serca gęsie

Jeśli lubicie podroby to pewnie znacie ten przepis, jeśli nie znacie to koniecznie spróbujcie ;) Przepis dla 4 osób 1 kg. Gęsich serc 200 g. Cebuli 2 ząbki czosnku Łyżka gęsiego tłuszczu Spora garść Zobacz więcej
Nie przepadam za podrobami, ale czasami próbuję coś z nich ugotować. Tym razem udusiłam gęsie serca w białym winie. Składniki: 3/4 kg gęsich serc 3 szalotki pieprz sól 3/4 szklanki białego wina liść Zobacz więcej
Oładek czyli placuszek, w wersji nieco ‚vintage’, bo z książki po mojej prababci. Zbierała cotygodniowe dawki przepisów wydawanych w jakimś czasopiśmie, introligator (a może pradziadek?) wszystko Zobacz więcej
navynut
navynut Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Navynut
172

172 66

0
w garnku z odrobiną wody. Naprawdę nie miałam pojęcia, że tyle osób korzysta z przepisów na moje sałatkowe szaleństwa - komentarze pod poprzednim wpisem to miód na moje serce :) Sezon na pobudki z Zobacz więcej
Basia Ritz organizowała przed świętami konkurs w którym do wygrania były 3 książki autorki. Jestem jedną z trzech szczęśliwców które taką książkę otrzymały. Kopertę otwierałam z bijącym sercem, z Zobacz więcej
Zapraszam na talerz pysznego rosołu z gęsiny. Jego smak jest zupełnie inny niż tradycyjnego rosołu z kury, zdecydowanie jest intensywniejszy i bogatszy. Spróbujecie? :-) Potrzebujemy: podroby Zobacz więcej
STAR WARS odbywały się zawody w budowaniu statków.Najlepsze pojazdy kosmiczne,które potem przechodzą do masowej produkcji, wybierało nie jakieś tam zwykłe jury, a najprawdziwsi Szturmowcy! Serce biło Zobacz więcej
Gęsie szyjki nadziewane inaczej gęsie pipki. Potrawa pochodząca z kuchni żydowskiej bardzo głęboko zakorzeniona w Lubelszczyźnie, kresach wschodnich. Niektóre lubelskie wsie i miasteczka do II Wojny Zobacz więcej
Całym sercem wspieram akcję promującą polską gęsinę. Nie ma się co oszukiwać, że polska kuchnia jest fantastycznie kojarzona na całym świecie. Zagranicznych szefów podpytuje z czym kojarzy im się Zobacz więcej
Inspirowany XIX-wiecznym, wielkopolskim przepisem krupnik na podrobach i resztkach gęsi pozostałych po daniu głównym. Ciekawym dodatkiem jest pasztecik zrobiony w szyi gęsiej. Przepis bierz udział w Zobacz więcej
gryczanej z kaszą jaglaną i mielonym indykiem oraz sosem grzybowym Kopytka z pieczonej dyni z estragonem i gulasz z gęsich serc i boczniaków Mi najbardziej smakował gulasz z gęsich serc i boczniaków Zobacz więcej
, głównie boczek – skwarki z boczku. Dla mnie najbliższa sercu jest nazwa „babka ziemniaczana” :). 2 kg ziemniaków mączystych, 200 g cebuli, 200 g boczku wędzonego parzonego, 2 - 3 jajka (ja użyłam Zobacz więcej
kuchnia późno-letnia..... i pierogi z jagodami.... Wieczory pachą nadchodzącą jesienią i dymem ognisk z sadu. Nad rzeką cykają świerszcze, a za płotem gęgają gęsi. Przywitał mnie merdający ogon Zobacz więcej
wyjątkowo się starali, bo nagroda Grand Prix Nocy Restauracji ma coraz większe znaczenie. Na najlepszą potrawę każdy mógł oddać swój głos. Teraz już znamy zwycięzców i ich wspaniałe dania. W Gdańsku Zobacz więcej
Spacerujemy po lesie. Nad naszymi głowami hałasują gęsi. Odlatują w pośpiechu. - I gdzie one tak lecą, mamo? - Tam, gdzie będzie im lepiej, cieplej... do Afryki, na południe Europy... - W Afryce to Zobacz więcej
Jak wiecie- lub nie wiecie- zostałam zaproszona do restauracji ANDROMEDA na degustacje ich dań. Znajduje się ona w hotelu GALAXY. wszystko odbyło się za pośrednictwem portalu urodaizdrowie w ramach Zobacz więcej
. Z niewątpliwym żalem w oczach i wielkimi świńskimi polikami… Ze smutnymi minami i sercami. Ach…, jakież to wtedy było okropne, jakie nieludzkie… Ten widok dzieciaków bawiących się na naszej ulicy. Zobacz więcej
Pytaliście mnie o jakiś łatwy szlak w Tatrach dla zupełnych amatorów i aby było to coś innego niż Dolina Kościeliska czy Chochołowska (obydwie uwielbiam i kocham całym sercem ;-) ), dlatego proponuję Zobacz więcej
cebula - 1 łyżka świeżego koperku - natka pietruszki - pieprz - sól Przygotowanie: Grzyby moczymy w gorącej wodzie przez około 1 godzinę. Gęś myjemy i osuszamy, wycinamy nadmiar tłuszczu. Odcinamy Zobacz więcej
była dla mnie zupełnie nowym odkryciem. Owszem, nie był mi obcy pasztet z gęsi i nawet kiedy miałam 3 lata moją przyjaciółką była gęś Tasia. Tak, tak prawdziwa gęś, która mieszkała u Babci w Zobacz więcej