcej
, pljeskavicę. Istnieje wiele fantazji na temat tego mielonego przekładańca, ale my mieliśmy okazję spróbować serbskiej wersji z nadzieniem serowym. Turecki gospodarz i nieugięty operator grilla, nie Zobacz więcej
garnka) pozostaje przez pewien czas bardzo wyraźna. Ale może to takie serbskie zabobony. Do tej pory jak nie miałam pieca do pieczenia papryki piekłam je na grilu. W ten sposób upieczona papryka jest Zobacz więcej