serce z sarny

do domu rodzinnego i powrót, to pejzaże żuławskie. Niesamowite, jak zmienia się klimat przed i zawiślany. Po jednej stronie czuło się przedwiośnie, po drugiej było bardziej zimowo. Pola ośnieżone, Zobacz więcej
i pomidory z ogródka. Następnie otrzymaliśmy Caprese.pl Grzesia Łapanowskiego. Skoro nawiązanie do popularnej sałatki to wiadomo, że był ser i pomidory. Zamiast mozzarelli starty ser koryciński, a do Zobacz więcej
Mieszkamy w cudownym miejscu, na fantastycznym osiedlu. Właśnie wróciliśmy z Madzią ze spaceru, byliśmy u bobrów. Mamy na osiedlu taki kanałek, a w nim mieszkają prawdziwe żywe bobry. I wieczorami Zobacz więcej
Kochani, witajcie po długiej przerwie. Zbliżają się Święta Wielkanocne i zamiast słońca i ciepła, wokół pełno śniegu i sopli lodowych. Na facebookowych profilach krążą zdjęcia saren brnących po szyję Zobacz więcej
kierujemy się do Łazienek Królewskich. Między nogami biegają nam wiewiórki, jest też oswojona sarna. Wracamy tam kolejnego dnia, bo jak się okazało przeoczyliśmy drugą połowę Łazienek. Przez Plac Zobacz więcej
Nadszedł czas, aby zasięgnąć do prawdziwej skarbnicy wiedzy. Polish Cooking, bo o niej mowa, to książka, którą znalazłem jakiś czas temu. Napisana przez polonię kanadyjską dla wytęsknionych za Zobacz więcej
było trzymać to cudo tylko dla nas. No i zaprosili nas przyjaciele na imprezę do swojego domu, który mimo, że jest 15 minut jazdy samochodem od dużego miasta to stoi na środku wielkiego pola, gdzie Zobacz więcej
na liście może zdobyć nowe głosy. Dziękuję wszystkim blogerom, którzy mi pomagali werbując głosujących i udostępniając informację: Delimamma Klaudyna Agnieszka Majka Iwona Agata Asia i Paweł Zobacz więcej
którego zawsze będę wracał. Wakacje były cudowne, bajkowe i komiksowe =) Tradycyjnie zatrzymaliśmy się w Hotelu Przystań, który znajduje się w sercu Wyspy Młyńskiej. Mieszkaliśmy w pokojach z Zobacz więcej
, przypomniałam sobie jego zadziorność i niekonwencjonalny styl wypowiedzi. No tak, to przecież on pisał te artykuły w „Plus Minus” Rzeczpospolitej, które się zawsze czytało! Święte jedzenie? Skąd tak Zobacz więcej
Przemysława Wielocha. Były więc przezroczyste pierożki z musem z groszku i dynią ( pod kilkoma postaciami dynia wystąpiła w tym daniu ) . Po tak wspaniałej przystawce podano nam zalewajkę … jakże Zobacz więcej
już dawno podbił Dzikiburger zrobiony z mięsa jelenia lub sarny z kozim serem, wiśniami i likierem maraschino. Wielki ukłon za to dzieło – do tej pory nie spotkałam się z dziczyzną (którą kocham) w Zobacz więcej
, że mięso nie było faszerowane paszami z dodatkiem różnych chemikaliów, hormonów czy antybiotyków! Nasz prowadzący wprowadza nas w limity wagowe dziczyzny - zupełnie byliśmy nie świadomi jak dzieli Zobacz więcej
i marmoladą z pomidorów oraz ziołowym croûtons. (3) Carpaccio z sarny z emulsją kasztanową, piasek z pumpernikla, kandyzowana żurawina. (4) Mleczna polędwica Rossini.(5) Mus z Valrhona Guanaja, Zobacz więcej
typowych jak kotlet schabowy z kostką, w karcie znajdziemyrównieżstek z sarny ze smażonymi borowikami(podany na blanszowanym szpinaku z młodą marchewką i ziemniakiem w sosie tymiankowym), czy też Zobacz więcej
w białych rękawiczkach. Proponowane menu jest proste (ale nie prostackie) składające się z małej ilości wyszukanych składników (małże-brzytwy, przepiórki, sarny, foie gras). Wystrój lokalu jest Zobacz więcej
grzyby upodobały sobie najostrzejsze wzniesienia i najgłębsze paryje* :) Zmierzamy do "studni" - ukrytego głęboko w lesie źródełka. Wokół niego zawsze tropy dzikiej zwierzyny spotkać można. Dziś były Zobacz więcej
jednomyślne odrzucienie obciachowego przedrostka „ham”, który niebezpiecznie zbliżał je do amerykańskich sieciówek i rodzimych straganów. Nie ma już „hamburgerów”, które stały się fe i niemodne, a są Zobacz więcej
samochodów z kuchnią polską, amerykańską i azjatycką. Były również francuskie macarons, węgierskie kołacze, zdrowe koktajle, no i oczywiście lody. Niestety, w dwie osoby nie było fizycznej możliwości Zobacz więcej
, zaspokajająca apetyty a jednocześnie potrafiąca zaskoczyć. Koncept restauracji polega na tym, że zamawiacie dowolne daniez grilla Josper opalanego węglem drzewnym (głównie steki mięsne i jedna ryba Zobacz więcej