sfermentowany sok

Szybki i orzeźwiający. Bez gotowania, z sezonowymi warzywami, lekko słonawy i musujący. Uwielbiam go, w takie upały jem na śniadanie właśnie ten chłodnik. Na 2 porcje potrzebujemy : - 0,5 litra Zobacz więcej
Przepis pochodzi z książki Anny Kłosińskiej "Co wiosną, co jesienią? Jedz zgodnie z porami roku" i polecany jest przez autorkę szczególnie wiosną. Do jego przygotowania można użyć dowolnych kiełków, Zobacz więcej
Herbatę parzymy według instrukcji na opakowaniu. Najprościej rzecz ujmując. Jeśli zaś chodzi o sam napar, to wiele informacji można znaleźć na stronie naturaherbaty Dlaczego zielona herbata jest Zobacz więcej
szymonxoxo
szymonxoxo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Lemon & Caramel
Ginger Ale

Ginger Ale 29

0
SKŁADNIKI: 2 l letniej wody 400 ml ciepłej wody 50g świeżych drożdzy 2 łyżki startego imbiru sok z jednej cytryny szklanka cukru PRZYGOTOWANIE: Do pięciolitrowej butelki wsypujemy cukier, drożdże Zobacz więcej
. W jednym z moich ulubionych kebabów serwowany jest ajran lekko musujący. Dotychczas sądziłem, że jest on delikatnie sfermentowany. Po moim internetowym śledztwie podejrzewam, że tamtejszy kucharz do Zobacz więcej
alaska
alaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
alaska mlaska
ZIELONY CHŁODNIK

ZIELONY CHŁODNIK 90

0
Chłodnik ten jest częścią przepisu na obiad by Karol Okrasa, ale jest tak dobry, że zdecydowanie zasługuje na oddzielną notkę! Zacznę przewrotnie. Otóż wcale nie jestem przekonana do chłodników. Trwa Zobacz więcej
Ciekawe połączenie grejpfruta i owoców morza a wszystko wzbogacone tajskimi nutami smakowymi. Lekka i smaczna przekąska. Składniki: 16 średnich krewetek obranych z pancerzyków 2 małe grejpfruty Zobacz więcej
janiolka
janiolka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
cydr

cydr 1545

4
z jabłkami idżemem jabłkowym z chilli. cydr 5 kg nieobranych jabłek, 10 litrów letniej wody, 3/4 kg cukru, 1 łyżeczka startego lub mielonego imbirujabłek nie obierać, usunąć z nich jedynie ogonki. Zobacz więcej
-papier ryżowy -sosy- rybny, ze sfermentowanej soi i niewidoczny na zdjęciu siracha chilli. Z warzyw może być jeszcze sałata lodowa, pokrojony w słupki ogórek i czerwona papryka. A to składniki po Zobacz więcej
degusto
degusto Obserwuj blogaObserwujesz bloga
degusto – smacznie i prosto
Pigwówka

Pigwówka 13957

2
potem? G: zalać wódką i się delektować tak jak ja to teraz robię, proporcje wódki i soku wedle uznania :D Uwagi: Ponieważ nie wszystko może być jasne z ww. konwersacji, to dodam, że przed wlaniem Zobacz więcej
miodem. SKŁADNIKI: kilogram owoców pigwy 0,7 l wódki szklanka cukru pół szklanki miodu laska cynamonu (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Owoce pigwy myjemy i kroimy na kawałki. Możemy je Zobacz więcej
DFFFF
DFFFF Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Szef kuchni odleciał
Muhammara

Muhammara 71

0
Pasta do pieczywa rodem z Syrii. W oryginale zawiera bulgur, sfermentowane papryczki z Aleppo (piekielnie, ale to piekielnie ostre) i melasę z granatu, mój przepis jest nieodległy, za to dostosowany Zobacz więcej
ElaK
ElaK Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ziołowa szuflada
„Winko” bławatkowe

„Winko” bławatkowe 769

0
Wspomnienie z dzieciństwa... Przez kilka lat nie mogłam sobie przypomnieć z czego to "winko" było? A było pyszne! I ten kolor... Przeszukałam książki i zaszyty Babci i znalazłam „Winko” bławatkowe Zobacz więcej
6niebo
6niebo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
szóste niebo
naleśniki z cydrem

naleśniki z cydrem 59

0
Dostałam dziś butelkę cydru. Cytując za tą stornką : Cydr to sfermentowany sok z jabłek czyli de facto wino z jabłek. Może być też produkowany z gruszek. Ma niewiele alkoholu i zazwyczaj w smaku Zobacz więcej
Jogurtem bym tego deseru nie nazwała, nie jest sfermentowany i nie był u nas tak gładki jak powinien być jogurt. Ale to tylko kwestia terminologii, deser jest bardzo smaczny, najlepszy schłodzony. Zobacz więcej
. Odkręcam sobie słoiczek i tak dodaję po jednej łyżeczce, no może dwie do herbaty... Poniżej podaję przepis w dwóch wersjach: bez/z pasteryzacją. Pamiętajcie, że cukru nie można oszczędzać, bo pigwa Zobacz więcej
- 3 średnie szt. przyprawy - sól morska z ziołami, pieprz, sok z cytryny, sos tabasco lub sproszkowana papryka chili, majonez własnej robotylub inne przyprawy wg uznania. 200 g suchej fasoli adzuki Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
Kimchi jeon

Kimchi jeon 139

0
lub całkowitą eliminację soku z kimchi. Dodatek samego kimchi, odciśniętego z soków, w których się marynowało, da łagodne w smaku placki. Im więcej soku dodamy, tym będą one ostrzejsze (i Zobacz więcej
Łosoś marynowanyGravlax to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej, które jest przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku. Nazwa dania (dosłownie „pogrzebany” łosoś) Zobacz więcej