sfermentowana pigwa

degusto
degusto Obserwuj blogaObserwujesz bloga
degusto – smacznie i prosto
Pigwówka

Pigwówka 13967

3
Tym razem przepis na najlepszą nalewkę pod słońcem – na pigwówkę od Grzesia. Przepis wielokrotnie sprawdzony i bardzo prosty. Grzesiu: 1. obierasz pigwy, 2. wrzucasz do słoja, 3. zasypujesz cukrem, 4. Zobacz więcej
Pigwa – twarda jak kamień, bardziej zdecydowana w smaku niż cytryna, ma od niej siedem razy więcej witaminy C.Leczy z przeziębień, działa przeciwzapalnie. Można zrobić z niej galaretkę, można zalać Zobacz więcej
Pigwa dodana do herbaty zamiast cytryny wzbogaca smak jak i aromat. Owoce pigwy przypominają kształtem i kolorem cytrynę, a także zawierają dużo witamin C, A i B oraz minerałów i pektyn. Jesienią Zobacz więcej
w rozsadzaniu. Z pigwy można robić marmoladę, galaretkę (robiłam, ale mnie osobiście niepodpasowała, wolę poniższą wersję). *proporcje trudno określić, tak ok. 1 wiadro pigwy (całe owoce) na 5 kg Zobacz więcej
Barbra66
Barbra66 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
przepisownia Barbry
nalewki z pigwy

nalewki z pigwy 9247

4
Nalewki wg procedury naszej starszej siostry,która się w nich specjalizuje ... ;). Pigwy u nas corocznie nie brakuje,zatem przetwarzamy ją do woli,głównie jako dodatek do herbaty(zamiast cytryny),na Zobacz więcej
OdczarujGary
OdczarujGary Obserwuj blogaObserwujesz bloga
OdczarujGary
PIGWÓWKA

PIGWÓWKA 1083

0
Pięknie bursztynowa, cenniejsza niż złoto, Królowa Nalewek – PIGWÓWKA. Należy ją wąchać i kosztować z sercem. Trzeba się nią raczyć, każdą kroplą. Jak na prawdziwą nalewkę z pigwy przystało, ma w Zobacz więcej
. Gotowy chutney można przygotować do długiego przechowywania, należy po przełożeniu do wyparzonych słoików pasteryzować gotowy produkt, chutney niesfermentuje i w takiej formie zawsze będzie pod Zobacz więcej
thiessa
thiessa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Podróże kulinarne
Kuchnia ormiańska

Kuchnia ormiańska 1708

0
gatunkami serw i opowiedz o technice ich wyrobu. W kadym sklepie kupimy smaczne krowie i owcze mleko a take a take maso. Na bazarze kupimy je na wag a nie byle jakie to maso, bo ubite jak za dawnych Zobacz więcej