serca gęś

Oładek czyli placuszek, w wersji nieco ‚vintage’, bo z książki po mojej prababci. Zbierała cotygodniowe dawki przepisów wydawanych w jakimś czasopiśmie, introligator (a może pradziadek?) wszystko Zobacz więcej
navynut
navynut Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Navynut
172

172 78

0
w garnku z odrobiną wody. Naprawdę nie miałam pojęcia, że tyle osób korzysta z przepisów na moje sałatkowe szaleństwa - komentarze pod poprzednim wpisem to miód na moje serce :) Sezon na pobudki z Zobacz więcej
Basia Ritz organizowała przed świętami konkurs w którym do wygrania były 3 książki autorki. Jestem jedną z trzech szczęśliwców które taką książkę otrzymały. Kopertę otwierałam z bijącym sercem, z Zobacz więcej
Zapraszam na talerz pysznego rosołu z gęsiny. Jego smak jest zupełnie inny niż tradycyjnego rosołu z kury, zdecydowanie jest intensywniejszy i bogatszy. Spróbujecie? :-) Potrzebujemy: podroby Zobacz więcej
STAR WARS odbywały się zawody w budowaniu statków.Najlepsze pojazdy kosmiczne,które potem przechodzą do masowej produkcji, wybierało nie jakieś tam zwykłe jury, a najprawdziwsi Szturmowcy! Serce biło Zobacz więcej
Chodziła za mną gęś , a kaczka wylądowała w piekarniku :) Składniki kaczka , ok 3 kg Farsz : podroby (żołądek , wątróbka i serce kaczki) 15 dag boczku surowego 15 dag pieczarek 1 cebula 1 dymka 1 Zobacz więcej
Całym sercem wspieram akcję promującą polską gęsinę. Nie ma się co oszukiwać, że polska kuchnia jest fantastycznie kojarzona na całym świecie. Zagranicznych szefów podpytuje z czym kojarzy im się Zobacz więcej
Inspirowany XIX-wiecznym, wielkopolskim przepisem krupnik na podrobach i resztkach gęsi pozostałych po daniu głównym. Ciekawym dodatkiem jest pasztecik zrobiony w szyi gęsiej. Przepis bierz udział w Zobacz więcej
Babka ziemniaczana znana jest w niemal całej Polsce. Jest to tradycyjne danie kuchni żydowskiej - kugel, które przyjęło się w różnych regionach pod różnymi nazwami, stając się polskimi daniami Zobacz więcej
kuchnia późno-letnia..... i pierogi z jagodami.... Wieczory pachą nadchodzącą jesienią i dymem ognisk z sadu. Nad rzeką cykają świerszcze, a za płotem gęgają gęsi. Przywitał mnie merdający ogon Zobacz więcej
(1) Pieczywo (49) Pierogarnia (9) Potrawy mięsne (129) Potrawy wegetariańskie (47) Potrawy z kurczaka (28) Potrawy z ryb (9) Przekąski (7) Przetwory (1) Sałatki (13) Sosy (7) Surówki (1) Torty (22) Zobacz więcej
wyjątkowo się starali, bo nagroda Grand Prix Nocy Restauracji ma coraz większe znaczenie. Na najlepszą potrawę każdy mógł oddać swój głos. Teraz już znamy zwycięzców i ich wspaniałe dania. W Gdańsku Zobacz więcej
Spacerujemy po lesie. Nad naszymi głowami hałasują gęsi. Odlatują w pośpiechu. - I gdzie one tak lecą, mamo? - Tam, gdzie będzie im lepiej, cieplej... do Afryki, na południe Europy... - W Afryce to Zobacz więcej
Pytaliście mnie o jakiś łatwy szlak w Tatrach dla zupełnych amatorów i aby było to coś innego niż Dolina Kościeliska czy Chochołowska (obydwie uwielbiam i kocham całym sercem ;-) ), dlatego proponuję Zobacz więcej
i sezonowości. Tylko w ten sposób zagwarantujemy sobie najwyższą jakość i najlepszy smak. GĘŚ PIECZONA FASZEROWANA KASZĄ GRYCZANĄ Składniki: - 1 gęś (około 4 kilogramów) z podrobami - 1,5 litra wody Zobacz więcej
była dla mnie zupełnie nowym odkryciem. Owszem, nie był mi obcy pasztet z gęsi i nawet kiedy miałam 3 lata moją przyjaciółką była gęś Tasia. Tak, tak prawdziwa gęś, która mieszkała u Babci w Zobacz więcej
moczowych, zaparcia, kolki, migreny, dolegliwości serca, a nawet miażdżyca naczyń(*) Nic tylko korzystać z ich walorów Składniki (na 4 porcje): 2 duże pojedyncze piersi kurczaka sól, pieprz 1 Zobacz więcej