serca gęsie

Jeśli lubicie podroby to pewnie znacie ten przepis, jeśli nie znacie to koniecznie spróbujcie ;) Przepis dla 4 osób 1 kg. Gęsich serc 200 g. Cebuli 2 ząbki czosnku Łyżka gęsiego tłuszczu Spora garść Zobacz więcej
Nie przepadam za podrobami, ale czasami próbuję coś z nich ugotować. Tym razem udusiłam gęsie serca w białym winie. Składniki: 3/4 kg gęsich serc 3 szalotki pieprz sól 3/4 szklanki białego wina liść Zobacz więcej
Oładek czyli placuszek, w wersji nieco ‚vintage’, bo z książki po mojej prababci. Zbierała cotygodniowe dawki przepisów wydawanych w jakimś czasopiśmie, introligator (a może pradziadek?) wszystko Zobacz więcej
navynut
navynut Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Navynut
172

172 78

0
w garnku z odrobiną wody. Naprawdę nie miałam pojęcia, że tyle osób korzysta z przepisów na moje sałatkowe szaleństwa - komentarze pod poprzednim wpisem to miód na moje serce :) Sezon na pobudki z Zobacz więcej
Basia Ritz organizowała przed świętami konkurs w którym do wygrania były 3 książki autorki. Jestem jedną z trzech szczęśliwców które taką książkę otrzymały. Kopertę otwierałam z bijącym sercem, z Zobacz więcej
Zapraszam na talerz pysznego rosołu z gęsiny. Jego smak jest zupełnie inny niż tradycyjnego rosołu z kury, zdecydowanie jest intensywniejszy i bogatszy. Spróbujecie? :-) Potrzebujemy: podroby Zobacz więcej
STAR WARS odbywały się zawody w budowaniu statków.Najlepsze pojazdy kosmiczne,które potem przechodzą do masowej produkcji, wybierało nie jakieś tam zwykłe jury, a najprawdziwsi Szturmowcy! Serce biło Zobacz więcej
Gęsie szyjki nadziewane inaczej gęsie pipki. Potrawa pochodząca z kuchni żydowskiej bardzo głęboko zakorzeniona w Lubelszczyźnie, kresach wschodnich. Niektóre lubelskie wsie i miasteczka do II Wojny Zobacz więcej
Całym sercem wspieram akcję promującą polską gęsinę. Nie ma się co oszukiwać, że polska kuchnia jest fantastycznie kojarzona na całym świecie. Zagranicznych szefów podpytuje z czym kojarzy im się Zobacz więcej
Inspirowany XIX-wiecznym, wielkopolskim przepisem krupnik na podrobach i resztkach gęsi pozostałych po daniu głównym. Ciekawym dodatkiem jest pasztecik zrobiony w szyi gęsiej. Przepis bierz udział w Zobacz więcej
gryczanej z kaszą jaglaną i mielonym indykiem oraz sosem grzybowym Kopytka z pieczonej dyni z estragonem i gulasz z gęsich serc i boczniaków Mi najbardziej smakował gulasz z gęsich serc i boczniaków Zobacz więcej
, głównie boczek – skwarki z boczku. Dla mnie najbliższa sercu jest nazwa „babka ziemniaczana” :). 2 kg ziemniaków mączystych, 200 g cebuli, 200 g boczku wędzonego parzonego, 2 - 3 jajka (ja użyłam Zobacz więcej
Ogromne bazary pełne przypraw , gwar i koloryt – tak jawią nam się Indie. Na myśl o podróży z podekscytowania dostajemy gęsiej skórki. Tak różna od polskiej kuchnia już dawno podbiła nasze serca. Zobacz więcej
kuchnia późno-letnia..... i pierogi z jagodami.... Wieczory pachą nadchodzącą jesienią i dymem ognisk z sadu. Nad rzeką cykają świerszcze, a za płotem gęgają gęsi. Przywitał mnie merdający ogon Zobacz więcej
w Poznaniu? Nagroda trafiła do rąk szefa kuchni restauracji Blow Up Hall - Tomka Trąbskiego. Przygotował on polędwicę wołową ze smardzami nadziewanymi musem z perliczki i sosem z kaczki. Brzmi Zobacz więcej
Spacerujemy po lesie. Nad naszymi głowami hałasują gęsi. Odlatują w pośpiechu. - I gdzie one tak lecą, mamo? - Tam, gdzie będzie im lepiej, cieplej... do Afryki, na południe Europy... - W Afryce to Zobacz więcej
. smaki niestety nie moje, ale jestem pewna, że koneserzy byliby zachwyceni. grasica cielęca duszona w winie no i danie główne nr 1- absolutnie cudowne! polecam każdemu :) dorsz na musie z buraczków, Zobacz więcej
. Z niewątpliwym żalem w oczach i wielkimi świńskimi polikami… Ze smutnymi minami i sercami. Ach…, jakież to wtedy było okropne, jakie nieludzkie… Ten widok dzieciaków bawiących się na naszej ulicy. Zobacz więcej
Pytaliście mnie o jakiś łatwy szlak w Tatrach dla zupełnych amatorów i aby było to coś innego niż Dolina Kościeliska czy Chochołowska (obydwie uwielbiam i kocham całym sercem ;-) ), dlatego proponuję Zobacz więcej
i sezonowości. Tylko w ten sposób zagwarantujemy sobie najwyższą jakość i najlepszy smak. GĘŚ PIECZONA FASZEROWANA KASZĄ GRYCZANĄ Składniki: - 1 gęś (około 4 kilogramów) z podrobami - 1,5 litra wody Zobacz więcej