sfermentowany sok

{{headerMessage}}
Szybki i orzeźwiający. Bez gotowania, z sezonowymi warzywami, lekko słonawy i musujący. Uwielbiam go, w takie upały jem na śniadanie właśnie ten chłodnik. Na 2 porcje potrzebujemy : - 0,5 litra Zobacz więcej
agusia
agusia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Wege Kuchnia
Rajuvelac - napój młodości

Rajuvelac - napój młodości 85

0
{{headerMessage}}
Przepis pochodzi z książki Anny Kłosińskiej "Co wiosną, co jesienią? Jedz zgodnie z porami roku" i polecany jest przez autorkę szczególnie wiosną. Do jego przygotowania można użyć dowolnych kiełków, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Herbatę parzymy według instrukcji na opakowaniu. Najprościej rzecz ujmując. Jeśli zaś chodzi o sam napar, to wiele informacji można znaleźć na stronie naturaherbaty Dlaczego zielona herbata jest Zobacz więcej
lemonandcaramel
lemonandcaramel Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Lemon & Caramel
Ginger Ale

Ginger Ale 46

0
{{headerMessage}}
z sokiem z cytryny, dodajemy do butelki. Uzupełniamy dwoma litrami letniej wody. Zostawiamy zakręconą butelkę na 3-4 godziny w ciepłe miejsce. Drożdże sfermentują. Jeżeli butelka będzie mocno Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. W jednym z moich ulubionych kebabów serwowany jest ajran lekko musujący. Dotychczas sądziłem, że jest on delikatnie sfermentowany. Po moim internetowym śledztwie podejrzewam, że tamtejszy kucharz do Zobacz więcej
alaska
alaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
alaska mlaska
ZIELONY CHŁODNIK

ZIELONY CHŁODNIK 94

0
{{headerMessage}}
Chłodnik ten jest częścią przepisu na obiad by Karol Okrasa, ale jest tak dobry, że zdecydowanie zasługuje na oddzielną notkę! Zacznę przewrotnie. Otóż wcale nie jestem przekonana do chłodników. Trwa Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ciekawe połączenie grejpfruta i owoców morza a wszystko wzbogacone tajskimi nutami smakowymi. Lekka i smaczna przekąska. Składniki: 16 średnich krewetek obranych z pancerzyków 2 małe grejpfruty Zobacz więcej
janiolka
janiolka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
cydr

cydr 1561

4
{{headerMessage}}
z jabłkami idżemem jabłkowym z chilli. cydr 5 kg nieobranych jabłek, 10 litrów letniej wody, 3/4 kg cukru, 1 łyżeczka startego lub mielonego imbirujabłek nie obierać, usunąć z nich jedynie ogonki. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
-papier ryżowy -sosy- rybny, ze sfermentowanej soi i niewidoczny na zdjęciu siracha chilli. Z warzyw może być jeszcze sałata lodowa, pokrojony w słupki ogórek i czerwona papryka. A to składniki po Zobacz więcej
degusto
degusto Obserwuj blogaObserwujesz bloga
degusto – smacznie i prosto
Pigwówka

Pigwówka 14018

3
{{headerMessage}}
Tym razem przepis na najlepszą nalewkę pod słońcem – na pigwówkę od Grzesia. Przepis wielokrotnie sprawdzony i bardzo prosty. Grzesiu: 1. obierasz pigwy, 2. wrzucasz do słoja, 3. zasypujesz cukrem, 4. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Po wczorajszym sambarze zachciało mi się masala dosa. Jest zimno, zarazki czają się na każdym kroku, więc trzeba jeść imbir i inne przyjemne składniki, żeby się nie dać. Prawdziwe ciasto naleśnikowe Zobacz więcej
OdczarujGary
OdczarujGary Obserwuj blogaObserwujesz bloga
OdczarujGary
PIGWÓWKA – NALEWKA Z PIGWY

PIGWÓWKA – NALEWKA Z PIGWY 20032

2
{{headerMessage}}
Pigwa – twarda jak kamień, bardziej zdecydowana w smaku niż cytryna, ma od niej siedem razy więcej witaminy C.Leczy z przeziębień, działa przeciwzapalnie. Można zrobić z niej galaretkę, można zalać Zobacz więcej
DFFFF
DFFFF Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Szef kuchni odleciał
Muhammara

Muhammara 74

0
{{headerMessage}}
Pasta do pieczywa rodem z Syrii. W oryginale zawiera bulgur, sfermentowane papryczki z Aleppo (piekielnie, ale to piekielnie ostre) i melasę z granatu, mój przepis jest nieodległy, za to dostosowany Zobacz więcej
ElaK
ElaK Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ziołowa szuflada
„Winko” bławatkowe

„Winko” bławatkowe 817

0
{{headerMessage}}
Wspomnienie z dzieciństwa... Przez kilka lat nie mogłam sobie przypomnieć z czego to "winko" było? A było pyszne! I ten kolor... Przeszukałam książki i zaszyty Babci i znalazłam „Winko” bławatkowe Zobacz więcej
6niebo
6niebo Obserwuj blogaObserwujesz bloga
szóste niebo
naleśniki z cydrem

naleśniki z cydrem 61

0
{{headerMessage}}
Dostałam dziś butelkę cydru. Cytując za tą stornką : Cydr to sfermentowany sok z jabłek czyli de facto wino z jabłek. Może być też produkowany z gruszek. Ma niewiele alkoholu i zazwyczaj w smaku Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jogurtem bym tego deseru nie nazwała, nie jest sfermentowany i nie był u nas tak gładki jak powinien być jogurt. Ale to tylko kwestia terminologii, deser jest bardzo smaczny, najlepszy schłodzony. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Odkręcam sobie słoiczek i tak dodaję po jednej łyżeczce, no może dwie do herbaty... Poniżej podaję przepis w dwóch wersjach: bez/z pasteryzacją. Pamiętajcie, że cukru nie można oszczędzać, bo pigwa Zobacz więcej
{{headerMessage}}
skiełkowaną fasolką adzuki w roli głównej: Składniki: skiełkowana fasola adzuki - 500g/ słoik 0,9 L (200g suchej fasoli) 1/2 brokuła (około 250g) 1/2 papryki czerwonej, świeżej 1/2 średniego selera 1 Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
Kimchi jeon

Kimchi jeon 152

0
{{headerMessage}}
Te pikantne placki są w Korei często zamawiane jako zakąska, do szklaneczki piwa lub makkoli (wina ryżowego). A może to szklaneczka piwa zamawiana jest do kimchi jeon...? Jakby się rzeczy nie miały, Zobacz więcej
ugotujmyto
ugotujmyto Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ugotujmy To...
Łosoś marynowany Gravlax

Łosoś marynowany Gravlax 331

1
{{headerMessage}}
Łosoś marynowanyGravlax to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej, które jest przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku. Nazwa dania (dosłownie „pogrzebany” łosoś) Zobacz więcej